Hopp til innhold

– Tre ting skurrer med Qatar

Blatters eneste motkandidat til presidentvervet i FIFA åpner for å flytte VM i 2022.

Jerome Champagne

Jerome Champagne håper å bli FIFAs nye president. Se hele intervjuet med Champagne her.

Tildelingen av fotball-VM til Qatar i 2022 har vært kontroversielt fra den dagen det skjedde. Jerome Champagne, Sepp Blatters eneste motkandidat til president-vervet i FIFA, snakker i et langt intervju med NRK.no ut om mesterskapets mange kritikkverdige sider.

Systematisk utnytting av fattige fremmedarbeidere, problemer rundt datoene for når mesterskapet skal arrangeres og potensiell korrupsjon i forbindelse med tildelingen av mesterskapet er alle temaer Champagne tar opp.

FBL-WC2022-QATAR-LABOUR-RIGHTS

FIFA har måttet tåle flere demonstrasjoner utenfor hovedkvarterene deres knyttet til de dårlige forholdene arbeiderne i Qatar må jobbe under.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Det første er situasjonen med de indiske og nepalesiske arbeiderne. Det er et system der de utnytter fattigdom. Disse menneskene forlater landsbygda i Nepal og blir utnyttet i arbeidet med å bygge nye stadioner til VM, sier Champagne, rolig plassert i en sofa i Zurich.

Han forklarer at han er veldig tilhenger av at alle regioner skal kunne arrangere et VM, men er kritisk til å reise til Qatar for å feire mesterskapet slik som arenaene bygges for øyeblikket.

– Utnytter fattige arbeidere

– Et VM skal være er en feiring. Det er handler om glede og moro. Men vi kan ikke glede oss over dette mesterskapet når vi vet at VM i 2022 blir bygget gjennom et system som utnytter fattige arbeidere, sier han.

I tillegg er Champagne kritisk til å forandre datoene mesterskapet spilles på, og anklagene om korrupsjon i forbindelse med tildelingen av mesterskapet.

– Vi må få vite hva som har skjedd. Vi må beskytte det hellige et VM faktisk er. Det er det største arrangementet fotballen har, og det må ikke svertes. I en verden som i dag... Hva er det som binder folk sammen? Det er ikke religion, det er fotball, sier Champagne.

– Skadelig for FIFA

Kontroversene rundt mesterskapet i 2022 har vært mange, og etter lang tids anklager om korrupsjon satte FIFA i gang sin egen etterforskning som kulminterte i en 430 sider lang rapport skrevet av den amerikanske advokaten Michael Garcia.

Tidligere i november kom konklusjonene fra Garcia-rapporten, men selv ikke Garcia selv var enig i de konklusjonene som ble gjort. Allikevel virker det lite trolig at FIFA kommer til å gå tilbake på beslutningen om å gi Qatar VM.

Champagne mener, som mange andre, at det er på tide å publisere hele Garcia-rapporten, og at utviklingen som skjer i øyeblikket er skadelig for FIFA.

Flere ønsker endring

Sepp Blatter

Sepp Blatter er fotballens mektigste mann, og har vært det siden 1998.

Foto: Luca Bruno / AP

I 1998 overtok Sepp Blatter makten i FIFA, og til våren stiller 78-åringen nok en gang til valg, for å gå inn i sin femte periode som president for den mektige fotballorganisasjonen.

Selv om Blatter er storfavoritt til å fortsette som president, så håper Champagne at hans tanker skal kunne overbevise den enorme organisasjonen.

NFFs president Yngve Hallen er en av de mange som har ymtet frempå at det bør være på tide med en endring i ledelsen i FIFA.

Franske Jerome Champagne (56) jobbet i FIFA i elleve år fra 1999 til 2010 og kjenner organisasjonen godt. I et langt intervju med NRK snakker han om hans tanker om hvordan fotballen burde utvikle seg.

– Jeg har jobbet i FIFA i elleve år, så jeg vet om mye som burde forandres. Noen ganger måtte vi «spise middag med djevelen». Når man hele tiden er på valg må man gjøre kompromisser, forklarer Jerome Champagne om kulturen internt i FIFA.

I 2010 ble han, i følge nyhetssteder som ESPN, presset til å forlate jobben da han ble sett på som en trussel av Blatter og generalsekretær Jerome Valcke.

En avgang Andrew Jennings, en av journalistene som har ropt høyest om korrupsjonen i FIFA, ikke likte spesielt godt. Jennings omtalte Champagne som "en av få rene ledere" i FIFA da franskmannen måtte forlate posten sin i 2010.

Vil gi Rosenborg sjansen

Heggem

Jerome Champagne ønsker seg tilbake til tiden da Rosenborg kunne konkurrere med de beste i mesterligaen. Her Vegard Heggem i aksjon mot AC Milan.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Nå er Champagne tilbake, og med seg i bagasjen har han en rekke forslag han mener vil gjøre fotballen bedre.

– Før hadde vi et jernteppe som delte Europa politisk. Nå har vi et finansielt jernteppe som deler fotballen, begynner han.

– Det deler ikke land, men det deler femten klubber fra resten av Europa. Tror du Malmø kunne nådd finalen i mesterligaen som i 1979 mot Nottingham Forest? Eller Rosenborg, som nådde kvartfinalen på 90-tallet, tror du det kunne skjedd i dag? spør Champagne.

Han gjør det klart at han ønsker et system der alle gis en mulighet til å vinne.

– Neste år må vi velge om vi vil fortsette på denne måten, fortsette med en elitisering av fotballen, sier han og trekker fram NBA som et eksempel på hvordan han ikke ønsker at fotballen skal ende opp.

Vil ha et sterkere FIFA

– Jeg elsker basketball, men der er det bare én liga som er viktig, nasjonale forbund har liten innflytelse. Hvis vi fortsetter på den veien vi går nå, så trenger vi ikke et sterkt FIFA. Jeg ønsker at vi holder fotballen så universell som mulig, for å gi en sjanse til alle, sier han.

Champagne forteller at han ønsker en jevnere fordeling av pengene i fotballen. Han bruker eksempler som at laget som havner sist i Premier League får mer TV-penger enn ligamesterne i Frankrike eller alle lagene i toppserien i Belgia.

– Det er derfor jeg stiller. Jeg vil ha et sterkere FIFA, et mer demokratisk FIFA. Et FIFA som er mer transparant og høyere respektert. Men også et mer proaktivt FIFA. Det er derfor jeg er kandidat, erklærer han og foreslår dype strukturelle endringer i organisasjonen.

Champagne har tre viktige stolper i sitt presidentprogram. Han ønsker seg:

  • Mer makt til de nasjonale forbundene
  • Bedre balanse mellom kontinentene
  • Klubber, spillere og ligaer må være representert i den utøvende komiteen

Om disse punktene er nok for at Champagne skal lykkes i å overbevise FIFA-medlemmene vil vi få se under FIFA-kongressen 29. mai 2015.

PS! Selv om nye kandidater kan melde seg helt fram til 29. januar, så tyder mye på at det blir en konkurranse mellom to mann - Champagne og Blatter.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal