Seks nasjoner, fem idretter – 23 juksemakere

23 utøvere er tatt for doping etter at 265 prøver fra London-OL i 2012 er analysert på nytt.

Olympiastadion

NEDTUR: Sånn så det ut da London-OL ble avsluttet. Nå kommer etterspillet.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

IOC opplyser om funnene i en pressemelding fredag. Av 265 prøver som er analysert på nytt, har altså 23 kommet tilbake med mistenkelige funn som tyder på ar utøverne var dopet.

Utøverne er fordelt på seks nasjoner og fem idretter. Pressemeldingen inneholder ikke nærmere informasjon om hvilke utøvere, nasjoner eller idretter det gjelder.

Analysen av London-prøvene er ikke ferdig, og det kan komme nye positive prøver i ukene som kommer, melder NTB.

Forrige uke opplyste IOC at det ble funnet 31 positive A-prøver da 454 prøver fra Beijing-lekene i 2008 ble analysert på ny. Nå opplyser IOC at det er gjort funn i ytterligere en Beijing-prøve, slik at antallet positive A-prøver fra 2008 er 32.

Med London-prøvene er tallet oppe i 55.

Vil ha strengere straffer

– Det er dessverre trist. Men det er godt at de blir tatt. Jeg tror at dette vil fremkalle at vi må gå for langt strengere straffer, sier Svein Arne Hansen som er president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Han har allerede tatt til orde for strengere straffer.

– Nå må det renskest opp. jeg kommer til å komme med noen harde statements. Jeg har akkurat snakket med vår medisinske komite, og jeg skal ha møter i midten av juni, og vi kommer til å komme ut med noe da om hva vi synest i Europa, sier Hansen

Hemmelig

Ettersom B-prøvene ikke er analysert, har ikke IOC opplyst identiteten, nasjonaliteten eller idrettstilhørigheten til utøverne som har testet positivt, verken fra Beijing- eller London-lekene. Imidlertid har nasjonale medier i Russland og Spania identifisert en del av dem som nå risikerer diskvalifikasjon og utelukkelse.

– Disse analysene viser igjen vår besluttsomhet i kampen mot doping, sier IOC-president Thomas Bach.

Nasjonene er informert

– Vi ønsker å holde dopingbrukerne borte fra OL i Rio de Janeiro, og det er derfor vi handler så raskt nå. Jeg har allerede utnevnt en disiplinærkommisjon som har fullmakt til å ta de nødvendige avgjørelser på vegne av IOC.

Ifølge IOC er analysene utført med de aller nyeste vitenskapelige metoder. Prøvene til utøvere som er aktuelle for deltakelse i Rio-lekene er prioritert.

Utøverne, deres nasjonale olympiske komiteer og nasjonale særforbund er informert om de positive A-prøvene.

Sotsji-påstander

Tidligere i mai ble det også framsatt påstander om omfattende og systematisk doping under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Informasjonen kom fra Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Han var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014.

Rodtsjenkov hevder at minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull

Siste nytt

 • Må spille for tomme tribuner

  Fra lørdag av må Bayern München spille for tomme tribuner. Det er bestemt av lokale myndigheter i den tyske delstaten Bayern.

  Bayern München får likevel spille foran tilskuere i helgen, da de spiller borte mot Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund. Der blir det trolig 15.000 tilskuere.

  Tyskland har blitt rammet hardt av korona den siste tiden, og torsdag ble det klart at lokale og nasjonale myndigheter satte en grense på 15.000 tilskuere på tribunen.

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Dansk stjerne mister VM

  Danmark må klare seg uten sin nøkkelspiller Mia Rej i resten av håndball-VM. Hun pådro seg en alvorlig kneskade i åpningskampen mot Tunisia.

  Like etter pause hørtes et skrik i hallen i Granollers. Rej falt sammen og tok seg til et kne. Hun ble etter hvert brakt ut av arenaen på en båre.

  Fredag ble det bekreftet at skaden er omfattende. Hun pådro seg en leddbåndsskade som gjør at turneringen nå er over for henne, opplyser Det danske håndballforbundet.

  – Jeg ønsker jentene alt det beste, sier Rej.

  Uhellet skjedde da Rej og lagvenninne Mette Tranborg løp i hverandre. (NTB)

  Håndball kvinner, Danmark - Norge 26-29
  Foto: Bo Amstrup / NTB
 • Hylgråt i teltet etter kuldesjokk

  Gyda Westvold Hansen var beste kombinertkvinne på Lillehammer fredag. Mari Leinan Lund ledet første del av langrennsrennet, men i andre halvdel tok Hansen brodden på Lund og så seg aldri tilbake.

  – Jeg gikk hardt ut. Da var det bare å gi alt. Det var moro som alltid, men det var kaldt. Jeg hylgråt i teltet i sted for å få tilbake varmen. Neste gang må jeg ha på meg varmere votter, sier Hansen etter seieren.

  Hun avslører at hun fikk hjelp før hoppdelen, for å få tilbake selvtilliten i bakken.

  – Jeg har trøblet en del i bakken og var usikker, men så fikk jeg en telefon fra lillebror som sa jeg måtte gjøre som jeg pleier å gjøre. Det var nok til at jeg senket skuldrene, sier Gyda Westvold Hansen.

  Dermed sikret Leinan Lund og Hansen dobbelt norsk i det som var det første kombinertrennet i verdenscupen på norsk jord.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal