NRK Meny
Normal

Hushovd snakker ut: – Hva bruker dopingjegerne pengene på?

MONACO/OSLO (NRK): Thor Hushovd snakker for første gang om skuffelsen over at kameraten Lance Armstrong dopet seg. Men den krasseste kritikken rettes likevel mot antidopingarbeidet.

Thor Hushovd snakker ut om Armstrongskandalen.

Thor Hushovd snakker ut om Lance Armstrong-skandalen. Samtidig har han klare meninger om jobben antidopingbyråene gjør.

– Det mest skremmende er at dopingsakene kommer for en dag etter at utøverne innrømmer det selv. Man har sett i intervjuene med Armstrong og Rasmussen at de ikke var redde for å bli tatt.

– Jeg skulle gjerne visst hvor mange millioner euro som er lagt ned i antidopingarbeid. De bør gå i seg selv, sier Thor Hushovd til NRK.

Syklisten har vært lite snakkesalig siden Lance Amrstrongs dopinginnrømmelser satte sykkelsporten i vannry.

Mer grums i vente

Men til NRK sier Hushovd nå at han frykter det vil komme opp mye mer grums i sporten han elsker. Han stiller seg undrende til arbeidet som har blitt gjort for å bekjempe dopingen.

Lance Armstrong og Thor Hushovd

Lance Armstrong og Thor Hushovd under Oslo Grand Prix. Hushovd har aldri lagt skjul på sitt gode forhold til Armstrong.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Hva gjør de? Hva bruker de pengene på? Det går faktisk ikke an! Der er det tydeligvis mye å hente, sier han.

– Helt vilt hva Armstrong gjorde

NRK møter Hushovd drøye måneden etter at Lance Armstrong i et intervju med Oprah Winfrey innrømmet omfattende dopingbruk gjennom sin sykkelkarriere.

Oksen fra Grimstad er usikker på hva han skal kalle Armstrong – venn eller bekjent – men han har aldri lagt skjul på at de to opp gjennom årene har hatt et godt forhold.

De har møttes flere ganger under treningsturer og også ved noen få sosiale anledninger. Sist Hushovd hadde kontakt med Armstrong var en tekstmelding i september 2012.

Sjokkerende. Det er ordet han bruker for å beskrive Armstrongs innrømmelser. Innrømmelser som avslørte dopingbruk han aldri kunne forestilt seg omfanget av.

– Det er helt vilt hva Armstrong og laget (US Postal red.anm.) har gjort. Dopingen er så systematisk, noe jeg aldri hadde forestilt meg. Den måten han har opptrådt på og den arrogansen han har vist overfor dem som har pratet sant, er sjokkerende. Han har dyttet dem ned i søla, sier Hushovd.

– Ble du overrasket over det som kom frem?

– Jeg ble overrasket av omfanget.

Thor

Thor Hushovd og Lance Armstrong sammen i Tour de France.

Foto: JOEL SAGET / AFP

– Ville ikke kritisere uten at alt hadde kommet frem

Lenge ville han ikke fordømme Armstrong før Armstrong selv innrømmet dopingen. Overfor det norske folk fremsto Hushovd som en av de største forsvarerne av amerikaneren. Selv følte han at det var vanskelig å kritisere noen på bakgrunn av ting andre hadde sagt.

– Jeg var kanskje unnvikende ved noen svar, men jeg mener at man ikke kan si at noen er dopet basert kun på rykter. Det står jeg ved i dag også. Men når Lance senere innrømmer å ha dopet seg, blir svaret mitt et helt annet, sier Hushovd.

– Jeg gikk vel aldri god for han, men jeg følte det var feil å skulle begynne å slenge dritt mot noen uten at alt hadde kommet frem.

– Føler du at saken har gått ut over din troverdighet?

– Nei. Da jeg forsvarte Armstrong følte jeg ikke at jeg kunne gå ut i media og si at Armstrong burde få svi for det ene eller det andre etter det som hadde kommet frem, sier han.

Artikkelen fortsetter under

Hushovd

Her holder Lance Armstrong (t.v.) foredrag i Folketeateret i Oslo i august 2009. Noen dager tidligere deltok amerikaneren i rittet Oslo Grand Prix, som Thor Hushovd vant.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Frustrert

Nå er saken en annen. Den omfattende dopingbruken i sykkelsporten som stadig kommer frem til overflaten gjør Hushovd frustrert når han tenker over hvor mye det også har gått ut over hans egen karriere.

– Jeg blir veldig forbanna på Armstrong og andre som har holdt oss for narr. Jeg har grått flere tårer over fjellene fordi jeg har hatt så vondt. Jeg spiste harve og drakk vann, mens de hadde andre forutsetninger. Det blir man forbannet for. Jeg hadde hatt andre resultater i dag, det vet jeg, sier han.

– Lance bygde sykkelsporten opp til noe stort, men har nå dratt den ned i søla og ødelagt all troverdighet til oss som står igjen. I hvert fall oss som har syklet med han, sier Hushovd.

– Har ren samvittighet

I kjølvannet av Steffen Kjærgaard og Lance Armstrongs dopinginnrømmelser har Hushovd selv måttet tåle at det stilles spørsmål ved om han selv er ren.

Har du noensinne dopet deg? Det er et spørsmål han har hørt mye de siste månedene.

– Det er ubehagelig å få stilt det spørsmålet rett opp i ansiktet, men det er en konsekvens av hva som har skjedd i en råtten sport i mange år, sier han

– Jeg vet at mine ord veier mindre og mindre for hver sykkelrytter som innrømmer doping. Det eneste jeg kan si er at jeg vet at jeg sitter her med god samvittighet. Samtidig har folk som har dopet seg sagt det samme tidligere, men i hodet mitt og her inne har jeg det trygt og fint, sier han og peker mot hjertet sitt.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal