Kasparov: – En skandale å spille VM-kampene i India

Den tidligere sjakk-verdensmesteren Garry Kasparov er opprørt over at VM-kampene mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen etter alt å dømme skal spilles i India.

Garry Kasparov

- Det er en skandale om VM-kampene i sjakk skal spilles i India, og det er også ulovlig, sier Garry Kasparov

Foto: Petter Olden / NRK

– Det er en skandale. Jeg har aldri hørt om noe liknende. Jeg håper virkelig at dette ikke er den endelige avgjørelsen, fordi det vil være ulovlig, sier Kasparov til NRK.no.

Magnus Carlsen er klar for VM-kamper mot den regjerende mesteren, og nå er det så godt som klart at de 12 VM-partiene skal spilles i Chennai i India i november.

– Strider mot reglementet

Magnus Carlsen

Her smiler Magnus Carlsen på pressekonferansen etter turneringsseieren i London. Nå er han klar for VM-kamp.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det er ulovlig å gjøre noe sånt, det strider mot det internasjonale sjakkforbundets egne regler. Det er helt klart en avtale som er gjort i gråsonen av det som er tillatt.

– India søkte i fjor. Da fikk de ikke arrangementet, de leverte et skambud. Men de fikk tilbud om en opsjon i framtiden. Det har jeg aldri hørt om før. Man avgjør ikke slikt før deltakerne er klare. Vi snakker tross alt om det største eventet i sjakkalenderen, sier Kasparov.

Sjakk-legenden mener det er en skandale hvis India får hjemmebane under VM.

– Da Magnus vant kandidatturneringen i London, begynte budrunden om arrangementet – ikke før. Hvis det stemmer at India allerede nå har sikret seg VM i år, er det en skandale, sier Garry Kasparov.

– Kultur og klima påvirker

Han mener det gir klare ulemper for Carlsen hvis nordmannen blir nødt til å spille VM på bortebane.

– I dette tilfellet betyr kultur og klima mest. Det er så forskjellig at det er fare for at Magnus og teamet må bruke energi på å forholde seg til noe helt nytt – energi de heller burde brukt til sjakkspillet.

– India er ikke godt eller dårlig, men det er forskjellig. Det er der ulempene for Magnus vil ligge, i tillegg til at publikum rundt spillerne har klare og entydige sympatier for motstanderen, sier Kasparov.

Da NRK.no var i kontakt med Verdens sjakkforbund (Fide) tidligere denne uken, var talsmann Nigel Freeman klar på at valg av arrangørby kun er opp til forbundet.

– Det er ikke opp til kandidatene. Fide bestemmer hvor det skal holdes. Det har vært arrangert kamper på ikke-nøytrale steder tidligere. Da Anand møtte bulgarske Veselin Topalov, ble kampen arrangert i Bulgaria. Anand har vært verdensmester lenge, og det har aldri vært en VM-kamp i India før. Vi skal sørge for at forholdene er like for begge spillerne, sa Freeman, som forventet at VM-kampen blir gitt til India.

Varsler møter med Fide

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein sier til NRK.no at de håper Fide ombestemmer seg med tanke på VM-arrangeringen.

– Vi synes det er veldig uheldig, men avtalen er ennå ikke underskrevet og vi er i dialog med Fide. Vi mener kampen bør spilles på nøytral grunn, og det bør absolutt være en budrunde før man tar et slikt valg, sier Agdestein.

Agdestein sier at Carlsen-teamet ennå ikke har fått en god forklaring på hvorfor India er forhåndsvalgt.

– Vi er ikke fornøyde med prosessen så langt. En ordinær budrunde hadde vært best for alle parter, og vi håper å få til en løsning som vi, Fide og Anand er fornøyde med, sier Agdestein.

Åpner trenerdøren for Carlsen

Garry Kasparov er i Oslo for å snakke om russisk politikk, men også for å feire sin egen 50-årsdag kommende lørdag.

Og han er selvsagt ikke det minste overrasket over at Magnus Carlsen blir tatt opp som samtaletema.

Han var selv trener og konsulent for Carlsen i et år frem til 2010.

Viswanathan Anand

Viswanathan 'Vishy' Anand er regjerende verdensmester, men likevel 'underdog', ifølgje Garry kasparov

Foto: Misha Japaridze / Ap

– Men jeg har ingen trenerutdannelse. Derfor ga jeg meg som hans trener. Det hele var svært lite dramatisk, og vi er fortsatt gode venner. Jeg fikk for eksempel råd av Magnus' manager Espen Agdestein om hvilken restaurant i Oslo jeg skulle velge for feiringen, sier Kasparov.

Han kunne gjerne tenkt seg å bli involvert i trenerteamet rundt Carlsen igjen.

– Det gjør jeg med stor glede dersom de (team Carlsen) tar kontakt, sier Kasparov til NTB.

Carlsens manager Espen Agdestein utelukker ikke at de tar i bruk Kasparovs hjelp frem mot tittelkampen.

– Vi er ikke ferdig med diskusjonen om forberedelser til VM-match, men det er klart at Kasparov er en mann det kan være interessant å ta en prat med. Han har enorm erfaring i forhold til VM-matcher og har helt sikkert råd og innspill det er verdt å lytte til, sier Agdestein.

– Anand er «underdog»

Garry Kasparov holder sin tidligere elev som favoritt foran mestermøte med Anand.

– Jeg mener han er den beste sjakkspilleren med et helt unikt talent for sjakk. Han kan bli den første sjakkmesteren fra den vestlige verden siden Bobby Fischer på 70-tallet, sier Kasparov, før han legger til:

– Anand er underdog, og kan gå til tittelkampen med senkede skuldre. Han vet han tåler å tape. Magnus er angriperen som må vinne. Det kan bli Magnus' vanskeligste utfordring.

– Hva vil du si er den største forskjellen mellom de to som personer og spillere?

– Det er helt klart alderen. Magnus er 22, Anand 44 – dobbelt så gammel. Han har erfaring. Husk at 12 partier mot samme motstander – der du ser samme fjeset på den andre siden av bordet hver dag – er mentalt utslitende. Det er noe helt annet enn en turnering. Dette har Anand gjort før, det har ikke Magnus, sier Garry Kasparov.

Siste nytt

 • Alle norske kvalifisert

  Alle dei seks norske hopparane tok seg vidare til finaleomgangen på søndag i Klingenthal. Daniel André Tande som skada seg i ankelen, etter at han fekk ein løpsk ski i seg på under trening leverte ei svak kvalifisering og enda på ein 44.-plass. Robert Johansson var best av dei norske med ein 5.-plass etter eit hopp på 133,5 meter. Stefan Kraft vann kvalifiseringa.

  Daniel Andre Tande
  Foto: Terje Pedersen / NTB scan
 • Thingnes Bø overlegen i skisporet

  I motsetning til de norske skiskytterkvinnene som har slitt med å vinne i Hochfilzen, er de norske herrene vant til å vinne i den østerrikske landsbyen. Og hvorfor skal man bryte det som er en meget god tradisjon? På dagens sprint var det få som kunne måle seg med Johannes Thingnes Bø. Selv med ett bomskudd og en ekstra strafferunde gikk nordmannen raskest av samtlige i skisporet. Han kunne derfor slippe jubelen løs for sin 40. verdenscupseier. Thingnes Bø vinner 7,8 sekunder foran franske Simon Destieux og 14,6 sekunder foran russiske Alexandr Loginov. Tarjei Bø blir nest beste nordmann på en sjetteplass.

  De øvrige norske utøverne plasserte seg slik: Johannes Dale 12, Erlend Bjøntegård 15, Vetle Sjåstad Christiansen 22, Aleksander Fjeld Andersen 33. Dermed får samtllige stille til start på morgendagens fellesstart.

  Skiskytting, herrenes stafett 4x7,5
  Foto: Fredrik Sandberg/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix
 • 2. plass på Landmark Tandrevold

  Med fullt hus på både liggende og stående på dagens sprint i Østerrike tok Ingrid Landmark Tandrevold en knallsterk 2. plass. Hun gikk inn 5.9 sekunder bak dagens vinner Dorothea Wierer.
  – Kjempefornøyd med skytingen. Jeg prøvde å ta Wierer, men sprakk litt på slutten, sier Landmark Tandrevold etter rennet.

  Marte Olsbu Røiseland gikk inn til syvendeplass og Tiril Eckhoff til åttende.

  ingrid tandrevold
  Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal