Hopp til innhold

Hammerseng skremt av homolov: – Jeg er sjokkert

Håndballspilleren Gro Hammerseng (33) vet ikke om hun tør å spille kamper i Russland etter landets kontroversielle lov mot homofil propaganda.

Intervju med Gro Hammerseng. Hun reagerer på den nye homoloven i Russland. Reporter: Vibeke Undhjem. Foto: Jørn Tveter.

Hammerseng reagerer på den nye homoloven i Russland

  • Se intervju øverst i saken.

– Jeg reagerer sterkt på det. Jeg er sjokkert. Vi er i 2013 og dette er rett og slett drøyt, sier Hammerseng til NRK.no.

Gro Hammerseng

Gro Hammerseng er usikker på om hun vil reise til bortekamper i Russland i framtida etter omstridt lov mot homofil propaganda.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix
Rogge, Lamine Diak

President i IOK, Jacques Rogge, nektet å svare på spørsmål om homoloven.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap
Edin

Gro Hammerseng (t.v.) og kjæresten Anja Edin på Skeive dagers parade i Oslo tidligere i sommer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

To dager før VM i friidrett avdramatiserte den internasjonale friidrettspresidenten vertsnasjonens kontroversielle anti-homolov.

– Jeg synes det ikke er noe problem, sa Lamine Diack.

Taus Rogge

Fredag ville heller ikke Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK), si noe om loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

– Ytringsfrihet er selvfølgelig viktig. Men vi kan ikke kommentere loven, sa Rogge på en pressekonferanse i VM-byen Moskva.

Håndballspilleren Gro Hammerseng skal verken til VM eller OL i Russland - men som åpent homofil er hun sterkt kritisk til loven.

– Det er viktig at dette blir snakket om og at så mange som mulig uttaler seg og mener noe om dette. En slik lov er ikke greit og påvirker blant annet meg direkte, sier Hammerseng.

– Det er ekstremt viktig at først og fremst politikerne i Norge tar tak i dette. Som idrettsutøver har jeg en liten stemme og håper også andre enn meg tar del og viser at vi ikke støtter denne loven, sier Hammerseng.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer den kontroversielle loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett, ifølge AFP.

Demonstrasjoner vil bli det bli slått hardt ned på. Også en bølge av vold mot homofile har preget landet de siste månedene.

Kan møte russisk motstand

Håndballspilleren er usikker på om hun vil reise til Russland hvis Larvik får russisk motstand i mesterligaen den kommende sesongen.

– Det kan hende vi må til Russland i årene som kommer, men jeg vet ikke hva som er riktig å gjøre. I min verden er dette uhørt, sier hun.

– Jeg kan tenke meg hvordan jeg hadde opplevd å reise et sted og være redd for å bli arrestert. Jeg kan tenke meg hvordan det er fordi jeg har deltatt i OL selv og det rammer meg fordi jeg lever med en kvinne og har barn med en kvinne, sier Hammerseng.

– Ville du reist til OL?

– På en måte vil jeg si ja til det. Nå har jeg en gutt som jeg må ta hensyn til. Det er ikke så lett og si ja som før. Jeg har også en liten stemme i meg som sier at jeg har lyst til å boikotte. Men jeg vet ikke om det er løsningen heller. Det er viktig at lederne snakker om det, sier håndballspilleren.

– Bør Norge boikotte mesterskap i Russland?

– Jeg føler ikke at jeg har fasiten til hva vi burde gjøre. En del av meg har lyst til å si boikott og ønsker at andre også skal gjøre det. Det som er viktig for meg er at det diskuteres og at utøverne ikke må frykte for egen sikkerhet, sier Hammerseng.

VM i friidrett starter lørdag. Fra klokka 07.30 kan du følge direkte på NRK 2 eller på NRK.no.

Jacques Rogge inviterte til pressekonferanse. Men IOC-presidenten ville ikke ta stilling til hva den olympiske organisasjonen mener om Russlands nye homolov. Reporter: Morten Stenberg. Foto/redigering: Arild Sandsvik.

IOC tar ikke stilling til Russlands nye homolov

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal