Hopp til innhold

– Det blir mye rivalisering

LILLEHAMMER (NRK.no): NRK-ekspert Torgeir Bjørn tror Norges «nymiksede» førstelag fyrer opp konkurranseinstinktene og sørger for knalltøffe, norske dueller på søndagens herrestafett.

Northug og Finn Hågen Krogh

RIVALER I DAG: Finn Hågen Krogh og Petter Northug kjemper begge om å få gå den avsluttende etappen på Norges lag i Sotsji-OL.

Foto: NTBscanpix

Søndagens verdenscupstafetter er de eneste før stafettene i OL i februar. Et stafettgull i Sotsji henger høyt, men spesielt på herresiden har man et luksusproblem i at stadig flere melder seg på i kampen om å få gå.

Torgeir Bjørn

Torgeir Bjørn er NRKs ekspertkommentator. Han tror dagens stafett blir knalltøff mellom de norske løperne.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Derfor brukes løpet på Lillehammer til å teste hvordan de forskjellige takler roller de er aktuelle for å ha når stafettgullet skal deles ut i Sotsji.

Rønning på andrelaget

Norge stiller med et helt «nytt» førstelag på Lillehammer, ettersom Pål Golberg og Didrik Tønseth har fått tildelt hver sin etappe. De gjorde det nemlig overraskende godt på lørdagens 15-kilometer, hvor de ble henholdsvis nummer én og tre.

Dermed er erfarne stafettløpere som Eldar Rønning henvist til ett av de øvrige av Norges totalt fire herrelag på stafetten.

– De som får gå i OL er de som viser best form under mesterskapet, og sånn sett er det litt for tidlig å dra konklusjoner. Det er likevel naturlig at de tester hvem som passer i ulike roller. Det kommer nok til å bli mye rivalisering, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Selv er han spesielt spent på disse norske duellene:

  • Pål Golberg (Norge 1) vs. Eldar Rønning (Norge 2) på førsteetappe

Golberg vant lørdagens 15 kilometer i klassisk stil, og suste rett inn på førstelaget i stafetten. Dermed måtte Rønning vike og ta tilsvarende etappe for andrelaget, til tross for at han nærmest har hatt klippekort på stafettlaget.

– Her er det en liten kamp. Der man i utgangspunktet tenker Eldar som en sikker man på førsteetappen, har han helt plutselig fått en utfordrer i sprinteren Golberg, sier Bjørn.

– Det er gunstig for Golberg å vise at lørdagens løp ikke bare var et blaff. Jeg tror nok fortsatt en Eldar i normal form er tiltenkt rollen i OL, men det kan bli rivalisering her, sier han.

  • Martin Johnsrud Sundby (Norge 1) vs. Sjur Røthe (Norge 2) på tredjeetappe

– Dette kan faktisk også bli en interessant fight. Sjur kan fort få en av skøyteetappene i OL, sier Bjørn.

Johnsrud Sundby har normalt vært best i klassisk, men har de siste sesongene forbedret seg kraftig i skøyting. Han er dermed aktuell for flere etapper, og mye må gå galt om han ikke får være med på OL-laget.

Samtidig er Røthe den store skøyteeksperten, og det er slett ikke usannsynlig at han kan få en skøyteetappe mens Johnsrud Sundby tar en klassisketappe i OL.

– Søndag tror jeg Martin kanskje er vårt sikreste kort. Han er i stand til å gå av resten på tredjeetappen, i alle fall om han har en god dag. Han kan avgjøre hele stafetten. Sjur slet på lørdag, men har sjansen til å slå tilbake med en god skøyteetappe, sier Bjørn.

  • Petter Northug (Norge 1) vs. Finn Hågen Krogh (Norge 2) på fjerdeetappe
Petter Northug

Petter Northug endte på 10.-plass på lørdagens 15-kilometer på Lillehammer.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Northug avskrev først seg selv på grunn av dårlig form etter den langvarige virusinfeksjonen han slet med i sommer.

Likevel ble han tildelt sin vanlige rolle som ankermann på Norges førstelag.

Han kommer til å gå mot blant andre Finn Hågen Krogh, som mest sannsynlig blir pekt ut som Northugs erstatter om han en dag ikke kan gå.

– Petter sa først at han ikke ville ødelegge, og at han nå skal gå er et tegn på at han synes det fungerer bra nok likevel. Northug er vårt førstevalg som ankermann, men den dagen han ikke kan gå, er det nok Krogh som må ta ansvaret. Derfor er det viktig at han viser seg frem, sier Bjørn.

Golberg og Tønseth skapte «krøll»

Didrik Tønseth sikret seg for øvrig andreetappen på Norges førstelag. Han imponerte stort da han gikk inn til tredjeplass på lørdagens 15 kilometer. Chris Jespersen går andreetappen for Norge 2, og begge disse kan regnes som jokere for Norge i OL - også på distanserennene.

Det var hovedsakelig Golberg og Tønseths gode resultater som sørget for at stafettuttaket ble langt vanskeligere enn antatt.

– Både Golberg og Tønseth skapte krøll i uttaket. Det har også vært usikkerhet rundt Northug, men han har nok fått spørsmålet og sagt at han er klar. Og når han sier det, da er han klar. Det tyder derfor på at han føler seg i bedre form, mener Bjørn.

Landslagstrener Trond Nystad medga at han hadde et lite luksusproblem i å sette opp lagene.

– Akkurat denne helgen kommer vi til å eksperimentere litt, for eksempel ved å se på hvem som er lurest å sende ut på en førsteetappe. Det kan hende at den tredje beste løperen på 15-kilometeren må gå førsteetappen på tredjelaget, og det er ikke fordi den personen har fortjent å være på tredjelaget, men fordi han fortjener å kjempe om en førsteetappe, sa han.

To norske lag på pallen?

Trolig er Sverige og Russland de største utfordrerne til seieren søndag - men se ikke bort fra at Norge 1 får tøff kamp fra Norge 2.

– Jeg tror faktisk fort Norge kan få to lag på pallen. Det er sterke navn som går for både første - og andrelaget, sier Bjørn.

Nystad er med på den tanken.

– He, he. Det kan nok skje, for vi stiller med noen veldig gode lag. Men vi får nesten gå stafetten først, sier han.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal