16 år etter dette, møtes endelig de to sjakkgigantene på nytt

Magnus Carlsen (29) har slått alt som kan slås ved sjakkbrettet, men den aller største spilleren har han aldri fått sjansen til å møte i voksen alder. Før nå.

Kasparov

OVERRASKET: Magnus Carlsen sjokkerte en hel sjakkverden da han spilte remis mot verdensener Garri Kasparov som 13-åring i 2004. 16 år senere møtes de endelig igjen.

Foto: Omar Oskarsson / NTB scanpix

Carlsen skal nemlig møte sjakklegenden og læremesteren Garri Kasparov i en Fischer Random-turnering i St. Louis i USA kommende helg.

Turneringen er foreløpig ikke trukket, men siden alle de ti spillerne møter hverandre, er sjakkverdenen garantert et møte av de helt sjeldne.

Ingen gjennom tidene, heller ikke Kasparov, kan vise til en høyere FIDE-rating enn Carlsen.

Men der nordmannen snart har ti år som verdensener, tronet Kasparov 20 år på sjakktronen, fra 1985 til 2005.

Har bare møttes en gang

Kasparovs fall begynte samtidig som sjakkverdenen – og ikke minst Kasparov selv – la merke til et ungt supertalent fra Norge.

Carlsen var 13 år da han holdt en forfjamset verdensener til remis i en hurtigsjakkturnering på Island våren 2004. Selv om russeren vant det neste partiet, hadde Carlsen for alvor presentert seg.

16 og et halvt år senere er rollene snudd på hodet. Kan den 57 år gamle sjakklegenden overrumple sin tidligere elev?

Kasparov, Carlsen

GIGANTENE: Garri Kasparov (t.v.) er ansett som tidenes beste sjakkspiller av mange, deriblant mangeårig verdensener Magnus Carlsen.

Foto: Bill Greenblatt/Maria Emelianova / AFP/AP

Carlsen mener selv at han må være på tå hev når han møter russeren.

– Jeg så tydelig i matchen mot Fabiano Caruana i fjor at Kasparov fortsatt kan utspille verdenseliten jevnlig, men har problemer med å fullføre partier, sier han til NRK.

– Jeg regner ham fortsatt som ekstremt farlig i enkeltpartier, men ikke en av hovedkandidatene til å vinne turneringen, legger han til.

– Favoritt

NRK-ekspert Atle Grønn er ikke i tvil om hvem som er favoritt.

Carlsen har vunnet alt, og den eneste han ikke har slått er Kasparov. Magnus vil være storfavoritt, sier Grønn.

Etter remis i første parti for 16 år siden vart Kasparova for sterk i det andre og avgjørende partiet etter 32 trekk.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Eksperten er ikke i tvil om hvem et nederlag vil svi mest for.

– I og med at det er fischersjakk gir det Kasparov en fair sjanse, men særlig Magnus har mye å tape. Hvis Kasparov skal vinne den, vil svi noe helt j ... for Magnus og være en enorm seier for Kasparov, sier Grønn.

– Det er tøft av Magnus å stille i en sånn setting. Kasparov kan unnskylde alt på alderen. Magnus har ingen unnskyldninger. Det skal han ha, Carlsen, han er ikke redd for utfordringer.

Kasparov tar det tilsynelatende ikke så tungt dersom han skulle tape mot Carlsen. På Twitter skriver 57-åringen med et glimt i øyet at han skal saksøke de yngre spillerne for misbruk av eldre dersom han ikke gjør det bra.

Laster Twitter-innhold

– En skuffelse

Atle Grønn er tydelig på at Kasparov vil spille på et langt lavere nivå nå sammenlignet med da han dominerte i verdenseliten.

– Han er livsfarlig. Dritgod. Men han er gammel, det skal sies. Kasparov ble knust av Caruana i fjor, men nå er det altså fischersjakk, så han har en sjanse.

En annen NRK-ekspert, Torstein Bae, forventer ingen stor sjakkopplevelse når dagens ener og den tidligere ener møtes.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Kasparov har de siste årene vist seg å være en liten skuffelse. Vi har utrolige minner av ham fra 1985 til 2005, men det har ikke vært det samme etter comebacket. Han har sine glimt, men er blitt eldre og har ikke løpende spilletrening, sier han.

– Det har vært store tabber og dårlig tidsbruk. Det blir en morsom greie, og det blir flott å se Kasparov, men jeg frykter at det blir et antiklimaks, sier Bae.

Siste nytt

 • Hevder Glimt får 56 mill. for Hauge

  Ifølge italienske nettsteder betaler Milan rundt 56 millioner norske kroner for Bodø/Glimts Jens Petter Hauge (20), melder NTB. Sempremilan skriver at Milan mener alvor og at Hauge kan bli presentert allerede tirsdag etter å ha gjennomgått den medisinske testen. Hauges agent skal ha hatt møter med Milan i de siste dagene.

  Nettstedet Calciomercato var den første til å melde at Milan var villig til å betale fire millioner euro for nordmannen, og at de senere høynet dette budet til fem millioner pund.

  Sistnevnte nettsted mener at overgangen vil gå i orden om ikke noe ekstraordinært skjer. Overgangen vil skje umiddelbart, og ikke i januar etter at den norske sesongen er over.

  G7kCJ4VLmGk
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Komfortabel Liverpool-triumf

  Fullstendig mot spillets gang ga Alexandre Lacazette Arsenal ledelsen på Anfield etter 25 minutters spill. Men Liverpool slo raskt tilbake og snudde kampen ved scoringer av Sadio Mané etter 28 minutter og Andrew Robertson etter 34 minutter. Tre minutter før full tid satte Diogo Jota inn 3-1 i sin debut. Dermed står Liverpool med full pott etter tre ligarunder.

 • Sterk Villa-seier

  Jack Grealish, Conor Hourihane og Tyrone Mings scoret målene da Aston Villa meget komfortabelt slo Fulham 3-0 mandag kveld. Villa står dermed med seks poeng og null baklengsmål etter to kamper, og har fått en strålende start på Premier League-sesongen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal