Hopp til innhold

– Har hørt at det ligger igjen veksthormoner på hotellrom

Skøyteløper Espen Aarnes Hvammen (26) forstår WADA-sjefens bekymring for at unge utøvere doper seg.

Espen Aarnes Hvammen

LIKER IKKE: Skøyteløper Espen Aarnes Hvammen vil ha strengere dopingstraffer slik at utøvere ikke får dra nytte av langtidsvirkninger av de ulovlige stoffene.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

– Det er veldig sjelden du blir testet utenfor konkurranse som junior, sier Hvammen.

Han har reist rundt på skøyteløp i mange år og er ikke redd for å si at han har hørt historier som tyder på at unge utøvere doper seg.

– Man hører at det blir funnet veksthormoner liggende igjen på hoteller etter juniorverdenscuper, og det er jo ikke pent, sier skøyteløperen.

Gamle regimer

Torsdag denne uken gikk sjefen i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) ut og advarte mot at stadig flere unge utøvere doper seg.

Ifølge WADA-sjef David Howman får enkelte unge til og med hjelp av sine egne foreldre.

– Det farligste er hvis det henger igjen uvaner fra gamle regimer, som Øst-Tyskland og Sovjetunionen, rundt systematisk bruk av doping, sier Hvammen.

WADA sier de ikke klarer å stoppe utviklingen siden de ikke har nok ressurser. Slik det er nå må de bruke alt de har til testing på elitenivå.

Forbannet på russisk skøyteløper

Pavel Kulizhnikov

DOPINGTATT: Den russiske skøyteløperen Pavel Kulizhnikov er blitt 21 år nå, men var bare 18 år da han ble tatt for doping. Som 20-åring fikk han lov til å konkurrere igjen.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Sist vinter ble Espen Aarnes Hvammen regelrett forbannet da russiske Pavel Kulizhnikov tok en oppsiktsvekkende verdenscupseier etter to års dopingutestengelse. Kulizhnikov var bare 18 år da han ble tatt.

«Noe grunnleggende feil med systemet når det kan "lønne" seg å være borte i 2 år for så å komme tilbake og nyte godt av tidligere dopmisbruk.», skrev Hvammen på Twitter da, ifølge Aftenposten.

Et snaut år senere sier Hvammen at han er ferdig med saken, men at den fortsatt reiser spørsmålet om man bør få lengre utestengelser - også for unge utøvere.

Hovedsakelig for å sikre seg mot langtidsvirkninger av ulovlige stoffer.

– Det er problematisk hvis straffene ikke er lengre enn at det lønner seg (å dope seg, journ. anm.), sier han.

Gratis holdningsprogram

Når det gjelder unge utøvere er utfordringen om man skal slå hardere ned på juks eller satse mer på holdningskampanjer.

Her til lands har for eksempel Antidoping Norge et holdningsprogram som både er obligatorisk og gratis for stipendutøvere.

Hvammen mener dessuten at alt ansvaret ikke ligger hos utøveren. Spesielt ikke hvis det er et system som henger igjen fra gamle tider med trenere, foreldre og ledere som oppfordrer til juks.

– Da må man opp på et høyere nivå for å finne ut hvordan man kan straffe disse nasjonene, sier Hvammen.

Se video: Hele intervjuet med WADA-presidenten på BBC

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

  • Herrem gjorde comeback 24 dager etter fødsel

    Camilla Herrem var tilbake på håndballbanen for Sola drøyt tre uker at hun fødte sitt andre barn.

    36 år gamle Herrem entret parketten etter omkring ni minutter i onsdagens kamp mot Storhamar. Det er den siste serierunden før sluttspillet går i gang.

    5. mars ble Herrem og ektemannen, Sola-trener Steffen Stegavik, foreldre til Noah.

    – Jeg kommer aldri til å ta noen dumme sjanser. Dette handler ikke om å prøve å forte meg tilbake for å rekke noe, men det handler om at jeg vil føle meg litt fram hvordan jeg ligger an. Kjennes kroppen bra ut, prøver vi litt. Jeg kommer til å bruke hodet i dette, sa kantspilleren til TV 2 før kampen.

    Herrem har 288 landskamper for Norge.

    Håndball kvinner 2022: Norge - Montenegro
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Klæbo herjet på Tolga – seier til Byåsen i NM-lagsprinten

    Johannes Høsflot Klæbo rykket fra resten av sine konkurrenter og gikk inn til et kontrollert NM-gull sammen med sin venn og lagkamerat Martin Buvarp.

    Buvarp erstattet en forkjølet Didrik Tønseth som meldte forfall tidligere onsdag.

    Byåsen vant foran Bærums Verk Hauger med Sindre Bjørnestad Skar og Nikolai Elde Holmboe. Bronsen gikk til Strindheims Even Northug og Håkon Skaanes.

    – Måten han avgjør på før den siste utforkjøringen på, er imponerende. Han viser hvorfor han er verdens beste sprinter, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland på sendingen.

    uQIq3mo2pC0
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Skistad gjorde som hun ville i NM-lagsprinten

    Konnerud med Kristine Stavås Skistad og Maria Hartz Melling forsvarte favorittstempelet og gikk inn til NM-gull i lagsprint på Tolga.

    På oppløpet med Byåsens Julie Myhre var Skistad suveren.

    – Jeg kjente at jeg hang greit på. Da var det bare å ta det på slutten, sa Skistad til NRK og kalte seieren for en «lettelse».

    – Det er en toppfart som er helt unik! ropte NRK-kommentatoren Jann Post.

    Myhre og Hanne Wilberg Rofstad tok sølvet, mens Asker endte på bronseplass med Hedda Østberg Amundsen og Elena Rise Johnsen. (NTB)

    w-HkeQfsCAo
    Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste