NRK Meny
Normal

Seks nasjoner, fem idretter – 23 juksemakere

23 utøvere er tatt for doping etter at 265 prøver fra London-OL i 2012 er analysert på nytt.

Olympiastadion

NEDTUR: Sånn så det ut da London-OL ble avsluttet. Nå kommer etterspillet.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

IOC opplyser om funnene i en pressemelding fredag. Av 265 prøver som er analysert på nytt, har altså 23 kommet tilbake med mistenkelige funn som tyder på ar utøverne var dopet.

Utøverne er fordelt på seks nasjoner og fem idretter. Pressemeldingen inneholder ikke nærmere informasjon om hvilke utøvere, nasjoner eller idretter det gjelder.

Analysen av London-prøvene er ikke ferdig, og det kan komme nye positive prøver i ukene som kommer, melder NTB.

Forrige uke opplyste IOC at det ble funnet 31 positive A-prøver da 454 prøver fra Beijing-lekene i 2008 ble analysert på ny. Nå opplyser IOC at det er gjort funn i ytterligere en Beijing-prøve, slik at antallet positive A-prøver fra 2008 er 32.

Med London-prøvene er tallet oppe i 55.

Vil ha strengere straffer

– Det er dessverre trist. Men det er godt at de blir tatt. Jeg tror at dette vil fremkalle at vi må gå for langt strengere straffer, sier Svein Arne Hansen som er president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Han har allerede tatt til orde for strengere straffer.

– Nå må det renskest opp. jeg kommer til å komme med noen harde statements. Jeg har akkurat snakket med vår medisinske komite, og jeg skal ha møter i midten av juni, og vi kommer til å komme ut med noe da om hva vi synest i Europa, sier Hansen

Hemmelig

Ettersom B-prøvene ikke er analysert, har ikke IOC opplyst identiteten, nasjonaliteten eller idrettstilhørigheten til utøverne som har testet positivt, verken fra Beijing- eller London-lekene. Imidlertid har nasjonale medier i Russland og Spania identifisert en del av dem som nå risikerer diskvalifikasjon og utelukkelse.

– Disse analysene viser igjen vår besluttsomhet i kampen mot doping, sier IOC-president Thomas Bach.

Nasjonene er informert

– Vi ønsker å holde dopingbrukerne borte fra OL i Rio de Janeiro, og det er derfor vi handler så raskt nå. Jeg har allerede utnevnt en disiplinærkommisjon som har fullmakt til å ta de nødvendige avgjørelser på vegne av IOC.

Ifølge IOC er analysene utført med de aller nyeste vitenskapelige metoder. Prøvene til utøvere som er aktuelle for deltakelse i Rio-lekene er prioritert.

Utøverne, deres nasjonale olympiske komiteer og nasjonale særforbund er informert om de positive A-prøvene.

Sotsji-påstander

Tidligere i mai ble det også framsatt påstander om omfattende og systematisk doping under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Informasjonen kom fra Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Han var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014.

Rodtsjenkov hevder at minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull

Siste nytt

 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Norge slo Tyskland

  Norge måtte slå Tyskland for å gå videre til semifinalen i EM, og «Team Ulsrud» innfridde forventningene. Tyskland holdt følge med nordmennene hele veien, men Ulsrud og gjengen holdt hodet kaldt, og vant til slutt 6-4.

  Team Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / AP
 • Danmark topp 12 på Fifa-rankingen

  Åge Hareide sitt Danmark går sju plasser oppover Fifa-rankingen og ligger nå på en 12. plass. Sverige går også sju plasser opp og legger seg på 18. plass. Island går ned en plass til 22. plass, mens Norge ligger uendret på 58. plass.

  Åge Hareide
  Foto: Terje Haugnes / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Firenasjonersturnering håndball kvinner: Norge - Sør-Korea
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad