NRK Meny
Normal

Hjelperen avslører: – Anand var ute av form

CHENNAI (NRK.no): Anands sekundanter har fått streng beskjed om å ikke lette på sløret etter VM-kampen. Nå innrømmer en av dem at forberedelsene ikke var optimale.

Vishy Anand

I en overraskende uttalelse i Sunday Times (faksimile) innrømmer en av Vishwanathan Anands hjelpere at inderen ikke var i toppform under VM.

Foto: NTB scanpix/Fakimile Sunday Times

– Anand var litt ute av form. Han gjorde rett og slett noen tabber i avgjørende øyeblikk, sier Krishnan Sasikiran.

Han var en av sekundantene til Vishwanathan Anand under VM-kampen mot Magnus Carlsen, som endte i brutalt nederlag.

Anands hjelpere har fått munnkurv av sjefen, fortalte en av hjelperne NRK.no på VM-hotellet lørdag kveld.

– Robuste forberedelser

I et oppsiktsvekkende intervju med indiske Sunday Times avslører imidlertid inderen Sasikiran at Anand ikke var i toppform.

Han mener sekundantene ikke skal ta hele skylda.

– Vi hadde gjort robuste åpningsforberedelser, men for det meste greide ikke Anand få spillet inn i sin type stillinger, sier stormesteren til den indiske avisa.

Den nye verdensmesteren i sjakk slipper og gå i fred med det første.

Se den heftige videoen av kaoset i pressesenteret etter VM-triumfen.

Tar også selvkritikk

Sekundantene i sjakk har som hovedoppgave å forberede åpningsspillet. De skal studere sjakkteori, dataanalyser og tidligere partier for å finne nye og kreative måter å forsvare seg på eller overraske motstanderen.

32-åringen Sasikiran, ranket som Indias tredje beste spiller, ble en del av laget til Anand i april. Han var med på treningsleir i Bad Soden i ukesvis. Han er tydelig på at sekundantene må ta sin del av skylda.

– Vi må skylde på oss selv for å ikke ha lagt nok press på Carlsen, sier han.

– Det syntes som vi var bedre forberedt med svarte brikker, men vi greide ikke gi Carlsen noen problemer som helst med hvitt, sier inderen.

Vil ikke uttale seg

NRK.no har vært i kontakt med Anands kanskje viktigste hjelper, Peter Leko, som mange i den norske leiren fryktet på forhånd. Han sjekket ut av VM-hotellet lørdag kveld.

Av respekt for Anand vil ikke Leko uttale seg om ting som har skjedd bak kulissene, men ungareren bekrefter at hjelperne har lagt ned et betydelig stykke arbeid både før og underveis i kampen.

Kollegaen Sasikiran forteller at laget jobbet lange arbeidsdager, som regel om natten. De greide aldri helt forstå nordmannen.

– Det er uvanlig hvordan han aksepterer svakere posisjoner for å spille videre. Kanskje det kommer fra selvtilliten han har på at han kan redde seg ut av alle situasjoner, men det er litt rart, sier hjelperen.

Magnus Carlsen jubler i bassenget

Her blir Magnus Carlsen kastet i bassenget etter seieren.

Anand: – Greide ikke gjennomføre strategien

Anand har fått kritikk for å gjøre tre store tabber i VM-kampen. Selv uttalte han på pressekonferansen etter nederlaget at han ikke fikk helt grep om Carlsen i løpet av de ti partiene.

– Jeg skjønte hverken ham eller meg. Jeg greide rett og slett ikke gjennomføre strategien min, sa den tidligere verdensmesteren.

Hverken Anand eller noen i managementet hans har vært villige til å uttale seg etter kampen. Rett etter kampen var han imidlertid klar på at sekundantene gjorde en god jobb i forkant, og at det var hans egen utførelse som var problemet.

– Jeg hadde den strategien jeg ville. Jeg visste at denne VM-kampen kom til å handle om jeg greide å utføre planene. Men i år har så mange ting gått galt i turneringer, sa Anand.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Odd