Hopp til innhold

Skiskytterpresidenten: – Dette er rett og slett for jævlig

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Meldingen om at Evi Sachenbacher-Stehle har testet positivt for doping slo ned som lyn fra klar himmel i skiskyttermiljøet.

Evi Sachenbacher-Stehle

Skiskytterpresident Tore Bøygard er sjokkert over nyheten om at Evi Sachenbacher-Stehle har avlagt en positiv dopingprøve.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

– Hvis både A- og B-prøven viser seg å være positiv, er jo dette rett og slett for jævlig, sier presidenten i Norges Skiskytterforbund Tore Bøygard til NRK.no.

Tore Bøygard

Tore Bøygard trodde knapt det han hørte da han ble informert om at det er Evi Sachenbacher-Stehle som har avlagt en positiv dopingprøve.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Tidligere fredag ble det kjent at en tysk utøver skulle være tatt for doping. Mistanken ble raskt rettet om den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle, som var vraket fra Tysklands stafettlag tross gode resultater i Sotsji.

Rundt klokken 12 fredag bekreftet det tyske nyhetsbyrået ADP at det var nettopp Sachenbacher-Stehle som hadde avgitt den positive dopingprøven.

– Du kødder?

Når NRKs reporter informerer Bøygard om bekreftelsen like etterpå, legger han ikke skjul på at han er sjokkert over nyheten.

– Du kødder? sier Bøygard til NRK.no.

– At det skulle være henne, det overrasker meg veldig. Veldig!, legger skiskytterpresidenten til.

– Hvorfor det?

– Hun har hatt en kjempekarriere som langrennsløper og begynte å få dreisen på skiskytinga. Det viser vel at det hvert fall ikke nytter med snarveier, svarer Bøygard.

– Trist og råttent hele greia

Han mener det er på sin plass at utøveren navngis for å forhindre mistanke mot hele den tyske OL-troppen.

– Det er bra at navnet har kommet ut. Vi skal ikke mistenke nasjonen. Det er hun selv som må stå til ansvar om også B-prøven er positiv, sier Bøygard.

Han er glad for at dette viser at antidopingarbeidet fungerer.

– Det er jævlig bra at jegerne tar sånne. Vi får bare håpe at dette ikke dømmer tysk idrett nord og ned, sier skiskytterpresidenten.

Sven Fischer

Sven Fischer, tidligere skiskytter og nå ekspertkommentator for den tyske TV-kanalen ZDF, er sjokkert over dopingavsløringen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NRKs ekspertkommentator Ola Lunde omtaler dopingavsløringen som tragisk.

– Det er utrolig synd for tysk skiskyting, som jeg føler har jobbet for antidoping i lang tid. Det er svært tragisk, sier Lunde.

Tysk legende: – Jeg er sjokkert

Den tyske skiskytterlegenden Sven Fischer er i likhet med Lunde og Bøygard svært overrasket over den nedslående nyheten.

– Jeg er sjokkert. Jeg trodde ikke det var sant, sier Fischer til tysk presse.

– Jeg er sjokkert over at en tysker har testet positivt. Det gjelder uansett hvilken utøver og idrett det dreier seg om, sier 42-åringen videre.

Fischer, som er i Sotsji som ekspertkommentator for den tyske TV-kanalen ZDF, tror og håper at det er snakk om et enkelttilfelle.

– Jeg tror ikke på noen systematisk tysk doping. Jeg hørte aldri om tysk doping i mine 15 år som aktiv. Dette skulle aldri ha skjedd, og det er svært kjedelig for hele den tyske troppen, sier Fischer.

 • Saken oppdateres!

Siste nytt

 • Stiftelse støtter Vipers med fem millioner til talentsatsing

  Håndballklubben Vipers Kristiansand, som nylig ble reddet fra konkurs, får fem millioner kroner av stiftelsen Cultiva for å drive talentarbeid.

  Det opplyser stiftelsen i en pressemelding tirsdag. Der vises det til at Vipers gjennom sine resultater de siste årene har bygget erfaring og kompetanse innenfor internasjonal topphåndball.

  Sørlandsklubben har blant annet vunnet Champions League tre ganger på rad.

  «Ingen andre norske lag har gjort noe lignende. Vipers regnes nå som et av de beste lagene i Europa. Vipers Kristiansand er derfor en viktig og spennende klubb for internasjonale og nasjonale talenter», skriver stiftelsen.

  Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland, er glad for støtten.

  – Dette betyr urolig mye for oss som klubb og vårt prosjekt. Det gjør at vi kan fortsette å være en arena for utvikling av morgendagens håndballstjerner samtidig som Kristiansand blir en enda tydeligere aktør i håndballverdenen. Vi ønsker å være med på at forme håndball- og Idretts-Norge nå og i fremtiden, sier hun.

  Søndag vant klubben NM-finalen mot Storhamar.

  (NTB)

  vheapWk4U8g
  Foto: NTB
 • Hergeirsson avslører samtaler med forbundet – ønsker fire nye år som sjef

  Thorir Hergeirsson har ledet håndballjentene i 15 år. Nå har han hatt samtaler med forbundsledelsen om å signere en ny kontrakt til etter sommer-OL i 2028.

  – Jeg har hatt samtaler med både generalsekretær og president. De ønsker meg videre, sier islendingen til NTB og utdyper:

  – Jeg trives veldig godt, men jeg har fullt opp med OL og et EM nå. Sånn sett har jeg ikke mye tid til å tenke på dette, men det vil komme en avgjørelse om en måned eller to eller tre.

  Altså før Paris-OL?

  – Det er fristende å vente til etter OL, men overfor meg selv og andre er det en fordel å få klarhet i dette. Men seinest etter OL, svarer Hergeirsson.

  Hergeirsson tok over jobben som landslagssjef i 2009. Siden den gang har det blitt 15 mesterskapsmedaljer og ni gull. Suksesstrener er et mildt uttrykk.

  Hergeirsson sier følgende om hva som blir avgjørende før han signerer en ny avtale.

  – Det handler veldig mye om å være klar for å stå i dette i fire år til. Jeg har stor respekt for denne jobben. Enten er det «all in» på alle områder hele tiden, eller så er det ikke det.

  Norge møter Østerrike på onsdag. Deretter skal laget ut i kamper mot Sveits og Ungarn i april i Euro Cup.

  (NTB)

  iBpHYK_NpZg
  Foto: NTB
 • Ny jobb for Bråthen

  Hopplandslagets avtroppende sjef Clas Brede Bråthen (55) går ikke arbeidsledig lenge.

  Overfor VG forteller Bråthen at han blir daglig leder i selskapet Veisikring 2. mai.

  – Jeg kjenner ikke på noe vemod, men jeg er spent på det å starte i en ny jobb, med de utfordringene som ligger foran meg. Det er mange mennesker og mye penger involvert, sier han til VG.

  Bråthen har vært sjef for hopplandslaget siden 2004. De siste årene har vært preget av bråk med ledelsen i Norges Skiforbund, men også internt i hopplandslaget.

  vUVVljcppzw
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal