NRK Meny
Normal

– Hele merkevaren hans er bygd opp rundt det å være verdensmester

Et VM-tap trenger ikke å bety så mye for Magnus Carlsens status i sjakkverden, men det vil svi på lommeboken.

Magnus Carlsen

STØRST: Magnus Carlsen vil fortsatt være den største, selv om han skulle tape VM-kampen, tror ekspertene.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Mandag kveld kan sjakk-VM bli avgjort. Forskjellen på seier og tap i sjakk-VM er på 200.000 euro, drøye 1,8 millioner kroner, i premiepenger.

De største summene ligger derimot i sponsoroppdrag og salg av merkevaren.

– Hele merkevaren hans er bygd opp rundt det å være verdensmester. Selv om han fortsatt vil være verdensener, kan jeg tenke meg at det vil ha en ganske betydelig økonomisk innvirkning på ham, sier Tarjei Joten Svensen om et eventuelt Carlsen-tap

Redaktøren for sjakknettsiden Matt & Patt følger VM-kampen mellom den regjerende mesteren Magnus Carlsen og utfordreren Sergej Karjakin ringside i New York.

Om Karjakin skulle dra seieren i land, tror sjakkskribenten det vil påvirke Carlsens sjanser til å slå seg opp i USA.

– Det er verdensmesteren som har den slagkraften som slår an hos sponsorer og hos finansfolk i USA. Det er klart at hvis han sikrer VM-tittelen her igjen, vil det åpne flere dører i det amerikanske markedet, som han har veldig gode kontakter i, sier han.

Les også: Carlsen får gigantboten halvert

Kan doble sponsorkronene

Carlsens manager Espen Agdestein erkjenner at det har noe å si hvorvidt han er verdensmester eller ikke, men helt avgjørende er det ikke.

– Det gjør det lettere hvis han vinner, men for merkevaren er det også et poeng at han fortsatt er nummer én i verden. Det kan også være positivt for interessen at han har noe å kjempe for, så hvis det går dårlig, så er det til å leve med det også. Men alle ønsker at han skal vinne, forteller han.

Espen Agdestein

IKKE ØDELEGGENDE: Carlsen-manager Espen Agdestein tror ikke et tap vil ødelegge merkevaren hans for mye.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Nøyaktig hvor mye som står på spill er vanskelig å si. Men for Carlsen, som nå kun har norske sponsorer, vil en seier kunne åpne dører inn til et nytt og pengesterk marked.

– Om han lykkes, dobler han fort sine sponsorinntekter, sa ekspert på sport og sponsing og daglig leder i konsulentselskapet Sponsor Insight, Vegard Arntsen, til Aftenposten før VM begynte.

Les også: Mener kjempetabben snur VM: – Karjakin kan ligge våken om natta

Vil fremdeles være størst

Selv om et tap vil merkes på bankkontoen, tror ikke ekspertene at det nødvendigvis gjør så mye for hans status som sjakkens største profil. Det kan faktisk snus til noe positivt, tror NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

– Om han vinner tilbake VM-tittelen, kan han bli «The comeback kid», sier han.

Han tror i alle fall ikke Karjakin er noen trussel mot Carlsens posisjon, selv om russeren skulle bli verdensmester.

– Det er ikke mange som tror han kan bli en mester som kan sitte lenge, slik man trodde om Magnus. Han vil ikke matche posisjonen som Magnus har hatt, sier Bae.

Han får støtte generalsekretæren i Norges Sjakkforbund, Geir Nesheim. Han tror Carlsen vil fortsette å være sjakkens største profil, i alle fall på kort sikt, uansett utfall i New York.

– Hvis han kommer tilbake og demonstrerer at han er nummer én, så tror jeg ikke det vil ha så veldig mye å si, sier han.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang