Hopp til innhold

16 år etter dette, møtes endelig de to sjakkgigantene på nytt

Magnus Carlsen (29) har slått alt som kan slås ved sjakkbrettet, men den aller største spilleren har han aldri fått sjansen til å møte i voksen alder. Før nå.

Kasparov

OVERRASKET: Magnus Carlsen sjokkerte en hel sjakkverden da han spilte remis mot verdensener Garri Kasparov som 13-åring i 2004. 16 år senere møtes de endelig igjen.

Foto: Omar Oskarsson / NTB scanpix

Carlsen skal nemlig møte sjakklegenden og læremesteren Garri Kasparov i en Fischer Random-turnering i St. Louis i USA kommende helg.

Turneringen er foreløpig ikke trukket, men siden alle de ti spillerne møter hverandre, er sjakkverdenen garantert et møte av de helt sjeldne.

Ingen gjennom tidene, heller ikke Kasparov, kan vise til en høyere FIDE-rating enn Carlsen.

Men der nordmannen snart har ti år som verdensener, tronet Kasparov 20 år på sjakktronen, fra 1985 til 2005.

Har bare møttes en gang

Kasparovs fall begynte samtidig som sjakkverdenen – og ikke minst Kasparov selv – la merke til et ungt supertalent fra Norge.

Carlsen var 13 år da han holdt en forfjamset verdensener til remis i en hurtigsjakkturnering på Island våren 2004. Selv om russeren vant det neste partiet, hadde Carlsen for alvor presentert seg.

16 og et halvt år senere er rollene snudd på hodet. Kan den 57 år gamle sjakklegenden overrumple sin tidligere elev?

Kasparov, Carlsen

GIGANTENE: Garri Kasparov (t.v.) er ansett som tidenes beste sjakkspiller av mange, deriblant mangeårig verdensener Magnus Carlsen.

Foto: Bill Greenblatt/Maria Emelianova / AFP/AP

Carlsen mener selv at han må være på tå hev når han møter russeren.

– Jeg så tydelig i matchen mot Fabiano Caruana i fjor at Kasparov fortsatt kan utspille verdenseliten jevnlig, men har problemer med å fullføre partier, sier han til NRK.

– Jeg regner ham fortsatt som ekstremt farlig i enkeltpartier, men ikke en av hovedkandidatene til å vinne turneringen, legger han til.

– Favoritt

NRK-ekspert Atle Grønn er ikke i tvil om hvem som er favoritt.

Carlsen har vunnet alt, og den eneste han ikke har slått er Kasparov. Magnus vil være storfavoritt, sier Grønn.

Etter remis i første parti for 16 år siden vart Kasparova for sterk i det andre og avgjørende partiet etter 32 trekk.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Eksperten er ikke i tvil om hvem et nederlag vil svi mest for.

– I og med at det er fischersjakk gir det Kasparov en fair sjanse, men særlig Magnus har mye å tape. Hvis Kasparov skal vinne den, vil svi noe helt j ... for Magnus og være en enorm seier for Kasparov, sier Grønn.

– Det er tøft av Magnus å stille i en sånn setting. Kasparov kan unnskylde alt på alderen. Magnus har ingen unnskyldninger. Det skal han ha, Carlsen, han er ikke redd for utfordringer.

Kasparov tar det tilsynelatende ikke så tungt dersom han skulle tape mot Carlsen. På Twitter skriver 57-åringen med et glimt i øyet at han skal saksøke de yngre spillerne for misbruk av eldre dersom han ikke gjør det bra.

Laster Twitter-innhold

– En skuffelse

Atle Grønn er tydelig på at Kasparov vil spille på et langt lavere nivå nå sammenlignet med da han dominerte i verdenseliten.

– Han er livsfarlig. Dritgod. Men han er gammel, det skal sies. Kasparov ble knust av Caruana i fjor, men nå er det altså fischersjakk, så han har en sjanse.

En annen NRK-ekspert, Torstein Bae, forventer ingen stor sjakkopplevelse når dagens ener og den tidligere ener møtes.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Kasparov har de siste årene vist seg å være en liten skuffelse. Vi har utrolige minner av ham fra 1985 til 2005, men det har ikke vært det samme etter comebacket. Han har sine glimt, men er blitt eldre og har ikke løpende spilletrening, sier han.

– Det har vært store tabber og dårlig tidsbruk. Det blir en morsom greie, og det blir flott å se Kasparov, men jeg frykter at det blir et antiklimaks, sier Bae.

Siste nytt

 • Tidligere Molde-spiller fikk Premier League-debuten

  Fredag kveld var det duket for et lokalmøte da Chelsea tok imot Fulham på eget gress.

  Det kom aldri noen scoringer i Premier League-kampen på Stamford Bridge.

  Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana entret banen med et kvarter igjen av kampen da han erstattet Mason Mount. Med ti minutter igjen av kampen nærmet 20-åringen seg mål og rundet Bernd Leno. Han fikk åpent mål, men skuddet ble klarert.

  Rekordsigneringen Enzo Fernández stilte fra start under kveldens møte og var ikke beskjeden da han valgte å fyre av et skudd mot mål. Chelsea-fansen reiste seg opp fra setene for å se den nye talismanen sørge for seier, men det lot seg ikke skje.

  Etter et målløst resultat var lagene tvunget til å dele på poengene. Chelsea klatret opp til 9.-plass med 30 poeng mens Fulham inntok 6.-plassen med 32 poeng. (NTB)

  Fofana
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Ingen norsk jubeldag i Davis Cup

  Det ville ikke veien for de norske tennisspillerne i Davis Cup-møtet med Serbia. Viktor Durasovic og Andreja Petrovic var begge i aksjon fredag, men tapte.

  Det endte i et bittert tap for Viktor Durasovic fredag da han møtte serbiske Laslo Djere i Davis Cup på Hasle i Oslo. 25-åringen tapte med sifrene 3-6, 6–4 og 6–7 (8–10) etter 2.42 timers spill.

  For lagkameraten Andreja Petrovic gikk det ikke bedre da han tapte 1-6, 3–6 mot Miomir Kecmanovic tidligere fredag kveld. (NTB)

  Tennis Davis Cup: Norge - Serbia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Diskusjonen rundt Den internasjonale olympiske komités innflytelse i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken, spesielt etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt et omstridt innlegg undet et møte med IOC.

  Flere er kritiske til at de norske IOC-medlemmene Jacobsen og Kristin Kloster Aasen også sitter i styret til Norges Idrettsforbund. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener dobbeltrollen er svært problematisk fordi IOCs verdier ikke alltid samsvarer med interessene til norsk idrett.

  Nå har Norges idrettsforbund (NIF) har nedsatt en gruppe som skal utrede samorganiseringen av forbundets styre og Norges olympiske komité.

  Torsdag skrev NRK at NIF ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste