Hammerseng skremt av homolov: – Jeg er sjokkert

Håndballspilleren Gro Hammerseng (33) vet ikke om hun tør å spille kamper i Russland etter landets kontroversielle lov mot homofil propaganda.

Intervju med Gro Hammerseng. Hun reagerer på den nye homoloven i Russland. Reporter: Vibeke Undhjem. Foto: Jørn Tveter.

Hammerseng reagerer på den nye homoloven i Russland

 • Se intervju øverst i saken.

– Jeg reagerer sterkt på det. Jeg er sjokkert. Vi er i 2013 og dette er rett og slett drøyt, sier Hammerseng til NRK.no.

Gro Hammerseng

Gro Hammerseng er usikker på om hun vil reise til bortekamper i Russland i framtida etter omstridt lov mot homofil propaganda.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix
Rogge, Lamine Diak

President i IOK, Jacques Rogge, nektet å svare på spørsmål om homoloven.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap
Edin

Gro Hammerseng (t.v.) og kjæresten Anja Edin på Skeive dagers parade i Oslo tidligere i sommer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

To dager før VM i friidrett avdramatiserte den internasjonale friidrettspresidenten vertsnasjonens kontroversielle anti-homolov.

– Jeg synes det ikke er noe problem, sa Lamine Diack.

Taus Rogge

Fredag ville heller ikke Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK), si noe om loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

– Ytringsfrihet er selvfølgelig viktig. Men vi kan ikke kommentere loven, sa Rogge på en pressekonferanse i VM-byen Moskva.

Håndballspilleren Gro Hammerseng skal verken til VM eller OL i Russland - men som åpent homofil er hun sterkt kritisk til loven.

– Det er viktig at dette blir snakket om og at så mange som mulig uttaler seg og mener noe om dette. En slik lov er ikke greit og påvirker blant annet meg direkte, sier Hammerseng.

– Det er ekstremt viktig at først og fremst politikerne i Norge tar tak i dette. Som idrettsutøver har jeg en liten stemme og håper også andre enn meg tar del og viser at vi ikke støtter denne loven, sier Hammerseng.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer den kontroversielle loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett, ifølge AFP.

Demonstrasjoner vil bli det bli slått hardt ned på. Også en bølge av vold mot homofile har preget landet de siste månedene.

Kan møte russisk motstand

Håndballspilleren er usikker på om hun vil reise til Russland hvis Larvik får russisk motstand i mesterligaen den kommende sesongen.

– Det kan hende vi må til Russland i årene som kommer, men jeg vet ikke hva som er riktig å gjøre. I min verden er dette uhørt, sier hun.

– Jeg kan tenke meg hvordan jeg hadde opplevd å reise et sted og være redd for å bli arrestert. Jeg kan tenke meg hvordan det er fordi jeg har deltatt i OL selv og det rammer meg fordi jeg lever med en kvinne og har barn med en kvinne, sier Hammerseng.

– Ville du reist til OL?

– På en måte vil jeg si ja til det. Nå har jeg en gutt som jeg må ta hensyn til. Det er ikke så lett og si ja som før. Jeg har også en liten stemme i meg som sier at jeg har lyst til å boikotte. Men jeg vet ikke om det er løsningen heller. Det er viktig at lederne snakker om det, sier håndballspilleren.

– Bør Norge boikotte mesterskap i Russland?

– Jeg føler ikke at jeg har fasiten til hva vi burde gjøre. En del av meg har lyst til å si boikott og ønsker at andre også skal gjøre det. Det som er viktig for meg er at det diskuteres og at utøverne ikke må frykte for egen sikkerhet, sier Hammerseng.

VM i friidrett starter lørdag. Fra klokka 07.30 kan du følge direkte på NRK 2 eller på NRK.no.

Jacques Rogge inviterte til pressekonferanse. Men IOC-presidenten ville ikke ta stilling til hva den olympiske organisasjonen mener om Russlands nye homolov. Reporter: Morten Stenberg. Foto/redigering: Arild Sandsvik.

IOC tar ikke stilling til Russlands nye homolov

Sportsnyheter

Reddet seg inn i lufta: – Der holdt OL og Riiber på å ryke

Jarl Magnus Riiber så ut til å miste kontrollen fullstendig i hoppbakken i Seefeld. Heldigvis reddet han seg inn igjen, men at Riiber fikk hoppe, skaper reaksjoner

Siste nytt

 • Tønseth og Nyenget dropper Marcialonga etter norsk OL-smitte

  Både Didrik Tønseth og Martin Løwstrøm Nyenget har valgt å droppe årets 70 kilometer lange Marcialonga i Italia. Det gjør duoen for å ikke risikere å bli nærkontakt til eventuelt smittede i forbindelse med langløpet, bekrefter begge til NRK.

  Det velger de å gjøre for å holde seg i full beredskap fordi de begge kan ende med å bli sendt til OL i Beijing i løpet av neste uke. Derfor drar duoen nå til høyden i Seiser Alm. Simen Hegstad Krüger har Allerde testet positivt fra den norske herretroppen til OL.

  Landslagslege Øystein Andersen ville ikke bli overrasket om det kom flere tilfeller i landslaget. De tester seg nå hver dag før avreise mandag.

  Didrik Tønseth
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Dramatisk for Riiber - nesten tatt av vinden

  Jarl Magnus Riiber får store problemer i Seefeld-vinden og er nær ved å bli blåst over ende i lufta. Han henter seg imidlertid inn og lander på beina, men hoppet hans er fullstendig ødelagt.

  – Der holdt OL og Riiber på å ryke, utbryter NRK-kommentator Christian Nilssen på direkten.

  – Her spiller de hasard med Jarl Magnus Riiber.

 • Her blir den japanske treneren tatt av et lite snøskred ved hoppbakken

  Mens løperne ventet på at juryen skulle avgjøre om hoppdelen i lørdagens kombinertrenn i Seefeld kunne fortsette, gikk et lite snøskred ved siden av hoppbakken.

  TV-bildene viste at en person i det japanske støtteapparatet ble dratt med ned skråningen. Mannen kom seg derimot opp igjen, og han framsto som uskadd.

Sendeplan

Kl. Program Kanal