– Det er veldig sjelden du blir testet utenfor konkurranse som junior, sier Hvammen.
Han har reist rundt på skøyteløp i mange år og er ikke redd for å si at han har hørt historier som tyder på at unge utøvere doper seg.
– Man hører at det blir funnet veksthormoner liggende igjen på hoteller etter juniorverdenscuper, og det er jo ikke pent, sier skøyteløperen.
Gamle regimer
Torsdag denne uken gikk sjefen i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) ut og advarte mot at stadig flere unge utøvere doper seg.
Ifølge WADA-sjef David Howman får enkelte unge til og med hjelp av sine egne foreldre.
– Det farligste er hvis det henger igjen uvaner fra gamle regimer, som Øst-Tyskland og Sovjetunionen, rundt systematisk bruk av doping, sier Hvammen.
WADA sier de ikke klarer å stoppe utviklingen siden de ikke har nok ressurser. Slik det er nå må de bruke alt de har til testing på elitenivå.
Forbannet på russisk skøyteløper
DOPINGTATT: Den russiske skøyteløperen Pavel Kulizhnikov er blitt 21 år nå, men var bare 18 år da han ble tatt for doping. Som 20-åring fikk han lov til å konkurrere igjen.
Foto: FABRIZIO BENSCH / ReutersSist vinter ble Espen Aarnes Hvammen regelrett forbannet da russiske Pavel Kulizhnikov tok en oppsiktsvekkende verdenscupseier etter to års dopingutestengelse. Kulizhnikov var bare 18 år da han ble tatt.
«Noe grunnleggende feil med systemet når det kan "lønne" seg å være borte i 2 år for så å komme tilbake og nyte godt av tidligere dopmisbruk.», skrev Hvammen på Twitter da, ifølge Aftenposten.
Et snaut år senere sier Hvammen at han er ferdig med saken, men at den fortsatt reiser spørsmålet om man bør få lengre utestengelser - også for unge utøvere.
Hovedsakelig for å sikre seg mot langtidsvirkninger av ulovlige stoffer.
– Det er problematisk hvis straffene ikke er lengre enn at det lønner seg (å dope seg, journ. anm.), sier han.
Gratis holdningsprogram
Når det gjelder unge utøvere er utfordringen om man skal slå hardere ned på juks eller satse mer på holdningskampanjer.
Her til lands har for eksempel Antidoping Norge et holdningsprogram som både er obligatorisk og gratis for stipendutøvere.
Hvammen mener dessuten at alt ansvaret ikke ligger hos utøveren. Spesielt ikke hvis det er et system som henger igjen fra gamle tider med trenere, foreldre og ledere som oppfordrer til juks.
– Da må man opp på et høyere nivå for å finne ut hvordan man kan straffe disse nasjonene, sier Hvammen.
Se video: Hele intervjuet med WADA-presidenten på BBC