Hopp til innhold

16 år etter dette, møtes endelig de to sjakkgigantene på nytt

Magnus Carlsen (29) har slått alt som kan slås ved sjakkbrettet, men den aller største spilleren har han aldri fått sjansen til å møte i voksen alder. Før nå.

Kasparov

OVERRASKET: Magnus Carlsen sjokkerte en hel sjakkverden da han spilte remis mot verdensener Garri Kasparov som 13-åring i 2004. 16 år senere møtes de endelig igjen.

Foto: Omar Oskarsson / NTB scanpix

Carlsen skal nemlig møte sjakklegenden og læremesteren Garri Kasparov i en Fischer Random-turnering i St. Louis i USA kommende helg.

Turneringen er foreløpig ikke trukket, men siden alle de ti spillerne møter hverandre, er sjakkverdenen garantert et møte av de helt sjeldne.

Ingen gjennom tidene, heller ikke Kasparov, kan vise til en høyere FIDE-rating enn Carlsen.

Men der nordmannen snart har ti år som verdensener, tronet Kasparov 20 år på sjakktronen, fra 1985 til 2005.

Har bare møttes en gang

Kasparovs fall begynte samtidig som sjakkverdenen – og ikke minst Kasparov selv – la merke til et ungt supertalent fra Norge.

Carlsen var 13 år da han holdt en forfjamset verdensener til remis i en hurtigsjakkturnering på Island våren 2004. Selv om russeren vant det neste partiet, hadde Carlsen for alvor presentert seg.

16 og et halvt år senere er rollene snudd på hodet. Kan den 57 år gamle sjakklegenden overrumple sin tidligere elev?

Kasparov, Carlsen

GIGANTENE: Garri Kasparov (t.v.) er ansett som tidenes beste sjakkspiller av mange, deriblant mangeårig verdensener Magnus Carlsen.

Foto: Bill Greenblatt/Maria Emelianova / AFP/AP

Carlsen mener selv at han må være på tå hev når han møter russeren.

– Jeg så tydelig i matchen mot Fabiano Caruana i fjor at Kasparov fortsatt kan utspille verdenseliten jevnlig, men har problemer med å fullføre partier, sier han til NRK.

– Jeg regner ham fortsatt som ekstremt farlig i enkeltpartier, men ikke en av hovedkandidatene til å vinne turneringen, legger han til.

– Favoritt

NRK-ekspert Atle Grønn er ikke i tvil om hvem som er favoritt.

Carlsen har vunnet alt, og den eneste han ikke har slått er Kasparov. Magnus vil være storfavoritt, sier Grønn.

Etter remis i første parti for 16 år siden vart Kasparova for sterk i det andre og avgjørende partiet etter 32 trekk.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Eksperten er ikke i tvil om hvem et nederlag vil svi mest for.

– I og med at det er fischersjakk gir det Kasparov en fair sjanse, men særlig Magnus har mye å tape. Hvis Kasparov skal vinne den, vil svi noe helt j ... for Magnus og være en enorm seier for Kasparov, sier Grønn.

– Det er tøft av Magnus å stille i en sånn setting. Kasparov kan unnskylde alt på alderen. Magnus har ingen unnskyldninger. Det skal han ha, Carlsen, han er ikke redd for utfordringer.

Kasparov tar det tilsynelatende ikke så tungt dersom han skulle tape mot Carlsen. På Twitter skriver 57-åringen med et glimt i øyet at han skal saksøke de yngre spillerne for misbruk av eldre dersom han ikke gjør det bra.

Laster Twitter-innhold

– En skuffelse

Atle Grønn er tydelig på at Kasparov vil spille på et langt lavere nivå nå sammenlignet med da han dominerte i verdenseliten.

– Han er livsfarlig. Dritgod. Men han er gammel, det skal sies. Kasparov ble knust av Caruana i fjor, men nå er det altså fischersjakk, så han har en sjanse.

En annen NRK-ekspert, Torstein Bae, forventer ingen stor sjakkopplevelse når dagens ener og den tidligere ener møtes.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Kasparov har de siste årene vist seg å være en liten skuffelse. Vi har utrolige minner av ham fra 1985 til 2005, men det har ikke vært det samme etter comebacket. Han har sine glimt, men er blitt eldre og har ikke løpende spilletrening, sier han.

– Det har vært store tabber og dårlig tidsbruk. Det blir en morsom greie, og det blir flott å se Kasparov, men jeg frykter at det blir et antiklimaks, sier Bae.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal