NRK Meny
Normal

Langrennsinteressen stuper: – Jeg er bekymret

OBERSTDORF/OSLO (NRK): TV-tallene i Tyskland og Polen stuper rundt langrennsporten. Det koster FIS dyrt.

Johnsrud Sundby

PROBLEM: For mange nordmenn, og for få tyskere og andre utlendinger på pallen, er i ferd me då bli et problem for FIS.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den norske dominansen i langrennssporet fortsetter. Til stor glede for de fleste av oss her hjemme, men til stor frustrasjon for de som følger sporten fra andre land.

For mens nordmenn sitter klistret til skjermen i helgene for å følge våre helter i nasjonalsporten, har TV-tallene i store nasjoner som Tyskland og Polen dalt betraktelig.

– Bekymringsverdig

Aftenposten skriver at FIS i fjor tapte 200 000 euro på lite sendetid på tysk TV.

Det innrømmer renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, er bekymringsfullt.

– Jeg er bekymret, men det er ikke mye vi kan gjøre. Målet er å hjelpe disse nasjonene til å bli bedre på ski, da er jeg er sikker på at TV-titterne vil komme tilbake, sier han til NRK.

Mange peker på den norske dominansen som en av årsakene til at interessen sakte men sikkert faller i utlandet. Fraværet av for eksempel tyske utøvere i toppen gjør at tyskerne finner andre ting å se på TV.

– Vi trenger flere utøvere fra Tyskland som kan kjempe blant topp fem. Vi må hjelpe de andre nasjonene opp på nivået til Norge, sier han.

CROSS COUNTRY-SKIING/

TYSK HELT: Tobias Angerer ga det tyske publikummet noe å juble for da han vant Tour de Ski i 2007.

Foto: STR / REUTERS

– Er det den norske dominansen som ødelegger?

– Vi har mange diskusjoner om dette. Det er kanskje noen som vil at vi skal gjøre noe. Men det er jo også en grunn for at Norge dominerer. De har et bra system. Hvorfor skal vi jobbe mot dem? Det er ikke rettferdig, sier han.

Han får støtte av tidligere vinner av Tour de Ski, Tobias Angerer.

– Vi har et ungt lag der vi har store forhåpninger til en norsk trener ved navn Torstein Drivenes, vi håper på gode impulser fra han, han vet jo hvordan de norske trener, sier han.

Fantastiske seertall

Også her hjemme i Norge har enkelte uttrykt bekymring for at Norge dominerer i den grad de gjør. Men TV-tallene viser at det norske folk er langt fra lei av å se Martin Johnsrud Sundby, Therese Johaug og de andre norske løperne dekorere pallen.

– Det er en formidabel interesse for langrennssporten i Norge. Det er det ingen tvil om når vi ser på TV-tallene. Selv når det er en så stor dominans blant de norske utøverne, så er det over en million som ser det på TV, sier NRKs sportsredaktør Rune Haug.

Seertall Tour de Ski så langt:

Sprintlangrenn (fredag, 1. nyttårsdag): 1.126.000

Fellesstart menn (lørdag): 955.000

Fellesstart kvinner (lørdag): 742.000

Jaktstart kvinner (søndag): 1.051.000

Jaktstart menn (søndag): 920.000

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal