NRK Meny
Normal

– Han er folkehelt og superstjerne

I dag møter Norge sjakkstjernen Levon Aronian og tittelforsvarerne fra Armenia. Landet der sjakk er folkesport og en obligatorisk del av skolegangen.

Levon Aronian

Levon Aronian er superstjerne i Armenia. Han kommer fra et land hvor sjakk er en obligatorisk del av skolegangen.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

– Sjakk er nasjonalsporten i Armenia, det er som langrenn for oss nordmenn, så det sier litt om hvilken prestisje det ligger i dette, sier Torstein Bae, NRKs sjakkekspert.

CHESS-WORLD-TOURNAMENT-ALEKHINE MEMORIAL

Verdens nest høyest rankede sjakkspiller Levon Aronian er superstjerne i Armenia.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Norge møter Armenia i onsdagens kamp i sjakk-OL, og etter at testen mot Polen ble bestått i tirsdag, er det nå en av de virkelige supermaktene som nå venter.

Armenia, med verdenstoer Levon Aronian i spissen vant sjakk-OL i 2012, og har fra tidligere også vunnet i 2006 og 2008.

– Jeg har sett bilder fra Armenia der folk stimler sammen i store teatere som fylles til randen av folk som vil se Aronian spille. Han er folkehelt og superstjerne i Armenia, sier Bae.

Da Armenia kom hjem som vinnere av OL i 2012, hadde mange tusen møtt opp på flyplassen og en stor parade ble gjennomført til ære for vinnerne. Se video nederst i saken.

Carlsenfeber

Magnus Carlsen har som regjerende verdensmester en høy stjerne i Armenia, og ble i sommer invitert av Aronian til å besøke det sjakkgale landet.

– Han ble mottatt som en konge i Armenia da han reiste dit, forteller Atle Grønn, som også er å se i NRKs sendinger fra sjakk-OL i Tromsø.

– Det er stas for Magnus å reise til et land der de forstår hva han driver med. Gary Kasparov sa en gang at sjakk i Armenia er som fotball i Latin-Amerika, så det sier vel litt om statusen, forteller han.

Under besøket spilte også Carlsen en del showoppgjør mot prominente personer. Da er reglene slik at Carlsen får svært dårlig tid, men allikevel pleier han å gå seirende ut av oppgjørene.

– Det er slike oppgjør han har spilt mot Bill Gates og andre, og Magnus pleier alltid å vinne. Men i Armenia tapte han, på en tabbe riktignok, men det sier litt om at de kan en del om sjakk i det landet, forteller Grønn. (Se video av oppgjøret nederst i saken.)

Oppsto på sekstitallet

I følge en artikkel i den engelske avisen Independent startet det hele i 1963, da legenden Tigran Petrosian møtte russiske Mikhail Botvinnik.

Oppgjøret ble vist på et stort brett i Operaplassen i Jerevan, og tusener stimlet sammen dag etter dag for å analysere trekkene. Etter 22 oppgjør og nesten to måneder vant Petrosian, og det satte igang en massiv feiring landet over.

– Det var det som startet det hele, sa Armenias hovedtrener Arshak Petrosian til avisa.

Nå er sjakk en obligatorisk del av skolegangen, og mer enn halvparten av skolene i landet tilbyr i tillegg sjakk som ekstra valgfag.

Kanskje er det ikke så rart da at Norge har en hard oppgave foran seg.

Håper på Agdestein

– Det blir en tøff kamp for Norge, mange har tippet at Armenia vil vinne OL, selv om kanskje Russland er hårfine favoritter.

Dersom Norge skal ha sjanse mot Armenia, så mener Bae at Agdestein er nøkkelen.

– Jeg tror Armenia har bestemt at Aronian kommer til å styre mot remis ganske raskt mot Carlsen, og så blir det opp til de tre andre.

Bae tror Agdestein, som spiller med hvitt, har muligheten til å vinne sin kamp, og dersom Norge skal vinne kampen er en seier fra han og remis for alle de andre den største muligheten.

Norges fjerdebord er igjen regnet som den største svakheten.

– Leif Erlend Johannessen er en solid spiller, og han spiller med hvitt, men det blir spennende, sier Bae.

Se hvordan det så ut da Armenia feiret seieren i sjakk-Ol i 2012.

I Armenia kan de aller fleste spille sjakk. Her taper Magnus Carlsen mot en armensk parlamentspolitiker.

Siste nytt

 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag