Hopp til innhold

– Munnsår ligger i familien

DALSBYGDA (NRK): Familien hjemme i Dalsbygda slår ring rundt Therese Johaug og tror den lokale langrennsstjernen vil reise seg igjen etter dopingsjokket.

Johuag

KNUT: Det var en tydelig preget Therese Johaug som møtte pressen torsdag for å fortelle at hun har avlagt en positiv dopingprøve.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi støtter henne fult ut. Jeg har sendt henne melding i dag om at jeg støtter henne fult ut, at jeg ikke tror hun har gjort noe galt. Så her er det bare å stå på. Og så håper vi at rettferdigheten seirer, sier Kristin Kokvoll i Nansen IL.

NRK møtte Therese Johaug sin tante og støttespiller før kveldens treningsøkt for langrennsgruppa i Johaugs hjembygt, Dalsbygda i Østerdalen.

Synes reglene er vel strenge

Kokvoll

REAGERER: Kristin Kokvoll, tanta til Therese Johaug, håper og tror niesen kommer tilbake.

Foto: NRK

Der fikk de sammen med idrettsverdenen sjokkbeskjeden etter at en tydelig preget 28-åring møtte pressen for å fortelle at hun har avlagt en positiv dopingprøve for det anabole steroidet clostebol. Hun skal ha fått i seg stoffet etter å ha brukt en krem for et forbrent sår på leppene under høydesamlingen i Italia i Livigno.

– Munnsår er noe som ligger i familien. Jeg har slitt mye med det, moren hennes har slitt med det, bestemoren hennes og så det er noe som ligger i slekta, forklarer Kokvoll.

Siden den da 18 år gamle junioren gikk inn til en overraskende bronse under VM i Sapporo i 2007 har Johaug satt Dalsbygda på kartet. Nå reagerer sambygdingene på at denne tabben kan få store konsekvenser for deres lokale stjerne.

– Jeg skjønner at dopingreglementet skal være strengt. Men jeg stiller spørsmål ved om det har gått litt av skaftet. Hvor lenge orker utøverne å holde på med idrett når det viser seg at en liten salve kan velte en hel karriere, sier Kokvoll.

Clostebol

KREMEN: Dette er kremen som Therese Johaug skal ha brukt som behandling mot såret hun fikk på leppene etter en høydesamling i Italia.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE, FILIPPO MONTEFORTE / AFP / NTB scanpix

Tror Johaug kommer tilbake

Under torsdagens pressekonferanse med Antidoping Norge kom det frem at saken er så fersk at det ikke bestemt om hun får en utestengelse.

CROSSCOUNTRY-SKIING/ FIS Tour de Ski overall women winner Therese celebrates on the podium while kissing her trophy, after the women's cross-country skiing 9km final climb free pursuit race on the Alpe Cermis

FAMILIESYKDOM: Therese Johaug har slitt med munnsår lenge, det har også hele familien.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Sanksjon er et vanskelig spørsmål, for det kan være alt fra henleggelse til fire års utestengelse, sier Britha Røkenes i Antidoping Norge.

Hun understreker at hun snakker generelt om tilsvarende saker, og ikke konkret om Therese Johaugs tilfelle.

Dermed er det usikkert hvordan sesongen blir for 28-åringen. Likevel har de oppmøtte i Dalsbygda tro på at Johaug vil komme sterkere tilbake.

– Jeg tror hun er trygg på det hun gjør. Hun er så pliktoppfyllende og gjør alt riktig til enhver tid. Og det mener hun at hun har gjort denne gangen og. Så jeg tror hun står med rak rygg og skal komme seg gjennom dette, avslutter Kokvoll.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal