NRK Meny
Normal

– Har hørt at det ligger igjen veksthormoner på hotellrom

Skøyteløper Espen Aarnes Hvammen (26) forstår WADA-sjefens bekymring for at unge utøvere doper seg.

Espen Aarnes Hvammen

LIKER IKKE: Skøyteløper Espen Aarnes Hvammen vil ha strengere dopingstraffer slik at utøvere ikke får dra nytte av langtidsvirkninger av de ulovlige stoffene.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

– Det er veldig sjelden du blir testet utenfor konkurranse som junior, sier Hvammen.

Han har reist rundt på skøyteløp i mange år og er ikke redd for å si at han har hørt historier som tyder på at unge utøvere doper seg.

– Man hører at det blir funnet veksthormoner liggende igjen på hoteller etter juniorverdenscuper, og det er jo ikke pent, sier skøyteløperen.

Gamle regimer

Torsdag denne uken gikk sjefen i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) ut og advarte mot at stadig flere unge utøvere doper seg.

Ifølge WADA-sjef David Howman får enkelte unge til og med hjelp av sine egne foreldre.

– Det farligste er hvis det henger igjen uvaner fra gamle regimer, som Øst-Tyskland og Sovjetunionen, rundt systematisk bruk av doping, sier Hvammen.

WADA sier de ikke klarer å stoppe utviklingen siden de ikke har nok ressurser. Slik det er nå må de bruke alt de har til testing på elitenivå.

Forbannet på russisk skøyteløper

Pavel Kulizhnikov

DOPINGTATT: Den russiske skøyteløperen Pavel Kulizhnikov er blitt 21 år nå, men var bare 18 år da han ble tatt for doping. Som 20-åring fikk han lov til å konkurrere igjen.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Sist vinter ble Espen Aarnes Hvammen regelrett forbannet da russiske Pavel Kulizhnikov tok en oppsiktsvekkende verdenscupseier etter to års dopingutestengelse. Kulizhnikov var bare 18 år da han ble tatt.

«Noe grunnleggende feil med systemet når det kan "lønne" seg å være borte i 2 år for så å komme tilbake og nyte godt av tidligere dopmisbruk.», skrev Hvammen på Twitter da, ifølge Aftenposten.

Et snaut år senere sier Hvammen at han er ferdig med saken, men at den fortsatt reiser spørsmålet om man bør få lengre utestengelser - også for unge utøvere.

Hovedsakelig for å sikre seg mot langtidsvirkninger av ulovlige stoffer.

– Det er problematisk hvis straffene ikke er lengre enn at det lønner seg (å dope seg, journ. anm.), sier han.

Gratis holdningsprogram

Når det gjelder unge utøvere er utfordringen om man skal slå hardere ned på juks eller satse mer på holdningskampanjer.

Her til lands har for eksempel Antidoping Norge et holdningsprogram som både er obligatorisk og gratis for stipendutøvere.

Hvammen mener dessuten at alt ansvaret ikke ligger hos utøveren. Spesielt ikke hvis det er et system som henger igjen fra gamle tider med trenere, foreldre og ledere som oppfordrer til juks.

– Da må man opp på et høyere nivå for å finne ut hvordan man kan straffe disse nasjonene, sier Hvammen.

Se video: Hele intervjuet med WADA-presidenten på BBC

Siste nytt

 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal