Hopp til innhold

Seks nasjoner, fem idretter – 23 juksemakere

23 utøvere er tatt for doping etter at 265 prøver fra London-OL i 2012 er analysert på nytt.

Olympiastadion

NEDTUR: Sånn så det ut da London-OL ble avsluttet. Nå kommer etterspillet.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

IOC opplyser om funnene i en pressemelding fredag. Av 265 prøver som er analysert på nytt, har altså 23 kommet tilbake med mistenkelige funn som tyder på ar utøverne var dopet.

Utøverne er fordelt på seks nasjoner og fem idretter. Pressemeldingen inneholder ikke nærmere informasjon om hvilke utøvere, nasjoner eller idretter det gjelder.

Analysen av London-prøvene er ikke ferdig, og det kan komme nye positive prøver i ukene som kommer, melder NTB.

Forrige uke opplyste IOC at det ble funnet 31 positive A-prøver da 454 prøver fra Beijing-lekene i 2008 ble analysert på ny. Nå opplyser IOC at det er gjort funn i ytterligere en Beijing-prøve, slik at antallet positive A-prøver fra 2008 er 32.

Med London-prøvene er tallet oppe i 55.

Vil ha strengere straffer

– Det er dessverre trist. Men det er godt at de blir tatt. Jeg tror at dette vil fremkalle at vi må gå for langt strengere straffer, sier Svein Arne Hansen som er president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Han har allerede tatt til orde for strengere straffer.

– Nå må det renskest opp. jeg kommer til å komme med noen harde statements. Jeg har akkurat snakket med vår medisinske komite, og jeg skal ha møter i midten av juni, og vi kommer til å komme ut med noe da om hva vi synest i Europa, sier Hansen

Hemmelig

Ettersom B-prøvene ikke er analysert, har ikke IOC opplyst identiteten, nasjonaliteten eller idrettstilhørigheten til utøverne som har testet positivt, verken fra Beijing- eller London-lekene. Imidlertid har nasjonale medier i Russland og Spania identifisert en del av dem som nå risikerer diskvalifikasjon og utelukkelse.

– Disse analysene viser igjen vår besluttsomhet i kampen mot doping, sier IOC-president Thomas Bach.

Nasjonene er informert

– Vi ønsker å holde dopingbrukerne borte fra OL i Rio de Janeiro, og det er derfor vi handler så raskt nå. Jeg har allerede utnevnt en disiplinærkommisjon som har fullmakt til å ta de nødvendige avgjørelser på vegne av IOC.

Ifølge IOC er analysene utført med de aller nyeste vitenskapelige metoder. Prøvene til utøvere som er aktuelle for deltakelse i Rio-lekene er prioritert.

Utøverne, deres nasjonale olympiske komiteer og nasjonale særforbund er informert om de positive A-prøvene.

Sotsji-påstander

Tidligere i mai ble det også framsatt påstander om omfattende og systematisk doping under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Informasjonen kom fra Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Han var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014.

Rodtsjenkov hevder at minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull

Siste nytt

 • Brasiliansk 20-åring blir lagkamerat med Haaland

  Den brasilianske kantspilleren Savinho (20) har signert en femårskontrakt med Premier League-mesterne Manchester City.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Savinho kommer fra franske Troyes, som også er en del av City Football Group, som administrerer de lyseblå fra Manchester.

  – Jeg er glad for å få sjansen til å jobbe under Pep Guardiola, en av de beste trenerne i historien, sa Savinho.

  Brasilianeren var forrige sesong på lån i spanske Girona, hvor han storspilte og noterte seg for elleve mål og ti målgivende på 41 kamper. Nå skal han altså servere Erling Braut Haaland.

  (NTB)

  01hbhUveZSs
  Foto: David Becker / AP
 • Norge sløste med sjansene i U19-EM – klarte bare 0-0 mot Ukraina

  De norske U19-gutta klarte ikke å få ballen i mål mot Ukraina og måtte dermed se seg fornøyd med 0-0 i den andre gruppespillskampen i EM.

  Landslagssjef Luis Pimentas menn er dermed avhengig av å vinne den siste gruppespillskampen mot Nord-Irland, samtidig som Ukraina må avgi poeng mot Italia for å ta seg videre i mesterskapet.

  Norge startet kampen friskt og kom seg til en rekke sjanser, men måtte likevel gå målløse til pause etter at Sander Hestetun Kilen satte ballen i stolpen to ganger.

  Nordmennene fortsatte i samme driv i andre omgang, men klarte heller ikke da å få ballen i nettmaskene bak Ukriana-keeper Vladyslav Krapyvtsov.

  U19-gutta åpnet mesterskapet med å ta ledelsen mot de regjerende mesterne fra Italia, men måtte til slutt se seg slått 1-2.

  Den siste gruppespillskampen spilles på søndag. Norges 3.-plass fra i fjor er nasjonens beste resultat i U19-mesterskapets historie. (NTB)

  mEO8E3_WNBI
  Foto: NTB
 • Juventus forlenger ikke kontrakten med Rabiot

  Den franske fotballspilleren Adrien Rabiot er ferdig i Juventus etter fem sesonger for Torino-klubben.

  Kontrakten til franskmannen gikk ut 1. juni, men den italienske klubben bekrefter torsdag at de ikke fornyer kontrakten.

  Spilleren står nå uten kontrakt, og det er uvisst hvor veien går videre for franskmannen som nylig deltok i EM for Frankrike.

  – Takk for alt, «Cavallo Pazzo», og lykke til videre i karrieren, skriver klubben.

  Han fikk 212 kamper for klubben, og vant den italienske ligaen i 2020.

  Fif9dDbnvjQ
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal