Hopp til innhold

– Under 40 prosent av Oslo-borgerne vet om OL-avstemning

Bare 4 av 10 innbyggere i Oslo vet at det skal være folkeavstemning om OL 2022 i september. Det betyr at idretten og byrådet må mobilisere for å få folk til urnene.

Intervjuer med Inge Andersen (gen.sekr., Norges Idrettsforbund) og Stian Berger Røsland (byrådsleder, Høyre) i forbindelse med folkeavstemningen om et OL i Oslo i 2022.

– Oslos borgere vet ikke hvor viktige de er for et OL i 2022

Oslo-folk skal si ja eller nei til planene om OL-søknaden 9. september, samtidig med høstens stortingsvalg.

Bare 38 prosent vet

Men en fersk undersøkelse viser at bare 38 prosent vet at avstemningen er avgjørende for en OL-søknad. Det kan indikere lav oppslutning ved avstemningen om bare drøyt to måneder.

Dette blir bekreftet av folk NRK snakker med på gata. Uten en ledetråd er det ikke mange som vet hva de skal stemme over i tillegg til stortingskandidatene mandag 9. september.

– Folkeavstemningen er viktig, og det er en viktig at borgerne går og stemmer. Vi må vinne den siste etappeseieren før dette behandles av regjeringen og Stortinget, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.

– Vi har en jobb å gjøre

Inge Andersen

– Vi har en informasjonsjobb å gjøre, sier generalsekretær Inge Andersen

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Han er ikke så veldig bekymret ennå over at så få vet om avstemningen. Men han innser at idretten har en jobb å gjøre.

– Vi jobber kontinuerlig dette og på selve valgdagen er jeg sikker på at Oslo-borgerne vet at dette er viktig. Vi har fortsatt en informasjonsjobb å gjøre, sier Inge Andersen.

– Vi har mange i idrettsforbund og særforbund som vil være med å mobilisere for å få dette til. Vi skal være aktive, og vi mener det er viktig at Norge og Oslo får et OL. Det vil være viktig for hele byen og for idretten i Norge, sier Inge Andersen.

– Oppleve det samme som i 1952 og 1994

Han oppfordrer så sterkt han kan alle som har stemmerett ved denne avstemningen, om å bruke den.

– Nå skal vi vinne folket, og folket må sammen med oss ønske dette. Her kommer det verdier som bare kan komme gjennom et OL. Nå kan folk oppleve det sammen som i 1994 og 1952, sier Inge Andersen.


Lover å lytte

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røisland sier at uten et ja ved avstemningen blir det vanskelig for Oslo å søke

Foto: Nyhetsspiller

Byrådslederen lover å lytte. Han understreker at en folkeavstemning bare er rådgivende. Det er opp til byrådet og regjeringen om Norge skal sende en søknad om vinter-OL i 2022. Men han mener at avstemningen er viktig likevel.

– Oslo kommunes syn blir avgjort av avstemningen. Det er vanskelig å arrangere et OL på tross av befolkningen, men jeg tror vi får et ja til slutt, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK.

– Hvis det blir nei er det vanskelig å avholde et OL. Når vi spør folk om råd må vi også lytte til det, sier Røsland.

– Hvis oslofolk sier ja, fortsetter diskusjon med regjeringen og Stortinget. En søknad må sendes i mars. I 2015 blir det klart hvem som får OL, sier Røsland.

Siste nytt

 • Abraham i tårer etter stygg skade

  Roma-spissen Tammy Abraham forlot banen på båre og i tårer etter det som tilsynelatende var en alvorlig kneskade. Ifølge flere medier, deriblant The Athletic, røk engelskmannen korsbåndet.

  Sky Sports skriver at han kan være ute av spill frem til november eller desember.

  Det har vært flere overgangsrykter rundt Abraham den siste tiden, og mange trodde at han kom til å skifte klubb i løpet av sommeren. Det skjer neppe nå.

  Roma avsluttet sesongen med en 2-1-seier over Spezia og har sikret en plass i neste sesongs europaliga.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabrizio Corradetti / AP
 • León vant den nordamerikanske mesterligaen

  Meksikanske Club León vant den nordamerikanske mesterligaen etter 3-1-sammenlagt over Los Angeles FC i finalen.

  Finalen i turneringen spilles over to kamper. León, som tok sin første mesterliga-tittel, vant den første kampen 2-1, før nattens oppgjør endte med en 1-0-seier.

  Meksikanske klubber dominerer den nordamerikanske mesterligaen. Lag fra Mexico har vunnet turneringen hele 38 ganger, mens landet med nest flest titler er Costa Rica. Lag derfra har vunnet den seks ganger.

  Amerikanske lag har vunnet den tre ganger. Seattle Sounders var regjerende mestere.

  Leon v Los Angeles Football Club - Chamionship - Leg 2: Concacaf Champions League 2023
  Foto: RONALD MARTINEZ / AFP
 • Miami Heat vant kamp to i NBA-finalen

  Miami Heat utlignet finaleserien i NBA etter en sterk borteseier 111–108 mot Denver Nuggets. Nå går serien videre til Miami.

  Kamp tre spilles onsdag. Finaleserien spilles i best av sju-format. (NTB)

  NBA Finals Basketball
  Foto: David Zalubowski / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste