Hopp til innhold

– Han er folkehelt og superstjerne

I dag møter Norge sjakkstjernen Levon Aronian og tittelforsvarerne fra Armenia. Landet der sjakk er folkesport og en obligatorisk del av skolegangen.

Levon Aronian

Levon Aronian er superstjerne i Armenia. Han kommer fra et land hvor sjakk er en obligatorisk del av skolegangen.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

– Sjakk er nasjonalsporten i Armenia, det er som langrenn for oss nordmenn, så det sier litt om hvilken prestisje det ligger i dette, sier Torstein Bae, NRKs sjakkekspert.

CHESS-WORLD-TOURNAMENT-ALEKHINE MEMORIAL

Verdens nest høyest rankede sjakkspiller Levon Aronian er superstjerne i Armenia.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Norge møter Armenia i onsdagens kamp i sjakk-OL, og etter at testen mot Polen ble bestått i tirsdag, er det nå en av de virkelige supermaktene som nå venter.

Armenia, med verdenstoer Levon Aronian i spissen vant sjakk-OL i 2012, og har fra tidligere også vunnet i 2006 og 2008.

– Jeg har sett bilder fra Armenia der folk stimler sammen i store teatere som fylles til randen av folk som vil se Aronian spille. Han er folkehelt og superstjerne i Armenia, sier Bae.

Da Armenia kom hjem som vinnere av OL i 2012, hadde mange tusen møtt opp på flyplassen og en stor parade ble gjennomført til ære for vinnerne. Se video nederst i saken.

Carlsenfeber

Magnus Carlsen har som regjerende verdensmester en høy stjerne i Armenia, og ble i sommer invitert av Aronian til å besøke det sjakkgale landet.

– Han ble mottatt som en konge i Armenia da han reiste dit, forteller Atle Grønn, som også er å se i NRKs sendinger fra sjakk-OL i Tromsø.

– Det er stas for Magnus å reise til et land der de forstår hva han driver med. Gary Kasparov sa en gang at sjakk i Armenia er som fotball i Latin-Amerika, så det sier vel litt om statusen, forteller han.

Under besøket spilte også Carlsen en del showoppgjør mot prominente personer. Da er reglene slik at Carlsen får svært dårlig tid, men allikevel pleier han å gå seirende ut av oppgjørene.

– Det er slike oppgjør han har spilt mot Bill Gates og andre, og Magnus pleier alltid å vinne. Men i Armenia tapte han, på en tabbe riktignok, men det sier litt om at de kan en del om sjakk i det landet, forteller Grønn. (Se video av oppgjøret nederst i saken.)

Oppsto på sekstitallet

I følge en artikkel i den engelske avisen Independent startet det hele i 1963, da legenden Tigran Petrosian møtte russiske Mikhail Botvinnik.

Oppgjøret ble vist på et stort brett i Operaplassen i Jerevan, og tusener stimlet sammen dag etter dag for å analysere trekkene. Etter 22 oppgjør og nesten to måneder vant Petrosian, og det satte igang en massiv feiring landet over.

– Det var det som startet det hele, sa Armenias hovedtrener Arshak Petrosian til avisa.

Nå er sjakk en obligatorisk del av skolegangen, og mer enn halvparten av skolene i landet tilbyr i tillegg sjakk som ekstra valgfag.

Kanskje er det ikke så rart da at Norge har en hard oppgave foran seg.

Håper på Agdestein

– Det blir en tøff kamp for Norge, mange har tippet at Armenia vil vinne OL, selv om kanskje Russland er hårfine favoritter.

Dersom Norge skal ha sjanse mot Armenia, så mener Bae at Agdestein er nøkkelen.

– Jeg tror Armenia har bestemt at Aronian kommer til å styre mot remis ganske raskt mot Carlsen, og så blir det opp til de tre andre.

Bae tror Agdestein, som spiller med hvitt, har muligheten til å vinne sin kamp, og dersom Norge skal vinne kampen er en seier fra han og remis for alle de andre den største muligheten.

Norges fjerdebord er igjen regnet som den største svakheten.

– Leif Erlend Johannessen er en solid spiller, og han spiller med hvitt, men det blir spennende, sier Bae.

Se hvordan det så ut da Armenia feiret seieren i sjakk-Ol i 2012.

I Armenia kan de aller fleste spille sjakk. Her taper Magnus Carlsen mot en armensk parlamentspolitiker.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal