Hopp til innhold

– Hele merkevaren hans er bygd opp rundt det å være verdensmester

Et VM-tap trenger ikke å bety så mye for Magnus Carlsens status i sjakkverden, men det vil svi på lommeboken.

Magnus Carlsen

STØRST: Magnus Carlsen vil fortsatt være den største, selv om han skulle tape VM-kampen, tror ekspertene.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Mandag kveld kan sjakk-VM bli avgjort. Forskjellen på seier og tap i sjakk-VM er på 200.000 euro, drøye 1,8 millioner kroner, i premiepenger.

De største summene ligger derimot i sponsoroppdrag og salg av merkevaren.

– Hele merkevaren hans er bygd opp rundt det å være verdensmester. Selv om han fortsatt vil være verdensener, kan jeg tenke meg at det vil ha en ganske betydelig økonomisk innvirkning på ham, sier Tarjei Joten Svensen om et eventuelt Carlsen-tap

Redaktøren for sjakknettsiden Matt & Patt følger VM-kampen mellom den regjerende mesteren Magnus Carlsen og utfordreren Sergej Karjakin ringside i New York.

Om Karjakin skulle dra seieren i land, tror sjakkskribenten det vil påvirke Carlsens sjanser til å slå seg opp i USA.

– Det er verdensmesteren som har den slagkraften som slår an hos sponsorer og hos finansfolk i USA. Det er klart at hvis han sikrer VM-tittelen her igjen, vil det åpne flere dører i det amerikanske markedet, som han har veldig gode kontakter i, sier han.

Les også: Carlsen får gigantboten halvert

Kan doble sponsorkronene

Carlsens manager Espen Agdestein erkjenner at det har noe å si hvorvidt han er verdensmester eller ikke, men helt avgjørende er det ikke.

– Det gjør det lettere hvis han vinner, men for merkevaren er det også et poeng at han fortsatt er nummer én i verden. Det kan også være positivt for interessen at han har noe å kjempe for, så hvis det går dårlig, så er det til å leve med det også. Men alle ønsker at han skal vinne, forteller han.

Espen Agdestein

IKKE ØDELEGGENDE: Carlsen-manager Espen Agdestein tror ikke et tap vil ødelegge merkevaren hans for mye.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Nøyaktig hvor mye som står på spill er vanskelig å si. Men for Carlsen, som nå kun har norske sponsorer, vil en seier kunne åpne dører inn til et nytt og pengesterk marked.

– Om han lykkes, dobler han fort sine sponsorinntekter, sa ekspert på sport og sponsing og daglig leder i konsulentselskapet Sponsor Insight, Vegard Arntsen, til Aftenposten før VM begynte.

Les også: Mener kjempetabben snur VM: – Karjakin kan ligge våken om natta

Vil fremdeles være størst

Selv om et tap vil merkes på bankkontoen, tror ikke ekspertene at det nødvendigvis gjør så mye for hans status som sjakkens største profil. Det kan faktisk snus til noe positivt, tror NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

– Om han vinner tilbake VM-tittelen, kan han bli «The comeback kid», sier han.

Han tror i alle fall ikke Karjakin er noen trussel mot Carlsens posisjon, selv om russeren skulle bli verdensmester.

– Det er ikke mange som tror han kan bli en mester som kan sitte lenge, slik man trodde om Magnus. Han vil ikke matche posisjonen som Magnus har hatt, sier Bae.

Han får støtte generalsekretæren i Norges Sjakkforbund, Geir Nesheim. Han tror Carlsen vil fortsette å være sjakkens største profil, i alle fall på kort sikt, uansett utfall i New York.

– Hvis han kommer tilbake og demonstrerer at han er nummer én, så tror jeg ikke det vil ha så veldig mye å si, sier han.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste