NRK Meny
Normal

– Hele merkevaren hans er bygd opp rundt det å være verdensmester

Et VM-tap trenger ikke å bety så mye for Magnus Carlsens status i sjakkverden, men det vil svi på lommeboken.

Magnus Carlsen

STØRST: Magnus Carlsen vil fortsatt være den største, selv om han skulle tape VM-kampen, tror ekspertene.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Mandag kveld kan sjakk-VM bli avgjort. Forskjellen på seier og tap i sjakk-VM er på 200.000 euro, drøye 1,8 millioner kroner, i premiepenger.

De største summene ligger derimot i sponsoroppdrag og salg av merkevaren.

– Hele merkevaren hans er bygd opp rundt det å være verdensmester. Selv om han fortsatt vil være verdensener, kan jeg tenke meg at det vil ha en ganske betydelig økonomisk innvirkning på ham, sier Tarjei Joten Svensen om et eventuelt Carlsen-tap

Redaktøren for sjakknettsiden Matt & Patt følger VM-kampen mellom den regjerende mesteren Magnus Carlsen og utfordreren Sergej Karjakin ringside i New York.

Om Karjakin skulle dra seieren i land, tror sjakkskribenten det vil påvirke Carlsens sjanser til å slå seg opp i USA.

– Det er verdensmesteren som har den slagkraften som slår an hos sponsorer og hos finansfolk i USA. Det er klart at hvis han sikrer VM-tittelen her igjen, vil det åpne flere dører i det amerikanske markedet, som han har veldig gode kontakter i, sier han.

Les også: Carlsen får gigantboten halvert

Kan doble sponsorkronene

Carlsens manager Espen Agdestein erkjenner at det har noe å si hvorvidt han er verdensmester eller ikke, men helt avgjørende er det ikke.

– Det gjør det lettere hvis han vinner, men for merkevaren er det også et poeng at han fortsatt er nummer én i verden. Det kan også være positivt for interessen at han har noe å kjempe for, så hvis det går dårlig, så er det til å leve med det også. Men alle ønsker at han skal vinne, forteller han.

Espen Agdestein

IKKE ØDELEGGENDE: Carlsen-manager Espen Agdestein tror ikke et tap vil ødelegge merkevaren hans for mye.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Nøyaktig hvor mye som står på spill er vanskelig å si. Men for Carlsen, som nå kun har norske sponsorer, vil en seier kunne åpne dører inn til et nytt og pengesterk marked.

– Om han lykkes, dobler han fort sine sponsorinntekter, sa ekspert på sport og sponsing og daglig leder i konsulentselskapet Sponsor Insight, Vegard Arntsen, til Aftenposten før VM begynte.

Les også: Mener kjempetabben snur VM: – Karjakin kan ligge våken om natta

Vil fremdeles være størst

Selv om et tap vil merkes på bankkontoen, tror ikke ekspertene at det nødvendigvis gjør så mye for hans status som sjakkens største profil. Det kan faktisk snus til noe positivt, tror NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

– Om han vinner tilbake VM-tittelen, kan han bli «The comeback kid», sier han.

Han tror i alle fall ikke Karjakin er noen trussel mot Carlsens posisjon, selv om russeren skulle bli verdensmester.

– Det er ikke mange som tror han kan bli en mester som kan sitte lenge, slik man trodde om Magnus. Han vil ikke matche posisjonen som Magnus har hatt, sier Bae.

Han får støtte generalsekretæren i Norges Sjakkforbund, Geir Nesheim. Han tror Carlsen vil fortsette å være sjakkens største profil, i alle fall på kort sikt, uansett utfall i New York.

– Hvis han kommer tilbake og demonstrerer at han er nummer én, så tror jeg ikke det vil ha så veldig mye å si, sier han.

Siste nytt

 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP
 • NFF støtter Ceferin i UEFA-valget

  NFF og de fem andre nordiske fotballforbundene stiller seg bak nåværende UEFA-president Aleksander Ceferin under neste års presidentvalg i Roma i februar. Avgjørelsen ble tatt under et møte for de nordiske fotballforbundene i Helsingfors i helgen.

  SOCCER-WORLDCUP/CEFERIN
  Foto: Pierre Albouy / Reuters
 • Hodgson raser mot teatralsk Salah

  I kampen mellom Liverpool og Crystal Palace gikk Mohamed Salah over ende i feltet etter nærkontakt med Mamadou Sakho og fikk straffe. Palace-manager Roy Hodgson mener Salah falt lett. – Hvis det var et straffespark så har spillet endret seg til noe ugjenkjennelig.

  Premier League - Crystal Palace v Liverpool
  Foto: John Sibley / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag