NRK Meny
Normal

Carlsen om Kasparov-bråket: – Han fortjener å bli behandlet med respekt

CHENNAI (NRK.no): Garry Kasparov (50) føler han får en kald skulder av VM-arrangørene i India. Magnus Carlsen (22) støtter sin gamle læremester.

Carlsen

Magnus Carlsen (t.v.) måtte svare på spørsmål om bråket rundt Garry Kasparov etter tirsdagens parti mot Viswanathan Anand.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kasparov

Garry Kasparov føler seg ikke godt behandlet av Det internasjonale sjakkforbundet.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Jeg vil ikke begi meg ut på politikk, men han fortjener å bli behandlet med respekt. Selv om han utfordrer FIDE-presidenten, sier verdens beste sjakkspiller på spørsmål fra NRK.no om behandlingen av Garry Kasparov.

Kasparov, som stiller til valg mot presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet, skapte furore i indiske medier da han klagde på behandlingen han har fått av arrangørene i India mandag kveld.

– De kunne vært flinkere til å ta imot en tidligere verdensmester, sa Kasparov tørt til NRK.no tirsdag formiddag.

 • Se intervju med Garry Kasparov nederst i saken!

– Ikke glade for å se meg

50-åringen, tidenes kanskje beste sjakkspiller, fikk ingen offisiell mottagelse da han ankom Chennai mandag.

Han fikk dessuten beskjed om at han ikke fikk oppholde seg i pressesenteret eller kommentatorrommet, og han har ikke fått VIP-billett til spilleområdet.

Halve verdenspressen ville intervjue den legendariske russeren på tirsdag, men han fikk ikke bruke noen av hotellets saler til å holde pressekonferanse.

– Uheldigvis var ikke det indiske sjakkforbundet spesielt glade for å se meg her, sier russeren.

Bakgrunnen er at Kasparov prøver å ta over president-embetet i Det internasjonale sjakkforbundet fra den sittende presidenten Kirsan Iljumsjinov, som NRK.no omtalte på mandag.

NRK møter Kirsan Iljumsjinov, presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), i lobbyen på VM-hotellet i Chennai.

Se presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet fortelle åpent om sitt møte med romvesener.

Kasparov: – Nå er hanskene av!

Magnus Carlsens kommentar om FIDE-presidenten levner liten tvil om at han mener behandlingen av Kasparov skyldes en kald skulder fra den sittende presidenten.

NRK.no konfronterer Garry Kasparov med uttalelsen til Magnus Carlsen. Han mener den viser at temperaturen er i ferd med å stige i sjakkverdenen.

– Nå er hanskene av. Kampen er i gang, utbasunerer Kasparov.

– Det var en stor tabbe av det indiske sjakkforbundet å ignorere en verdensmester, sier russeren.

– Klaget med god grunn

Ian Rogers

Sjakk-veteranen Ian Rogers mener Garry Kasparov ble behandlet fullstendig uten respekt. Her er han på pressesenteret som Kasparov altså ikke slipper inn på.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Eks-verdensmesteren får støtte av verdens kanskje mest rutinerte sjakkjournalist, Ian Rogers fra Australia.

Rogers mener behandlingen av Kasparov viser manglende respekt for den gamle verdensmesteren.

– Kasparov har klaget med god grunn. Det viste ingen respekt i det hele tatt for en av de virkelige legendene i sjakken. Det var helt unødvendig. Han var her for å se et sjakkparti, og ble behandlet som en fiende av Putin eller noe, sier sjakkjournalisten.

53-åringen er tidligere stormester i sjakk og har fulgt sporten som journalist i en årrekke. Han hadde flere krasse ordutvekslinger med arrangørene etter partiet tirsdag.

Rogers forteller at arrangørene forsøkte å rydde opp i rotet tirsdag. Han mener inderne delvis lykkes - men kun fordi Kasparov selv var diplomatisk.

– I går var det mange negative vibber fra arrangørene. I dag har de prøvd å bygge broer, og Kasparov har vært diplomatisk og holdt seg i bakgrunnen - uten å prøve å komme seg inn i presserommet, for eksempel. Han prøvde ikke å fornærme arrangørene, sier Rogers.

Tidenes kanskje største sjakkspiller, Gary Kasparov kom i kveld til VM-byen Chennai. Selv hevder Kasparov at han bare er der som turist, men han er villig til å hjelpe Magnus Carlsen mens han er der.

Se NRKs reportasje fra da Kasparov ankom Chennai mandag kveld.

– Uheldig

Arrangøren avviser at de har behandlet Kasparov med manglende respekt. De hevder presidentkandidaten hadde fått en formell velkomst hvis de hadde fått beskjed om at han skulle komme til Chennai, men at det har skjedd en glipp.

– Det er uheldig, men vi ønsker ham velkommen. Vi visste ikke at han kom, det fant vi ut via pressen. I dag var vi sammen med ham hele dagen. Jeg tror det var noen kontroverser over pressesenteret, men vi mener at det skal være forbeholdt pressen, sier Venketrama Raja, president i organisasjonskomitéen, til NRK.no.

– Magnus Carlsen sier at Kasparov bør bli behandlet med respekt. Synes du han har blitt det?

– Jeg håper det. Jeg var sammen med ham i hele dag, og det virket som han koste seg, sier Venketrama Raja.

– Vi skulle ønske vi var bedre forberedt. Men jeg føler vi gjorde opp for det i dag, avslutter han.

– Det gir en ekstra dimensjon at han er her

Carlsen og Anand fikk i tur og orden spørsmål om hva det betyr for kampen at en av sjakkens største personligheter er til stede i Chennai. Begge mener det betyr lite på brettet.

– Jeg har ikke sett ham her ennå. Det er fint at en av spillets legender er her for å se kampen, det gir det en ekstra dimensjon, sier Magnus Carlsen.

Carlsen mente på pressekonferansen i dag at Kasparov skulle behandles med respekt som tidligere verdensmester.

SE VIDEO: NRK intervjuet Garry Kasparov før tirsdagens VM-parti.

Siste nytt

 • Carlsen tok teten etter seier

  Magnus Carlsen slo Radoslaw Wojtaszek med hvite brikker i den femte runden av Shamkir Chess, og sikret med det sin første seier i turneringen.

  Carlsen står med tre poeng på fem runder, og leder turneringen etter fem av ni partier.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08