Hopp til innhold

– Med seier er VM i realiteten over

Nå kan Magnus Carlsen (22) sette inn nådestøtet mot Viswanathan Anand (43), tror sjakkeksperter.

Anand Carlsen

Vishy Anand og Magnus Carlsen møtes til det åttende partiet i sjakk-VM tirsdag.

Foto: BABU / Reuters

– Jeg tror at hvis Carlsen vinner, så er matchen i realiteten over, sier Bryn, som følger VM i sjakk for NRK.no.

Magnus Carlsen smiler

En fornøyd Magnus Carlsen er i føringen mot Anand i sjakk-VM.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Askild Bryn

Sjakkspiller Askild Bryn er kamerat av Magnus Carlsen og følger VM for NRK.no.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Etter at Vishy Anand og Carlsen spilte remis mandag, leder nordmannen VM-kampen 4,5 - 2,5.

22-åringen har fordel av å spille med hvitt igjen tirsdag. Med en ny seier over den regjerende verdensmesteren, ser ikke Bryn bort ifra at kampen er over allerede torsdag.

– Hvis Magnus Carlsen vinner tirsdag, kan han faktisk avgjøre det allerede på torsdag etter ni partier, sier han.

– Da vil Anand være tre poeng bak. Det vil være nærmest umulig for ham å ta igjen forspranget i løpet av de resterende partiene.

– Kan prøve å redde ansikt

Om de to rivalene skulle fortsette å spille remis, vil VM-kampen gå til 11 partier.

– Blir det remis, har Anand fortsatt en liten mulighet siden han fortsatt har to hvite partier igjen. Da er han helt avhengig av å vinne disse partiene, påpeker han.

– I så fall vil resten av VM bestå av relativt korte remiser. Da vil han bare bli ferdig med det og prøve å redde litt ansikt, tror Bryn.

NRKs sjakkekspert tror likevel det er lite sannsynlig at ikke Magnus Carlsen vinner et av neste partiene.

– Magefølelsen min sier at Magnus får en seier og to remis på de tre neste partiene, slik at han avgjør det hele på det 10. partiet.

Advarer mot tidsnød

Stormester Simen Agdestein er enig med Bryn at en seier vil være nådestøtet for Anand.

– Magnus er den typen som holder fast ved strategien som er lagt. Han må bare fortsette sitt solide spill og bruke kreativiteten. Han trenger ikke å ta sjanser, sier Agdestein til NTB.

Mandagens parti ble kortvarig og endte i remis etter 32 trekk. Agdestein tror på et langt parti i det åttende VM-møtet mellom Carlsen og Anand.

– Magnus må bare passe seg for å havne i tidsnød. Han må ikke tenke for lenge. Det vil være et signal på at han mister kontroll, sier Agdestein.

– Tar muligheten

Om Magnus Carlsen skulle avgjøre VM på det 9. eller 10. partet, vil det være oppsiktsvekkende i VM-sammenheng.

– Det vil være svært uvanlig i VM. De to siste VM-kampene Anand har spilt har gått til det 12. partiet, sier Askild Bryn.

– Hva tror du Magnus Carlsens strategi vil være?

– Først og fremst tror jeg Magnus vil gjøre alt han kan for å unngå tap. Siden han leder med to poeng, vil remis i de gjenværende partiene være godt nok til å vinne. Jeg antar at han vil kjøre det sikre først, men ta muligheten om den byr seg, sier han.

– Vil være sensasjonelt

President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, drar til India torsdag for å følge VM og Magnus Carlsen på nært hold.

– Jeg håper at ikke hele kampen er over før jeg får kommet meg dit, ler han.

En ny Carlsen-seier i tirsdagens parti vil avgjøre VM, tror han. Da vil Norges sjakkyndling lede med tre poeng, og kun behøve ett poeng på de fire siste partiene for å vinne.

– Det er ikke noe odds på det, for å si det sånn. En så tidlig avgjørelse i et VM vil være sensasjonelt. Det tror jeg ikke har skjedd før, sier han.

Sjakkpresidenten tror uansett at Anand vil gå tøft ut tirsdag.

– Jeg tipper det ender med remis. Jeg tror kanskje at Anand innerst inne har gitt opp, og vil spille så mange partier som mulig for å beholde litt av æren.

Regjerende verdensmester Vichy Anand klarte ikke å slå tilbake etter to strake tap, og måtte nøye seg med remis. 
Nå er selv hans landsmenn bekymret for om mesteren klarer å forsvare tittelen.

VIDEO: Regjerende verdensmester Anand klarte ikke å slå tilbake etter to strake tap, og måtte nøye seg med remis. Nå er selv hans landsmenn bekymret for om mesteren klarer å forsvare tittelen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal