Hopp til innhold

– Benítez har til gode å overbevise

KOMMENTAR: Oppgjøret mot Paris Saint-Germain i går symboliserte Rafa Benítez sin start som trener i Real Madrid. De hvitkledde vant, men overbeviste ingen.

Spain Soccer Champions League

KJEDELIG: Rafael Benitez har blitt kritisert for «defensiv» spillestil som han ofte må forsvare.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Benitez

KOM IGJEN: Rafael Benitez under mesterligaoppgjøret mot PSG tirsdag.

Foto: Sergio Perez / Reuters

Siden ansettelsen har Rafa Benítez styrt Real Madrid til toppen av La Liga som eneste ubeseirede lag i Europas fem største ligaer. De har sluppet inn fire mål på 14 kamper. Seieren mot Paris Saint-Germain i går kveld sendte dem videre fra gruppespillet i mesterligaen med to kamper til overs.

Dårlig? Ikke akkurat. Likevel føles det som om Benítez har til gode å overbevise.

Spesielt etter forestillingen på Santiago Bernabéu i går. De første 45 minuttene hadde hjemmelaget englevakt. PSG sendte skudd etter skudd like over eller utenfor, mens Real Madrids venstreback Nacho utnyttet en horribel keepertabbe av Kevin Trapp. Etter pausen var vertene mer solide og forsvarte 1-0-resultatet, men Ángel Di María skrudde likevel et frispark i tverrliggeren like før slutt.

Ved benken slo Laurent Blanc oppgitt ut med armene. Hva mer skal vi liksom gjøre?

Senere ble det nevnt til Benítez at enkelte hjemmesupportere hadde buet. «Vi har kvalifisert oss», svarte han. «Og vi er fornøyde med dét».

Laster innhold, vennligst vent..

Bussjåføren Benítez

Seieren kan anses som det siste innslaget i debatten om Real Madrids såkalte «defensive» spillestil under Benítez. Allerede før trenerdebuten i hovedstaden ble han angrepet for å være en forsiktig taktiker. Anklagen er hovedsakelig basert på perioden mellom 2001 og 2004, da hans Valencia-lag vant to La Ligatitler; den første ved å score 51 mål på 38 kamper.

Så fikk det bare være at Benítez hadde skapt et målfarlig mannskap i Napoli de siste to årene. Et inntrykk var dannet. Og diskusjonen eksploderte da Real Madrid startet sesongen med 0–0 borte mot nyopprykkede Sporting Gijón.

Siden dét har laget gjort en grei innsats med et kampprogram som har vært rimelig sjenerøst. De store testene har vært bortekampene mot Athletic Club, hvor de vant 2-1, og Atlético Madrid, hvor de slet seg til 1–1 og var heldige som ikke slapp inn et sent mål. Etter den poengdelingen ble Benítez kritisert i flere dager for å ha forsvart seg mot slutten og «parkert bussen».

Debatten har fortsatt siden. Benítez fremstår nå som en slags spansk Sam Allardyce: En pragmatiker som knapt kan holde en pressekonferanse uten å måtte forsvare sin egen spillestil.

Spain Soccer Champions League

SCORET: Nacho Fernandez sørget for at Benitez og hans Real Madrid er klar for åttendedelsfinale i mesterligaen.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Den ideelle balansen

Har skeptikerne et poeng? Som alltid er sannheten en mellomting. Verdiene til Benítez har sine røtter i kollektiv posisjonering uten ball; hans største inspirasjon er Arrigo Sacchis AC Milan, som herjet med sin sonemarkering og stramme 4-4-2 på slutten av 1980-tallet. Selv sier Benítez at han kun ønsker balanse mellom forsvar og angrep.

I praksis betyr dette at han kun angriper når forsvaret er stabilt. Å kalle ham «defensiv» er strengt, men planen er basert mer på forsvar enn angrep.

Sjanser skapes. Real Madrid er toppscorere i La Liga, med 24 mål, og har hatt flest skudd per kamp, med 19.6. Men 11 av målene har kommet i to kamper mot Betis og Espanyol. Dessuten hadde Carlo Ancelottis mannskap scoret 37 ligamål på samme stadium i fjor.

Faller som fluer

Real Madrid's Marcelo

SKADET: Rafael Benitez måtte se at enda en av sine spillere ble skadet. Her blir Marcelo geleidet av banen.

Foto: Juan Medina / Reuters

Fraværene har ikke hjulpet Benítez. Det har vært skader på Luka Modric, Karim Benzema, James Rodríguez, Gareth Bale, Mateo Kovacic, Sergio Ramos, Pepe, Dani Carvajal og Keylor Navas. I går hinket Marcelo av banen. Bale, Benzema og Carvajal er fortsatt ute, og mens Rodríguez og Pepe var tilbake på benken mot PSG, kom ingen av dem innpå.

Samtidig unnskyldte ikke dette gårsdagens innsats. Dette var den første store prøven på Santiago Bernabéu denne sesongen, og prestasjonen var fryktelig svak.

Faktisk kan det argumenteres at den beste kampen under Benítez har vært 0-0-oppgjøret i Paris, noe kritikerne vil anse som passende. Treneren har selv innrømmet at laget kan og må forbedre seg. Begge observasjonene var korrekte, for søndag venter en tøff bortekamp mot Sevilla.

Deretter kommer Barcelona på besøk. Og de vil neppe sløse like mye som PSG.

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal