Hopp til innhold
Analyse

– En triumf for Guardiolas idéer

Manchester Citys ferske tittel har vist at «Barcelona-fotball» også kan fungere i England.

Pep Guardiola

SUKSESSTRENER: Pep Guardiola har ledet Manchester City til seriegull.

Foto: Paul Ellis / AFP

Så var den sikret, tittelen i ligaen som skulle være det siste hinderet til mannen som hadde vunnet alt.

Premier League hadde rykte for å være stedet hvor krigere skremmer silkemyke playmakere, hvor langpasninger kjemper balltrillende lag ut av stilen. Hvor Pep Guardiola, som hadde spasert til seks ligatitler i Spania og Tyskland, skulle møte veggen.

Men med seieren mot Tottenham og rivalen Uniteds tap mot WBA har Manchester City altså sikret seg tittelen med fem kamper igjen.

Selv om City har mistet form de siste ukene, er denne tittelen ikke bare en triumf for Guardiola, men også for idéene han representerer. Citys dominans har vært total. Og den har stoppet en trend som har vokst seg sterk i England de siste årene.

Bli kvitt ballen

Trenden er den samme som Guardiola sto overfor i fjor. Da City hadde snublet til tredjeplass, 15 poeng bak toppen, mente mange at han var for idealistisk. De sa at det ikke var mulig å trille ball i England slik hans Barça gjorde i Spania.

Og skeptikerne så ut til å ha rett.

Det var ikke bare det at City slet. De siste åtte årene hadde laget med mest ballbesittelse aldri vunnet ligaen. De siste tre mesterne hadde vært Chelsea – trent av pragmatikere som José Mourinho og Antonio Conte – og Claudio Ranieris kontringssterke Leicester.

SOCCER-ENGLAND-MCI-WAT/

GULL: Kevin De Bruyne og David Silva jubler etter en scoring mot Watford.

Foto: ANDREW YATES / Reuters

Mellom 2011/12 og 2015/16 dalte ballbesittelsen for vinnende lag i ligaen fra 52,8 % til 50,3 %.

– Ballbesittelse blir ikke belønnet like mye som før, sa Arsène Wenger i 2015.

Selv andre idealistiske trenere hadde tvilt på om Guardiolas prosjekt ville lykkes. I 2011 sa André Villas-Boas, den offensive eks-treneren til Chelsea og Tottenham, at Barças 4-3-3-system aldri ville fungere i England, fordi risikoen for balltap var for høy.

Rekordlaget

Disse spådommene til tross har Guardiola tviholdt enda mer på sine prinsipper. Resultatet er det som fortsatt kan bli den beste sesongen et lag har levert i Premier League.

Vinner City resten av sine kamper, vil de ta 102 poeng. De kan fint slå rekorden på 95, satt av Mourinhos Chelsea i 2004/05. Fortsetter City i samme spor, vil de score 107 mål, fem mer enn Carlo Ancelottis Chelsea i 2009/10.

Da City vant 1–0 mot Chelsea i mars, slo de flere vellykkede pasninger enn noe annet lag i ligaen siden 2004.

Kun Liverpool, med sin aggressive spillestil, har slått City mer enn to ganger denne sesongen, senest i kvartfinalen i mesterligaen. Og mens Manchester United også vant på Etihad forrige uke, handlet det nederlaget mer om intensitet og effektivitet enn spillestil.

City har nemlig vist en nylig tendens til å gå tom for drivstoff mot slutten av kampene. Tabellen viser imidlertid at de har gjort mer enn nok til å ta tittelen.

– Folk sa at vi ikke kunne spille som Barça i England. Men det er mulig og vi har gjort det, har Guardiola sagt.

Suksess på treningsfeltet

Har Guardiola gjort noe mer enn å møte forventningene? Man kan på en måte si nei, siden City har brukt klart mest penger. Alt annet enn tittelen hadde vært et nederlag.

Men ingen hadde forventet at de skulle vinne klart. Man kan ikke bare kjøpe seg til den type fotball City har spilt på sitt beste. Og i en liga hvor alle har penger, og hvor storlagene er så mange, ligger det ingen automatikk i at City skal lede med 16 poeng.

TOPSHOT-FBL-ENG-PR-MAN CITY-MAN UTD

STOPPET FESTEN: Paul Pogba og United utsatte Citys gullfest, men søndag ble de lyseblå mestere da United røk hjemme mot WBA.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Sommerrekruttene har dessuten spilt marginale roller. Utenom keeperen Ederson og høyrebacken Kyle Walker har de enten vært skadet eller startet flesteparten av oppgjørene på benken.

I stedet har drivkraften vært utviklingen til spillerne som var der sesongen før. Kevin De Bruyne har blitt en av Europas beste midtbanespillere. Nicolás Otamendi fremstår som en av ligaens beste stoppere. Raheem Sterling har 17 mål på 29 ligakamper.

Selv stallfyll som Fabian Delph har gjort en solid jobb som venstreback.

Det nye utsparket

Disse navnene har utgjort kjernen i Guardiolas system. Treneren begynte sesongen med 3-5-2, men la om til 4-3-3 da hans eneste venstreback, Benjamin Mendy, ble langtidsskadet i september.

Det er en konservativ formasjon til Guardiola å være. Men innenfor denne rammen har han funnet opp nye idéer.

En av dem er utsparkene til Ederson, hvor City setter stopperne ved egen boks og spissene ved motstanderens felt, slik at de strekker ut rivalens lagstruktur. Ederson slår ballen på fot til vingene, som har rom til å angripe et ubeskyttet forsvar.

City har brukt taktikken hele sesongen. Mot Everton forrige helg scoret de mål på den.

Videre har Guardiola gjort konstante justeringer. Selv om City alltid spiller på samme måte med hensyn til hovedprinsipper som høyt press og ballbesittelse, varierer de posisjoner og strategier. Ofte endres disse flere ganger i løpet av samme kamp.

Ben Garner, som var en del av Tony Pulis sin trenerstab i West Bromwich Albion tidligere i sesongen, sa City var det vanskeligste laget han analyserte.

– De har en plan for alle mulige utfall, sa Garner til The Times.

Spesielt Citys vinger og indreløpere beveger seg konstant for å skape nye variasjoner. Da WBA møtte City i ligacupen, klarte de å nøytralisere Delphs løp innover i banen fra backen. Da Guardiola så det, parkerte han Delph ved dødlinjen og flyttet vingene inn sentralt.

– Hvis man tror man har løst et problem i en sone hvor de skaper overtall, begynner de plutselig å skape overtall et annet sted, sa Garner.

City kan bli enda bedre

Sam Allardyce oppdaget det samme da Everton tapte 3-1 mot City for to uker siden. Allardyce har basert sin lange karriere på å gjøre lag vanskelige å bryte ned.

– Men samme hvordan man prøver å blokkere City, finner de en vei rundt og gjennom, sa han.

Spørsmålet nå er hvem som skal stoppe City neste år. Ifølge Martí Perarnau, som fulgte Guardiola ett år bak sceneteppet i Bayern, har treneren hodet full av konsepter som er så komplekse at han må lære dem bort over flere måneder og år.

Det antyder at City har mer å gå på neste sesong, når de vil prøve å bli det første laget til å forsvare tittelen siden United i 2009.

Enn så lenge kan Guardiola nyte en viktig triumf både for ham, fansen og de som støtter hans idéer. For første gang på mange år i England har den mest underholdende fotballen også vært den med suksessfulle.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Nytt blodig fall for Karlsson

    Den svenske langrennsstjernen har gjort det igjen. Akkurat som i fjor har hun gått på trynet med et blodig fall som resultat.

    I fjor på denne tiden la hun ut et bilde fra et fall i Östersund. Denne gangen er Bruksvallarna åstedet, skriver Aftonbladet.

    – Det begynner å bli en tradisjon, skriver hun selv på Instagram.

    «Rivstartar det nye treningsåret», har hun meldt på sin egen historie med et blodig bilde, men med et blidt fjes.

    Karlsson er for tiden på plass på det kjente svenske skistedet Bruksvallarna i forbindelse at årets treningssesong er i gang igjen. Karlsson er på det svenske landslaget i langrenn også denne sesongen. (NTB)

    Verdenscup i langrenn sprint
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Landslagsspiller drakk øl på tribunen i VM - ble utestengt fra landslaget i ett år

    21-åringene Philip Granath og Ole Julian Bjørgvik-Holm var igjen ikke med i troppen da den norske VM-troppen i ishockey ble presentert mandag.

    De to lovende spillerne spilte begge i VM i fjor, og på slutten av pressekonferansen avslørte landslagssjef Tobias Johansson grunnen: En disiplinær overtredelse under VM i fjor.

    Landslagssjefen ønsker overfor NRK ikke å si noe om den konkrete hendelsen, men omtaler det hele slik:

    – En oppførsel som vi ikke synes er verdig et landslag.

    NRK har kontaktet både Granath og Bjørgvik-Holm angående utestengelsen. Til TV 2 avslører Granath hvorfor han er utestengt.

    – Forrige VM var jeg og et par andre på tribunen og tok et par øl. Så det er den disiplinære overtredelsen, sier Granath til TV 2.

    Han fortsetter:

    – Det skjedde under en kamp vi så. Jeg spilte de første kamp og fikk beskjed om at jeg ikke skulle spille mer, så tok jeg en pils. Utrolig dumt og jeg angrer på det i etterkant. Står for det jeg gjorde, men hadde ikke gjort det igjen, sier han til TV 2.

    Johansson sier til NRK at han angrer på at de ikke vært åpne om årsaken utad tidligere, men at de står for avgjørelsen om å utestenge de to spillerne denne sesongen - en utestengelse som er over etter VM.

    – Jeg ønsker at jeg hadde gjort det annerledes. Kommunikasjonen har ikke vært bra, innrømmer Johansson.

    Granath
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal