NRK Meny
Normal

Lagkameratene om Graabak: – Han var sped, spinkel og svak

SOTSJI (NRK.no): OL-gullet var bare en sped begynnelse. Nå mener lagkameratene at Jørgen Graabak (22) kan bli tidenes norske kombinertløper.

Jørgen Graabak forside

Magnus Moan og resten av lagkameratene husker OL-gullvinner Jørgen Graabak som en spinkel gutt. I dag ble Moan slått i spurten.

Han er en av norgeshistoriens minst kjente OL-vinnere, Jørgen Graabak fra Melhus i Sør-Trøndelag. Men resten av kombinertlandslaget mener man bør merke seg navnet først som sist.

– Jeg tror han kan bli en av de største vi har hatt gjennom tidene i norsk kombinertsport, sier Håvard Klemetsen (35).

Les også: OL-reserven har aldri vunnet et renn – tok OL-gull

Veteranløperen blir tydelig engasjert når han snakker om lagets store talent.

– Han er så ung. Ingen av våre største var olympiske mestere da de var 22. Han er langt foran Magnus Moan, Bjarte Engen Vik, Fred Børre Lundberg og alle de andre store vi har hatt, sier Klemetsen begeistret til NRK.no.

– Store ord

Graabak blir nesten forlegen når NRK.no forteller ham hva lagkameraten mener.

– Det er store ord fra enn mann jeg respekterer veldig. Det setter jeg veldig stor pris på, så får vi se etter hvert hva fremtiden bringer, sier 22-åringen med et beskjedent smil.

Magnus Moan og Jørgen Graabak

Her omfavner Magnus Moan lagkamerat Jørgen Graabak etter at de to har gått inn til gull og sølv i OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mye var gjort da supertalentet traff perfekt i hoppbakken under tirsdagens kombinertrenn i Sotsji. Han er nemlig en av feltets råeste langrennsløpere, og etter en sterk spurt vant han OL-gull foran lagkamerat Magnus Moan.

Men trønderen var ikke nødvendigvis den fødte skiløper, avslører landslagsgutta.

– Han hadde ikke et optimalt utgangspunkt i langrenn tidligere, han var veldig sped, spinkel og svak, gliser Magnus Krog.

– Han har nok blitt litt større de siste årene, han har blitt voksen på en måte, istemmer landslagstrener Kristian Hammer med et lurt smil.

Begge er raske med å forklare hvorfor 22-åringen ikke lenger er en «spjæling», men en solid skiløper – som nesten er for tung for hoppbakken.

– Han er en vanvittig seriøs kar. Vi har trent sammen i mange år, og du så tidlig at Jørgen begynte å lære av dem som var bedre enn seg. Han har jobbet veldig målrettet og seriøst, sier Magnus Krog.

Jørgen Graabak som barn

Magnus Krog spøker med at Graabak var spinkel, sped og svak som mindre.

– Han er en utrolig moden og profesjonell, ung idrettsutøver. Han er mange mil foran der jeg var på samme alder, sier Håvard Klemetsen.

Les også: Graabak så gullet ryke: – Tenkte at «dette klarer jeg ikke»

– En «coming star»

Gullvinneren mener han har stjålet noen triks fra nettopp mannen som kaller ham en «spjæling».

– Jeg har lært mye av Krog. Jeg har trent mye, og tydeligvis smart også, så det begynner å bli litt kjøtt på beina, smiler han.

Magnus Moan (30) husker spesielt én episode fra Graabaks ungdomsår.

– Jeg husker en gang vi hadde Norgescup i Granåsen, da jeg så at det var en fyr som slet med å henge på noen. Jeg visste det var Jørgen, så jeg ropte «kom igjen, Jørgen! Du må bite deg fast!». Jeg så at det rykket til i ham, og så bet han seg fast. Sånne har vi ikke mange av, tenkte jeg, sier Magnus Moan.

Jørgen Graabak

Magnus Moan husker at han la merke til stå-på-viljen til Jørgen Graabak allerede for mange år siden.

– Han er en «coming star». Han er profesjonell i alt han gjør. Noen ganger tar jeg meg selv i å lure på om han har vært med lenger i dette gamet enn meg, ler 30-åringen Moan.

– Jeg er fra Melhus

Men hvem er egentlig Jørgen Graabak, bortsett fra en seriøs og hardtarbeidende idrettsutøver? Lagkameratene går helt uoppfordret til kjærlighetslivet når de blir spurt om personen Jørgen.

– Han er singel. Så da er den katta ute av sekken, sier Moan lattermildt.

– Det viktigste du må vite, er at han er på Tinder. Han har akkurat registrert seg, så han trenger litt «likes» for å få opp selvtilliten, gliser Magnus Krog.

Tinder er dating-tjenesten som angivelig har gått varm i OL-landsbyen. Graabak selv vil ikke ut med flere detaljer om den saken.

– Det er Krog som er Tinder-manageren min, så du får ta det med ham, smiler 22-åringen.

Ordknapp er han vanligvis ikke, ifølge lagkameratene.

– Jørgen er flink til å finne den rette stemningen, enten man slapper av på rommet eller skal ha frem partystemningen. Han skrur fort på brytere, sier Krog, som ofte bor på rom med gullvinneren.

22-åringen selv er ikke i tvil når NRK.no spør hva det norske folk bør vite om ham:

– Jeg kommer fra Melhus, da. Det er veldig viktig, sier han lattermildt til NRK.nos journalist – som også er fra Melhus.

Håvard Klemetsen Jørgen Graabak

Håvard Klemetsen er full av lovord om OL-vinner Jørgen Graabak.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG
 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid