NRK Meny
Normal

– Sotsji-nederlagene styrker Northugs gullsjanser

For andre dag på rad måtte Petter Northug se seg knust i langrennssporet: – Dette gir ham kjempemotivasjon inn mot VM og OL, mener NRKs langrennsekspert.

Petter Northug

Petter Northug havnet i skyggen av sine argeste konkurrenter både på jaktstarten og lagsprinten under prøve-OL i Sotsji.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Det er sjelden man ser Petter Northug delta i to renn på rad uten å være på pallen i noen av dem. Enda sjeldnere ser man konkurrentene sette «skikongen» skikkelig på plass, slik Dario Cologna og russerne har gjort det i helgen.

Northug vant riktignok sprinten fredag, men lørdag ble Northug parkert i de tøffe motbakkene på vei inn mot mål på den dobbelte jaktstarten. Søndag fikk han og lagsprint-makker Øystein «Pølsa» Pettersen dessuten en leksjon av overlegne russere.

Nederlagene gir likevel ikke grunn til å frykte medlajetørke i VM i Val di Fiemme om to og en halv uke, eller i Sotsji-OL neste år. Det mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Italy Cross Country Tour De Ski

Petter Northug kan vente seg meget tøff konkurranse fra russeren Alexander Legkov i VM og OL.

Foto: Armando Trovati / Ap

– Jeg synes Petter har fått veldig mye ut av oppholdet og rennene i Sotsji. Vi må huske på at det er slike nederlag som virkelig trigger Northug, sier Bjørn.

Elsker rivaleriet

For der en løper som for eksempel Marcus Hellner skyr rivaleri og virker mest opptatt av det han selv holder på med, er Northug veldig opptatt av konkurrentene. Han har tidligere fortalt at han visualiserer tøffe dueller mot sine rivaler på treningsøkter, og han har innrømmet å ha bilde av russeren Alexander Legkov på baderomsspeilet.

Nettopp derfor har 27-åringen fått svært mye motivasjon av at Dario Cologna, Maxim Vylegsjanin og nevnte Legkov alle har satt Northug på plass i OL-løypene.

– Dette er kjempemotiverende for Northug. Han elsker å ha noen "å skulle ta", sier Bjørn, og viser til at Northug de siste dagene har vært veldig opptatt av russerne.

Petter Northug var imponert over de russiske gutta på lagsprinten i Sotsji søndag. Men han regner med å være i bedre form når VM starter i Val di Fiemme.

Petter Northug er mektig imponert over det russerne presterte i prøve-OL i Sotsji.

– De er utrolig sterke

Fredag uttalte Northug at det var deilig å vinne sprinten i finale med tre russere. Lørdag hadde han følgende å si etter at russerne fikk fire mann blant de fem beste på jaktstarten:

– I dag så vi hvor stort og bredt mannskap russerne har. De blir vanskelige å ha med å gjøre fremover.

Ifølge Bjørn er dette tegn på at Northug er i ferd med å psyke seg opp før de forventede gullduellene mot Legkov og co.

– Petter var veldig opptatt av å skulle slå Marcus Hellner i Gällivare i starten av sesongen. Nå virker han veldig gira på å sette russerne på plass på deres egen hjemmebane i OL neste år, sier Bjørn.

Torgeir Bjørn

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror Petter Northug kommer styrket ut av prøve-OL, til tross for svake resultater lørdag og søndag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Northug selv ekjente søndag at russernes overlegne lagsprint-seier var et skremmeskudd.

– De er utrolig sterke når de klarer å gå rett i fra. Det er tøffe løyper, så det står stor respekt av det de gjorde, sa Northug til NRK.

Trygg på suksess

Før OL i Sotsji neste år, venter VM i Val di Fiemme om to og en halv uke. Selv om Northugs argeste konkurrenter har vist seg sterke i helgen, er det norges skiyndling som går til mesterskapet med det største forventingspresset.

– Petter er soleklar gullfavoritt på stafetten og jaktstarten med skibytte. I tillegg er han kapabel til å vinne de øvrige øvelsene han stiller på. Femmila, den klassiske sprinten, lagsprinten, 15 kilometer fristil... Han har alt som skal til, mener Bjørn.

Han synes dessuten Northug, tross svake resultater de siste to dagene, virker å være i veldig god form.

– Petter har aldri taklet mange renn på rad. Søndagens lagsprint var hans tredje på tre dager, så det er klart han var sliten. Men det vi så av ham da han vant fredag, og hvordan han tidvis herjet underveis på jaktstarten, lover bra, mener Bjørn.

Siste nytt

 • Sjokktap for Liverpool

  Bunnlaget Swansea sørget for en aldri så liten sensasjon i Premier League da laget slo Liverpool 1-0 mandag. Alfie Mawson scoret målet for Swansea etter 40 minutters spill.

  Premier League - Swansea City vs Liverpool
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Frankrike overlegne mot Serbia

  Frankrike var i perioder helt overlegne mot Serbia og vant til slutt 39-30 i EM-kampen i håndball mandag. Seieren gjør at franskmennene er så godt som sikret semifinaleplass før kampen mot Kroatia onsdag.

  Frankrike håndball-EM
  Foto: Darko Bandic / AP
 • FIFA vil bruke videodømming

  Det blir innført videodømming (VAR) under sommerens fotball-VM, bekrefter Det internasjonale fotballforbundet. Allerede under VM i 2014 ble det brukt mållinjeteknologi. Nå tar FIFA et steg videre. Den endelige beslutningen om å åpne for VAR tas 2. mars.

  Gianni Infantino
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Storslalåm, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn