Carlsen-kamp trolig i India: – Burde vært holdt på nøytral grunn

Magnus Carlsen er ikke fornøyd med at VM-tittelkampen i sjakk legges til motstander Vishy Anands hjemland India.

Vishy Anand mot Magnus Carlsen

Vishy Anand og Magnus Carlsen møtes mest sannsynlig til VM-tittelkamp i India. Norges sjakkforbund er «ikke overbegeistret» over hvordan Verdens sjakkforbund har gått frem i prosessen.

Carlsen og Agdestein

Magnus Carlsen sammen med en glad manager Espen Agdestein under VM-kvalifiseringsturneringen i London.

Carlsen, Kasparov og Aulin-Jansson

Norges sjakkpresident, Jøran Aulin-Jansson, mener en så stor begivenhet som VM-kampen i sjakk bør legges ut på anbud.

– I prinisippet synes jeg at den burde holdes på nøytral grunn. Det har vært tradisjonen i det siste, og det er det som virker mest fair for meg, sier Carlsen til NRK.

Magnus Carlsen vant kandidatturneringen i London og skal i november møte regjerende verdensmester Vishy Anand til VM-kamp.

Verdens sjakkforbund (Fide) går for å arrangere VM-kampen i Chennai i India, samme delstat som Anands hjemby Mayiladuthurai.

Det er vanligvis en åpen budrunde på hvor VM-kampen skal være. I år har det ikke vært en slik runde.

Det er Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, ikke fornøyd med.

– Det er rart at de denne gangen hopper over budrunden. Det er stor interesse for denne kampen og nå har de virkelig muligheten til å få veldig spennende arrangørbyer og gode bud, sier Agdestein til NRK.

– De har lagd en avtale under bordet. Jeg synes det er merkelig og veldig dumt, sier han.

Ønsker nøytral grunn

Det har foreløpig ikke kommet noen endelig bekreftelse på hvor VM-kampen skal spilles, men Verdens sjakkforbund opplyser at kampen mest sannsynlig blir arrangert i Chennai.

At sted for VM-kampen blir i India, skaper også flere utfordringer enn at konkurrenten får hjemmebanefordelen.

– Dette er ikke en nøytral grunn, og i tillegg vil det være unormalt og spesielt for Magnus å spille i India, med blant annet annerledes klima og mat, sier Agdestein.

Carlsen er foreløpig usikker på hvor mye valget av sted vil ha å si for utfallet av kampen.

– Jeg kan ikke si noe før jeg har fått sett på spilleforholdene, sier han.

– Plaster på såret

Jøran Aulin-Jansson, sjakkpresident i Norges sjakkforbund er heller ikke overbegeistret over nyheten.

– Inderne tapte forrige budkamp i 2012, og da endte VM-kampen i Moskva. Dette er vel avtalt fra Fides side for å gi India et lite plaster på såret. Men vi står bak Magnus sine ønsker om å arrangere dette på nøytral mark, sier sjakkpresidenten til NRK.

Hvis verdens sjakkforbund godkjenner Chennai, er det ikke så mye Aulin-Jansson og Det norske sjakkforbundet kan gjøre.

– Vi undersøker mulighetene våre, men samtidig så er det ikke veldig mye formelt vi kan gjøre med det så lenge det er inngått en avtale i lang tid før vi var klar over dette her. Vi kan klage, men sjansen til å få det endret er ikke spesielt stor, sier Aulin-Jansson.

– Ingen grunn til å klage

Nigel Freeman i Fide mener den norske sjakkpresidenten ikke har noen grunn til å klage dersom Chennai blir godkjent som arrangørby.

– Det er ikke opp til kandidatene, men Fide å bestemme hvor det skal holdes, sier han til NRK.

Han bekrefter at noe av bakgrunnen for valget er at India ikke fikk VM-kampen i fjor.

– Derfor fikk de mulighet til å komme med et tibud om å arrangere i år. Det har de gjort, vi skal se på det og vi forventer at VM-kampen vil være i Chennai, forteller Freeman til NRK.

Lover like forhold

Neste uke reiser en representant fra Fide til Chennai for å vurdere arenaen, samt hva myndighetene og Det indiske sjakkforbundet kan tilby. Freeman regner det som sannsynlig at VM-kampen vil finne sted i den indiske byen.

Han synes heller ikke at det er noe problem at tittelkampen avgjøres i en av finalistenes hjemland.

– Det har vært kamper som har vært arrangert på ikke-nøytrale steder tidligere. Da Anand spilte mot Veselin Topalov var det i Bulgaria, som er hans hjemland. Anand har vært verdensmester lenge og det har aldri vært en VM-kamp i India før. Vi skal sørge for at forholdene er like for begge spillerne, sier Freeman.