Hopp til innhold

– Det blir mye rivalisering

LILLEHAMMER (NRK.no): NRK-ekspert Torgeir Bjørn tror Norges «nymiksede» førstelag fyrer opp konkurranseinstinktene og sørger for knalltøffe, norske dueller på søndagens herrestafett.

Northug og Finn Hågen Krogh

RIVALER I DAG: Finn Hågen Krogh og Petter Northug kjemper begge om å få gå den avsluttende etappen på Norges lag i Sotsji-OL.

Foto: NTBscanpix

Søndagens verdenscupstafetter er de eneste før stafettene i OL i februar. Et stafettgull i Sotsji henger høyt, men spesielt på herresiden har man et luksusproblem i at stadig flere melder seg på i kampen om å få gå.

Torgeir Bjørn

Torgeir Bjørn er NRKs ekspertkommentator. Han tror dagens stafett blir knalltøff mellom de norske løperne.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Derfor brukes løpet på Lillehammer til å teste hvordan de forskjellige takler roller de er aktuelle for å ha når stafettgullet skal deles ut i Sotsji.

Rønning på andrelaget

Norge stiller med et helt «nytt» førstelag på Lillehammer, ettersom Pål Golberg og Didrik Tønseth har fått tildelt hver sin etappe. De gjorde det nemlig overraskende godt på lørdagens 15-kilometer, hvor de ble henholdsvis nummer én og tre.

Dermed er erfarne stafettløpere som Eldar Rønning henvist til ett av de øvrige av Norges totalt fire herrelag på stafetten.

– De som får gå i OL er de som viser best form under mesterskapet, og sånn sett er det litt for tidlig å dra konklusjoner. Det er likevel naturlig at de tester hvem som passer i ulike roller. Det kommer nok til å bli mye rivalisering, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Selv er han spesielt spent på disse norske duellene:

 • Pål Golberg (Norge 1) vs. Eldar Rønning (Norge 2) på førsteetappe

Golberg vant lørdagens 15 kilometer i klassisk stil, og suste rett inn på førstelaget i stafetten. Dermed måtte Rønning vike og ta tilsvarende etappe for andrelaget, til tross for at han nærmest har hatt klippekort på stafettlaget.

– Her er det en liten kamp. Der man i utgangspunktet tenker Eldar som en sikker man på førsteetappen, har han helt plutselig fått en utfordrer i sprinteren Golberg, sier Bjørn.

– Det er gunstig for Golberg å vise at lørdagens løp ikke bare var et blaff. Jeg tror nok fortsatt en Eldar i normal form er tiltenkt rollen i OL, men det kan bli rivalisering her, sier han.

 • Martin Johnsrud Sundby (Norge 1) vs. Sjur Røthe (Norge 2) på tredjeetappe

– Dette kan faktisk også bli en interessant fight. Sjur kan fort få en av skøyteetappene i OL, sier Bjørn.

Johnsrud Sundby har normalt vært best i klassisk, men har de siste sesongene forbedret seg kraftig i skøyting. Han er dermed aktuell for flere etapper, og mye må gå galt om han ikke får være med på OL-laget.

Samtidig er Røthe den store skøyteeksperten, og det er slett ikke usannsynlig at han kan få en skøyteetappe mens Johnsrud Sundby tar en klassisketappe i OL.

– Søndag tror jeg Martin kanskje er vårt sikreste kort. Han er i stand til å gå av resten på tredjeetappen, i alle fall om han har en god dag. Han kan avgjøre hele stafetten. Sjur slet på lørdag, men har sjansen til å slå tilbake med en god skøyteetappe, sier Bjørn.

 • Petter Northug (Norge 1) vs. Finn Hågen Krogh (Norge 2) på fjerdeetappe
Petter Northug

Petter Northug endte på 10.-plass på lørdagens 15-kilometer på Lillehammer.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Northug avskrev først seg selv på grunn av dårlig form etter den langvarige virusinfeksjonen han slet med i sommer.

Likevel ble han tildelt sin vanlige rolle som ankermann på Norges førstelag.

Han kommer til å gå mot blant andre Finn Hågen Krogh, som mest sannsynlig blir pekt ut som Northugs erstatter om han en dag ikke kan gå.

– Petter sa først at han ikke ville ødelegge, og at han nå skal gå er et tegn på at han synes det fungerer bra nok likevel. Northug er vårt førstevalg som ankermann, men den dagen han ikke kan gå, er det nok Krogh som må ta ansvaret. Derfor er det viktig at han viser seg frem, sier Bjørn.

Golberg og Tønseth skapte «krøll»

Didrik Tønseth sikret seg for øvrig andreetappen på Norges førstelag. Han imponerte stort da han gikk inn til tredjeplass på lørdagens 15 kilometer. Chris Jespersen går andreetappen for Norge 2, og begge disse kan regnes som jokere for Norge i OL - også på distanserennene.

Det var hovedsakelig Golberg og Tønseths gode resultater som sørget for at stafettuttaket ble langt vanskeligere enn antatt.

– Både Golberg og Tønseth skapte krøll i uttaket. Det har også vært usikkerhet rundt Northug, men han har nok fått spørsmålet og sagt at han er klar. Og når han sier det, da er han klar. Det tyder derfor på at han føler seg i bedre form, mener Bjørn.

Landslagstrener Trond Nystad medga at han hadde et lite luksusproblem i å sette opp lagene.

– Akkurat denne helgen kommer vi til å eksperimentere litt, for eksempel ved å se på hvem som er lurest å sende ut på en førsteetappe. Det kan hende at den tredje beste løperen på 15-kilometeren må gå førsteetappen på tredjelaget, og det er ikke fordi den personen har fortjent å være på tredjelaget, men fordi han fortjener å kjempe om en førsteetappe, sa han.

To norske lag på pallen?

Trolig er Sverige og Russland de største utfordrerne til seieren søndag - men se ikke bort fra at Norge 1 får tøff kamp fra Norge 2.

– Jeg tror faktisk fort Norge kan få to lag på pallen. Det er sterke navn som går for både første - og andrelaget, sier Bjørn.

Nystad er med på den tanken.

– He, he. Det kan nok skje, for vi stiller med noen veldig gode lag. Men vi får nesten gå stafetten først, sier han.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste