Kommentar

Slik har Salah blitt ustoppelig

Før scorte han nesten ikke mål. Nå har Jürgen Klopp justert Liverpools angrep for å få egypteren til å skinne.

salah

MOT REKORD: Mohamed Salah kan slå målrekorden i Premier League denne sesongen.

Foto: AFP

Selv ikke Liverpools trenerstab visste at Mohamed Salah var så god.

Med 29 mål på 31 ligakamper trenger Salah kun tre fulltreffere til for å slå rekorden i en Premier League-sesong på 38 ligakamper. Mot Watford i mars scoret han fire ganger. Rivalene har klødd seg i hodet over hvordan han skal stoppes.

– Av og til er det ingenting man kan gjøre, sa Watford-sjefen Javi Gracia.

Men Salah var ikke alltid slik. Før sommeren hadde han aldri scoret mer enn 15 mål i en ligasesong. Han har dratt nytte av både ekstra trening og taktiske justeringer.

Jürgen Klopp har nemlig gjort som Said El-Shishini.

Gråtende sjansesløser

El-Shishini var en av ungdomstrenerne til El Mokawloon, klubben i Cairo som Salah begynte å spille for da han var 14 år. På den tiden var det usikkert om Salah ville bli proff.

Han var tredjevalget i sin posisjon på sitt lag. Som venstreback.

Det Salah hadde, var stor fart, entusiasme og treningsvilje. I én kamp kom han alene med keeper fem ganger – og bommet på alle fem. Etter kampen brast han sammen i gråt.

El-Shishini konkluderte med at Salah var sliten. Det var kanskje ikke så rart: Salah reiste ti timer med buss hver dag mellom Cairo og hjembyen Nagrig. Men El-Shishini følte også at distansen Salah måtte løpe for å nå målet, tappet ham for krefter før han skulle skyte.

Så El-Shishini bestemte seg for å bruke Salah som høyre kant.

– Jeg fortalte ham at han kom til å bli lagets toppscorer både i U16-ligaen i Cairo og i den nasjonal U17-ligaen, sa El Shishini, ifølge Bleacher Report.

Innen sesongen var over, hadde Salah scoret 35 mål.

Om han bare kunne score mål

Den nye rollen hjalp Salah med å bli et av landets største talenter. Snart hadde han debutert for landslaget og skrevet under for den sveitsiske storklubben Basel. Trenerne hans beskrev ham som en disiplinert spiller med enormt potensial.

De hadde bare én ting å utsette: Salah scoret ikke nok mål.

FBL-EUR-C1-FC SCHALKE-BASEL

INGEN SCORINGSMASKIN: I sveitsiske Basel sleit Mohamed Salah med å finne nettmaskene.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Selv i Basel i 2012/13, sesongen da han brøt gjennom i Europa, scoret han kun fem mål på 29 ligakamper. Som ving kom han seg til sjanser, men kvaliteten på avslutningene varierte.

– Om han hadde scoret mål også, hadde han ikke vært her lenger, sa treneren Murat Yakin.

Salah dro så til Chelsea, som lånte han ut til Fiorentina og Roma. I Italia forbedret han seg stort. De to årene i Roma scoret han 29 ligamål på 65 ligakamper.

– Man trenger en moped for å ta ham igjen, sa Roma-trener Luciano Spalletti.

Men Salah var fortsatt ving. Det er først i Liverpool at han i praksis har blitt spiss.

Mer presis enn Kane

– Han vet at spillestilen vår passer ham veldig bra, sier Klopp.

Salah virket som et lovende kjøp allerede før sesongen. Han så ut til å bli en enorm trussel på kontringer. Det at Liverpool spiller så offensivt, med høye backer og høy ballbesittelse, virket også gunstig. Salah startet enda bedre enn forventet.

Det at han nå har tatt helt av, skyldes først og fremst to ting.

Han har blitt mer effektiv. I begynnelsen kom han stadig til muligheter, men viste noe av de samme problemene han hadde slitt med før: rotete avslutninger og rare avgjørelser. Det var lett å tenke som Yakin: «Tenk om han bare hadde kunnet avslutte...»

Men Salah har jobbet hardt med trenerstaben for å forbedre effektiviteten. Han har blitt igjen etter øktene. Nå ser han ut til å score hver gang han vandrer inn i feltet.

Så langt har Salah scoret på 23,8 % av skuddene i ligaen, et solid snitt som er høyere enn spissrivaler som Sergio Agüero (22,3 %) og Harry Kane (15,2 %). Målet hans mot Manchester City i mesterligaen tirsdag, en leken chip i nettet, viste hvor selvsikker han har blitt.

Mot Watford scoret han fire mål på fire skudd.

Laster Twitter-innhold

Skyter dobbelt så mye

Det er imidlertid ikke kun Salah som har endret seg. Klopp har justert angrepet for å få mest mulig ut av ham, ved å herme etter El-Shishini.

Han har gitt Salah kortere vei til mål.

Ofte spiller Salah i praksis som hengende spiss. Han truer bakrom. Han lusker inn i boksen.

SOCCER-CHAMPIONS-MCI-LIV/

SUPERDUO: Med Jürgen Klopp som trener har egypteren virkelig vist sitt potensiale som fotballspiller.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Til tider lar Klopp ham slippe unna løpingen hjemover, fordi han vet den offensive trusselen veier opp for den defensive risikoen.

– Jeg spiller nærmere mål nå enn i noe annet lag jeg har spilt på, sier Salah.

Dette var ikke nødvendigvis planen fra starten av. Klopp innrømmer at trenerstaben ikke hadde forutsett at Salah kunne være så farlig i en sentral rolle.

– Vi lærte det gradvis, sier Klopp.

Nå som de vet det, gir det mening å utnytte det. Salah skyter nå 3,9 ganger per 90 minutter i ligaen, hvorav 2,9 er innenfor feltet. I Serie A var hans snitt innenfor feltet 1,5. Så likesom han skyter dobbelt så mye inne i boksen, har han scoret omtrent dobbelt så mange mål.

Det er slike tall som har overbevist lagkameratene om at det er verdt å ofre seg for Salah.

Ros til resten

Både spissen Roberto Firmino og vingen Sadio Mané fortjener sin del av æren. Begge gjør en stor jobb for at Salah skal få ligge så nær mål.

– Mo vet at han trenger de andre, sier Klopp.

Mané har flyttet over til venstre kant for å gi Salah plass på høyre. Senegaleseren scorer nå mindre enn før, men kompenserer for Salahs offensive rolle ved å ligge dypere. Videre tar ofte Firmino grovarbeidet som oppstår av at Salah ligger så høyt oppe.

Brasilianeren har gjort 2,2 taklinger per 90 minutter i ligaen denne sesongen, langt mer en spisser som Harry Kane (0,6), Sergio Agüero (0,4) og Romelu Lukaku (0,2).

Disse spissene har selvsagt en annen jobb i sine lag. Det er de som har Salah-rollen. Men dette gjenspeiler bare hvor spesielt Liverpools system er: De har en spiss som jobber som en ballvinner, og en ving som beveger seg som en spiss.

Med andre ord er ikke Salah den eneste som fortjener ros. Selv en rekordsterk sesong som den han er i ferd å levere, er umulig uten hjelp fra lagkameratene.

FBL-EUR-C1-PORTO-LIVERPOOL

GODE LAGKAMERATER: Sadio Mané (t.v.) og Roberto Firmino har ofret mye for at Salah skal skinne.

Foto: FRANCISCO LEONG / AFP
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal