Hopp til innhold

Hammerseng skremt av homolov: – Jeg er sjokkert

Håndballspilleren Gro Hammerseng (33) vet ikke om hun tør å spille kamper i Russland etter landets kontroversielle lov mot homofil propaganda.

Intervju med Gro Hammerseng. Hun reagerer på den nye homoloven i Russland. Reporter: Vibeke Undhjem. Foto: Jørn Tveter.

Hammerseng reagerer på den nye homoloven i Russland

 • Se intervju øverst i saken.

– Jeg reagerer sterkt på det. Jeg er sjokkert. Vi er i 2013 og dette er rett og slett drøyt, sier Hammerseng til NRK.no.

Gro Hammerseng

Gro Hammerseng er usikker på om hun vil reise til bortekamper i Russland i framtida etter omstridt lov mot homofil propaganda.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix
Rogge, Lamine Diak

President i IOK, Jacques Rogge, nektet å svare på spørsmål om homoloven.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap
Edin

Gro Hammerseng (t.v.) og kjæresten Anja Edin på Skeive dagers parade i Oslo tidligere i sommer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

To dager før VM i friidrett avdramatiserte den internasjonale friidrettspresidenten vertsnasjonens kontroversielle anti-homolov.

– Jeg synes det ikke er noe problem, sa Lamine Diack.

Taus Rogge

Fredag ville heller ikke Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK), si noe om loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

– Ytringsfrihet er selvfølgelig viktig. Men vi kan ikke kommentere loven, sa Rogge på en pressekonferanse i VM-byen Moskva.

Håndballspilleren Gro Hammerseng skal verken til VM eller OL i Russland - men som åpent homofil er hun sterkt kritisk til loven.

– Det er viktig at dette blir snakket om og at så mange som mulig uttaler seg og mener noe om dette. En slik lov er ikke greit og påvirker blant annet meg direkte, sier Hammerseng.

– Det er ekstremt viktig at først og fremst politikerne i Norge tar tak i dette. Som idrettsutøver har jeg en liten stemme og håper også andre enn meg tar del og viser at vi ikke støtter denne loven, sier Hammerseng.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer den kontroversielle loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett, ifølge AFP.

Demonstrasjoner vil bli det bli slått hardt ned på. Også en bølge av vold mot homofile har preget landet de siste månedene.

Kan møte russisk motstand

Håndballspilleren er usikker på om hun vil reise til Russland hvis Larvik får russisk motstand i mesterligaen den kommende sesongen.

– Det kan hende vi må til Russland i årene som kommer, men jeg vet ikke hva som er riktig å gjøre. I min verden er dette uhørt, sier hun.

– Jeg kan tenke meg hvordan jeg hadde opplevd å reise et sted og være redd for å bli arrestert. Jeg kan tenke meg hvordan det er fordi jeg har deltatt i OL selv og det rammer meg fordi jeg lever med en kvinne og har barn med en kvinne, sier Hammerseng.

– Ville du reist til OL?

– På en måte vil jeg si ja til det. Nå har jeg en gutt som jeg må ta hensyn til. Det er ikke så lett og si ja som før. Jeg har også en liten stemme i meg som sier at jeg har lyst til å boikotte. Men jeg vet ikke om det er løsningen heller. Det er viktig at lederne snakker om det, sier håndballspilleren.

– Bør Norge boikotte mesterskap i Russland?

– Jeg føler ikke at jeg har fasiten til hva vi burde gjøre. En del av meg har lyst til å si boikott og ønsker at andre også skal gjøre det. Det som er viktig for meg er at det diskuteres og at utøverne ikke må frykte for egen sikkerhet, sier Hammerseng.

VM i friidrett starter lørdag. Fra klokka 07.30 kan du følge direkte på NRK 2 eller på NRK.no.

Jacques Rogge inviterte til pressekonferanse. Men IOC-presidenten ville ikke ta stilling til hva den olympiske organisasjonen mener om Russlands nye homolov. Reporter: Morten Stenberg. Foto/redigering: Arild Sandsvik.

IOC tar ikke stilling til Russlands nye homolov

Siste nytt

 • Roma-spiller fikk medisinsk tilsyn - Serie A-kamp avbrutt

  Drøyt 70 minutter ut i kampen mellom Udinese og Roma satte midtstopper Evan Ndicka seg ned på gressmatta, uten at noen andre var i nærheten av Roma-forsvaren. Ndicka tok seg tydelig til brystet mens han lå nede.

  Like etter kom det medisinske apparatet inn på banen og Ndicka ble like etter fraktet ut av banen på båre. På vei ut av banen ga Roma-spilleren en tommel opp til en lagkamerat.

  Kampen ble avbrutt like etter og lagene gikk inn i garderoben. På det tidspunktet var stillingen 1-1 i søndagens kamp.

  Roma skriver i en oppdatering på X søndag kveld at Roma-laget har vært på besøk hos Ndicka på sykehuset, og at midtstopperen føler seg bedre. Ndicka vil holde seg på sykehuset for videre observasjon.

  Roma
  Foto: AP
 • Ødegaard så Arsenal tape fra benken - ga fra seg ligaledelsen

  Arsenal, Liverpool og Manchester City har fulgt hverandre tett i kampen om seriegullet i Premier League de siste ukene.

  Etter at Liverpool gikk på et overraskende 0-1-tap mot Crystal Palace tidligere søndag, var det Arsenals tittelhåp som fikk seg et skudd for baugen søndag kveld.

  Arsenal styrte lenge mot Aston Villa, hvor Martin Ødegaard spilte en sentral rolle. Drøyt ti minutter før slutt ble Ødegaard byttet ut og derfra fikk han se at det raknet for Arsenal.

  To scoringer fra Leon Bailey og Ollie Watkins i løpet av to og halvt minutt sørget for Unai Emerys Aston Villa tok en svært viktig seier i kampen om en topp fire-plass.

  Samtidig er det nå Manchester City som fører an i Premier League. Med seks runder igjen leder de regjerende mesterne med to poeng ned til Arsenal og Liverpool.

  Arsenal-manager Mikel Arteta sier til VG at Ødegaard «følte på noe» og at nordmannen derfor ikke kunne fortsette.

  Ødegaard
  Foto: Reuters
 • Hjemmespøkelset fortsatte for Vålerenga: – De er forhekset

  Nok en gang måtte tusenvis av Vålerenga-supportere se laget i sitt hjerte gå av banen uten seier. Søndag røk de 1-3 mot Stabæk i 1. divisjon.

  Sist Oslo-klubben vant på hjemmebane, var 17. september over Aalesund. Siden den gang har de spilt sju kamper uten seier.

  – Man må se litt bak resultatene, men så må vi prøve å vinne her snart, sa en oppgitt Vegar Eggen Hedenstad til TV 2.

  – Det er ikke sånn at vi tenker på statistikken. Vi gleder oss til kamp, fortsatte han.

  To scoringer på to minutter fra Kasper Pedersen var det som vippet søndagens oppgjør i Stabæks favør. Totalt mot spillets gang.

  – Det er fantastisk, det er en skikkelig god følelse, sa tomålsscoreren til TV 2.

  Vålerenga står dermed med bare én seier etter tre serierunder i 1. divisjon. Det i en sesong hvor kun opprykk er godt nok.

  Stabæk topper på sin side tabellen med sju av ni mulige poeng. (NTB)

  Vålerenga
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal