Hopp til innhold

Mener Brækhus ikke tåler en ny fadese

Bokseeksperter er ikke i tvil: Hvis Cecilia Brækhus (31) ikke møter motstand i sin neste kamp, blir troverdigheten hennes som mester kraftig svekket.

Brakhus

Her gir Cecilia Brækhus (t.h.) Mia St. John én av mange susere under kampen i april. Ekspertene var nådeløse mot Brækhus sitt valg av motstander, og kalte oppgjøret en «tullekamp».

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hun tåler ikke en ny fadese. Det var en flau motstander sist, og nå må hun ha en skikkelig kamp. Det er helt opplagt. Troverdigheten hennes som mester kan bli svekket, og da blir du fort latterliggjort. Du må plukke fra øverste hylle, sier tidligere proffbokser Thomas Hansvoll til NRK.no.

Castillo

Oxandia Castillo feirer etter å ha slått Hanna Gabriel i februar.

Foto: EZEQUIEL BECERRA / Afp

Det haglet kritikk mot Brækhus og teamet da hun utklasset den tidligere Playboy-modellen Mia St. John i april.

Nå jobber Brækhus-teamet intenst med å lande sin neste motstander: 7. september venter enten 18 år gamle Oxandia Castillo eller 38 år gamle Myriam Lamare.

Møtt svake motstandere

Den ene på vei opp og frem, og den andre på hell, ifølge Hansvoll.

– Jeg vurderer Castillo som den riktige motstanderen for Brækhus. Alderen trenger ikke å ha noe å si: Hun er ung og sulten, og hun er godt utviklet og sterk, sier Hansvoll.

I februar tok 18-åringen en sensasjonell seier mot da ubeseirede Hanna Gabriel (30). Castillo er i dag rangert som nummer to i verden i lett mellomvekt.

Hun står med 12-2-0 - og ni av dem på knockout.

– Castillo har krutt i nevene, men hun har møtt begrenset motstand. Jeg skal ikke si at det var et «lucky punch» mot Gabriel, men det var ikke langt unna heller, sier Hansvoll.

Anders Werner Øfsti, NRKs bokseekspert og tidligere nordisk mester i boksing, mener også at Castillos boksestatistikk taler mot henne - til tross for antall seire.

Anders Werner Øfsti

NRKs bokseekspert Anders Werner Øfsti har tidligere løftet boksehanskene som nordisk mester.

Foto: Jon-Annar Fordal

– Av de 14 motstanderne, har kun to positiv rekord, altså flere seire enn tap. Og én av kampene endte uavgjort. Antall seire kan se imponerende ut, men hun har møtt mye blåbær, sier Øfsti.

Kampen mot Gabriel var veldig jevn, og den kunne fort fått et annet utfall, ifølge Øfsti. Han tror Castillo er for urutinert til å kunne hamle opp med Brækhus.

– Castillo står godt og beveger seg smart til å være så ung. Men 18 år kontra Cecilias 31... Her er det stor forskjell på styrke og erfaring. Det blir junior mot senior, sier Øfsti.

Uenig om Lamare

Mens Castillo er ferd med å bygge seg et navn i bokseverden, er franske Myriam Lamare i ferd med å sjekke ut.

I 2012 bokset og vant hun én kamp - mot rumenske Floarea Lihet (34). Lihet står med flere tap enn seire i sin karriere.

Hansvoll mener den tynne kamprekken vitner om at Lamare er i ferd med å tilpasse seg et liv uten boksehansker.

– Én kamp på over ett år er tynt. Lamare er nok over toppen, og jeg ser ikke for meg at hun har noen sjanse mot Brækhus. Hun er ikke en dårlig bokser, men hun er ikke like god som hun var, sier Hansvoll.

Hansvoll

Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll følger boksing ringside verden over som Viasat-ekspert.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han peker på at Lamare har tapt to ganger mot Anne-Sophie Mathis, som Brækhus slo på poeng i 2012.

Det tredje og siste tapet kom i 2009 mot Holly Holm, som aldri fant veien til ringen mot Brækhus.

Øfsti mener likevel at Lamare er den sterkeste av de to kandidatene.

– Hun er en bedre bokser enn Castillo. Hun er god teknisk og taktisk, og ikke minst har hun vært igjennom flere tøffe kamper. Det er ikke uvanlig at du bokser sjeldnere etter hvert, men fire kamper på tre år er relativt lite, sier Øfsti.

Brækhus: – Veldig viktig kamp

Cecilia Brækhus er hjemme i Norge før hun begynner hardkjøret frem mot tittelkampen i september. NRK.no møtte boksedronningen denne uken for å prate om kritikken som kom etter forrige kamp og om viktigheten av det neste oppgjøret.

Hun er klar på at den neste kampen er helt avgjørende for henne som bokser.

En ny fadese er uaktuelt.

– Det er viktig for meg og min motivasjon, og teamet rundt meg. Og alle i Norge som er interessert i boksing. De fortjener å få en god kamp. Også er det selvfølgelig viktig for det internasjonale boksepublikummet. Det er en veldig viktig kamp, sier Brækhus, som har ambisjoner om å bokse i tre-fire år til.

Når motstanderen blir klar i løpet av uken, starter jobben med å tilpasse seg utfordrerens vektklasse.

Hun er uansett sikker på at både Castillo og Lamare kan by på en helt annen kamp enn St. John.

– Vi har bare gått etter boksere som er ranket som nummer én eller to i verden. Vi har søkt utfordrere i toppsjiktet. For meg er det veldig viktig å utvikle meg som bokser også, sier Brækhus til NRK.no.

Brækhus

Cecilia Brækhus tar en pust i bakken i hjemlandet. Her er hun gjest på VG-lista Topp 20-konserten i juni.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Tynn rivalliste

Både Hansvoll og Øfsti peker på at det er vanskelig for Brækhus å møte topp, topp motstand siden «det ikke kryr av gode nok motstandere i kvinneboksing».

Derfor tror ekspertene at 31-åringen gjør det rette når hun sjonglerer med vektklasser.

– Hun må søke ny veier for å møte god motstand, sier Hansvoll.

– Brækhus har ikke vært uinteressert i å variere vektklasser. At du vinner i flere klasser, er et kvalitetsstempel. Og Brækhus er så god at hun kan gjøre nettopp det, mener Øfsti.

Selv om Brækhus vil være en soleklar favoritt mot både Castillo og Lamare, tror og håper Øfsti at begge kan gi boksedronningen kamp.

– Ingen har interesse av å se Brækhus denge halvgamle husmødre. Du forventer at en verdensmester skal møte de beste. Jeg tror ikke det blir «walkover» mot Castillo eller Lamare, men Brækhus er så god teknisk og taktisk at hun ligger flere hakk foran, sier Øfsti.

Team Brækhus forventer å ha booket en kamp med Castillo eller Lamare i løpet av uken, men 31-åringen utelukker ikke at det blir en kamp mot begge to.

Lamare

Det har vært få runder i ringen for Myriam Lamare (t.h.) de siste årene. Her smaker hun venstrelanken til Lely Luz Florez i 2011. Lamare gikk til slutt seirende ut av ringen.

Foto: RICHARD BOUHET / Afp

Siste nytt

 • Stenshorne klatret - tok ikke poeng i Bahrain

  Formel 3-føreren Martinius Stenshorne klarte heller ikke ta VM-poeng i Bahrains Grand Prix etter 14.-plass i lørdagens løp.

  Det var den første VM-runden av 14 som ble kjørt på banen i Sakhir. Han startet som nummer 22, men startet tidlig klatringen i feltet.

  Briten Luke Browning vant foran Christian Mansell. De to kjempet i ledelsen gjennom hele løpet. Browning er lagkamerat med Stenshorne.

  Stenshorne hadde etter halve løpet kjørt seg opp til 15.-plass. Den tøffe kjøringen i feltet tok derimot hardt på dekkene slik at det ble bare en plass ytterligere avansement for Stenshorne til 14.-plass.

  Stenshorne tok 11.-plass i fredagens sprint etter å ha å ha passert hele 11 biler underveis, men endte så vidt uten VM-poeng. (NTB)

  Martinius Stenshorne er på plass i Bahrain, hvor han i helga debuterer i Formel 3.
  Foto: Diederik van der Laan
 • Pärmäkoski vant på hjemmebane - tung norsk dag i Finland

  Hjemmehåpet Krista Pärmäkoski var best i de finske skogene og vant kvinnenes 20 kilometer i Lahti.

  – Jeg kan ikke huske å ha sett henne gå så fort noen gang, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland på NRKs radiosending.

  Da Victoria Carl, som gikk et meget godt løp, passerte målstreken 1,9 sekunder bak finnen, var Pärmäkoski på gråten.

  Dette var hennes første verdenscupseier på seks år.

  – Det betyr enormt for Krista Pärmäkoski, og ikke minst for finsk langrenn, understreker Aukland.

  Vinneren var selv storfornøyd med hjemmeseieren, men ville ikke love for mye inn mot neste års VM i Trondheim. På spørsmål fra NRK om hun gleder seg, svarer hun «jeg vet ikke ennå».

  Dette kan nemlig bli finnens siste sesong som langrennsløper.

  – Man vet aldri, sier Pärmäkoski med et lurt smil.

  Finnene fikk to av sine hjemmehåp på pallen. Kerttu Niskanen tok 3. plassen bak Pärmäkoski og Victoria Carl.

  For de norske ble det ingen stor dag. Heidi Weng ble Norges beste på en 8. plass, nesten halvannet minutt bak Pärmäkoski. Hun ble eneste norske blant topp ti. Lotta Udnes Weng kom på 12. plass.

  – Det var ikke så fryktelig bra. Det er ikke så mye å ta med seg. Man får prøve å bare glemme det, for det var ikke så bra, sier Margrethe Bergane etter sin 22. plass.

  Kvinnenes langrennstrener, Stig Rune Kveen, ser ikke helmørkt på at Norge hadde null å by på i Lahti når det gjelder å kjempe om topplasseringer.

  – Det er flere løpere som gjør anstendige resultater og er godt fornøyd med løpet sitt. Vi må ta med oss det, men jobbe litt med avstanden, den er litt for lang, sier han til NRK.

  – Vi skulle selvfølgelig hatt en topp 5-plassering og snust på pallen, men alt i alt en grei dag, mener Kveen.

  Krista Pärmäkoski
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Infantino knallhardt ut mot planene om blått kort

  Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) har signalisert planer om å innføre testing av blått kort på elitenivå. Gianni Infantino mener det er uaktuelt.

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters er presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) klinkende klar på at blått kort ikke vil få innpass på elitenivå i fotballen.

  – Det kommer ikke til å skje. Det er et ikke-eksisterende tema for oss. Fifa er helt og holdent imot det. Jeg har ikke blitt informert om dette, men jeg mener Fifa bør ha noe å si i IFAB, forteller Infantino.

  – Dersom du ønsker deg en tittel: «Vi gir rødt kort til blått kort», la Fifa-presidenten til.

  Ifølge den engelske storavisen The Telegraph hadde IFAB i starten av februar planer om å kunngjøre at det nye kortet skulle testes i lavere divisjoner i England. Det skapte furore i fotballmiljøet, og beslutningen ble utsatt.

  Lørdag skal planene diskuteres i Glasgow, opplyser nyhetsbyrået Ritzau.

  (©NTB)

  Gianni Infantino med VM-trofeet for klubblag.
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal