Hopp til innhold

– Under 40 prosent av Oslo-borgerne vet om OL-avstemning

Bare 4 av 10 innbyggere i Oslo vet at det skal være folkeavstemning om OL 2022 i september. Det betyr at idretten og byrådet må mobilisere for å få folk til urnene.

Intervjuer med Inge Andersen (gen.sekr., Norges Idrettsforbund) og Stian Berger Røsland (byrådsleder, Høyre) i forbindelse med folkeavstemningen om et OL i Oslo i 2022.

– Oslos borgere vet ikke hvor viktige de er for et OL i 2022

Oslo-folk skal si ja eller nei til planene om OL-søknaden 9. september, samtidig med høstens stortingsvalg.

Bare 38 prosent vet

Men en fersk undersøkelse viser at bare 38 prosent vet at avstemningen er avgjørende for en OL-søknad. Det kan indikere lav oppslutning ved avstemningen om bare drøyt to måneder.

Dette blir bekreftet av folk NRK snakker med på gata. Uten en ledetråd er det ikke mange som vet hva de skal stemme over i tillegg til stortingskandidatene mandag 9. september.

– Folkeavstemningen er viktig, og det er en viktig at borgerne går og stemmer. Vi må vinne den siste etappeseieren før dette behandles av regjeringen og Stortinget, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.

– Vi har en jobb å gjøre

Inge Andersen

– Vi har en informasjonsjobb å gjøre, sier generalsekretær Inge Andersen

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Han er ikke så veldig bekymret ennå over at så få vet om avstemningen. Men han innser at idretten har en jobb å gjøre.

– Vi jobber kontinuerlig dette og på selve valgdagen er jeg sikker på at Oslo-borgerne vet at dette er viktig. Vi har fortsatt en informasjonsjobb å gjøre, sier Inge Andersen.

– Vi har mange i idrettsforbund og særforbund som vil være med å mobilisere for å få dette til. Vi skal være aktive, og vi mener det er viktig at Norge og Oslo får et OL. Det vil være viktig for hele byen og for idretten i Norge, sier Inge Andersen.

– Oppleve det samme som i 1952 og 1994

Han oppfordrer så sterkt han kan alle som har stemmerett ved denne avstemningen, om å bruke den.

– Nå skal vi vinne folket, og folket må sammen med oss ønske dette. Her kommer det verdier som bare kan komme gjennom et OL. Nå kan folk oppleve det sammen som i 1994 og 1952, sier Inge Andersen.


Lover å lytte

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røisland sier at uten et ja ved avstemningen blir det vanskelig for Oslo å søke

Foto: Nyhetsspiller

Byrådslederen lover å lytte. Han understreker at en folkeavstemning bare er rådgivende. Det er opp til byrådet og regjeringen om Norge skal sende en søknad om vinter-OL i 2022. Men han mener at avstemningen er viktig likevel.

– Oslo kommunes syn blir avgjort av avstemningen. Det er vanskelig å arrangere et OL på tross av befolkningen, men jeg tror vi får et ja til slutt, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK.

– Hvis det blir nei er det vanskelig å avholde et OL. Når vi spør folk om råd må vi også lytte til det, sier Røsland.

– Hvis oslofolk sier ja, fortsetter diskusjon med regjeringen og Stortinget. En søknad må sendes i mars. I 2015 blir det klart hvem som får OL, sier Røsland.

Sportsnyheter

Gareth Southgate

Skifta klesstil over natta – grunnen vekker oppsikt

Gareth Southgate går ned til den minste detalj for å kunne leie England til historisk EM-gull. Landslagssjefen meiner sjølv antrekket tel, medan klesdesignar fnyser av stilendringa.

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Siste nytt

 • Aregawi med sensasjonelt comeback åtte år etter dopingsaken

  Mellomdistanseløperen Abeba Aregawi (33) var lørdag tilbake med 31.05 på 10 kilometer. Det er bestenotering i svensk friidrett, men ikke offisiell rekord.

  Aregawi avsluttet satsingen etter en omfattende dopingsak i 2016. 33-åringen ble til slutt frikjent for bruk av det forbudte stoffet meldonium, men den Etiopia-fødte svensken bestemte seg for ikke å fortsette. Hun deltok i sitt siste løp i 2015.

  Men i helgen var hun tilbake på friidrettsbanen, og det med et smell. På en 10 kilometer i Frankrike lørdag fikk hun opp tiden 31.05 minutter, noe som er 17 sekunder raskere enn Meraf Bahtas svenske rekord. Den blir fortsatt stående.

  Aregawi er ikke registrert i det svenske friidrettsforbundet og kan dermed ikke sette nasjonale rekorder.

  – Vi ble gjort oppmerksomme på at hun skulle delta for en uke siden. Vi hadde ingen indikasjoner på det og det kom virkelig som en overraskelse. Jeg har hatt lite kontakt med henne. Det er en sterk prestasjon, sier forbundets generalsekretær Stefan Olsson i en uttalelse.

  Han vet ikke hva Aregawi tenker om fremtiden.

  – Vi får følge henne opp og høre hva hun har av planer, sier Olsson.

  Aregawi har en rekke medaljer på 1500 meter. Det ble OL-bronse i 2012 og VM-gull både utendørs og innendørs i årene etterpå. OL-bronsen tok hun mens hun representerte Etiopia. Hun ble svensk statsborger i 2013. (NTB)

  Abeba Aregawi
  Foto: BILDBYRÅN
 • Helseth og Kavlie vant verdenscupen i dobbeltsculler sammenlagt

  Roerne Thea Helseth og Inger Kavlie viser kjempeform før OL i Paris om en drøy måned. Søndag sikret de verdenscuptrofeet, selv om de ble slått på målstreken under verdenscupen i Polen.

  Under dobbelttscullerfinalen hadde de fattige 29 hundredeler opp til vinnerlaget Australia. Tross annenplassen sikret Norge verdenscuptrofeet denne sesongen.

  – Det har vært en drøm siden den første verdenscupen, sier Kavlie til NRK.

  Frankrike tok tredjeplassen 1,87 sekunder bak Australia.

  Romania tok styringen på finalen og ledet første halvdel, men deretter satte de norske opp farten og tok ledelsen med 500 meter igjen. I spurten viste den australske duoen Amanda Bateman og Harriet Hudson seg sterke og vant.

  Helseth og Kavlie skal representere Norge i OL i Paris neste måned. Duoen sørget for Norges første mesterskapsmedalje på kvinnesiden i dobbeltsculler da de vant EM i slutten av april.

  OL-roingen starter 27. juli. Da skal Helseth og Kavlie ut i forsøksheat i dobbeltsculler. (NTB/NRK)

  Thea Helseth og Inger Kavlie jubler med verdenscuptrofeet sammenlagt i dobbeltsculler
  Foto: Estela Reinoso Maset / Roforbundet
 • NTNUI nummer sju i Jukola-stafetten: – Irritert

  NTNUIs Eirik Langedal Breivik var irritert etter Jukola-stafetten i Finland lørdag. Han fant ikke siste gir i orienteringsløpet.

  Han løp studentlaget fra Trondheim inn til 7.-plass på siste etappe. Mats Eidsmo vant første etappe av løpet som gikk natt til søndag utenfor byen Vasa i Finland.

  Deretter gikk det tyngre for laget som ble slått med 23 minutter av det svenske vinnerlaget Stora Tuna. I vår ble NTNUI nummer fire på 10mila.

  – Det er helt greit, men jeg er litt irritert over at jeg ikke klarer å gire opp slik som jeg gjorde på 10mila, sa Langedal Brevik.

  – I dag hadde jeg bare ikke helt kroppen, fastslo han.

  I tillegg til Eidsmo og Breivik løp Kristian Forsbacka, Oskar Edvardsson, Nils Tveite, Isak Jonsson og Sigurd Paulsen Vie for det beste norske laget.

  Nest best av de norske ble Tyrving på 17.-plass. Mer enn 1600 lag stilte til start. (NTB)

  Eirik Langedal Breivik
  Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal