Hopp til innhold

15 landslagsspillere trekker seg i protest – trues med årelang utestengelse

Femten spillere på det spanske landslaget har sendt e-post til landets fotballforbund der de skriver at de ikke lenger vil spille for landslaget. Forbundet truer med sanksjoner om de ikke beklager.

England Spain Euro 2022 Women Soccer

PROTEST: Årsaken til masseflukten skal være trener Jorge Vilda. Det er ikke bekreftet hvilke spillere som har trukket seg.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sent torsdag kveld bekreftet det spanske fotballforbundet (RFEF) at de har mottatt femten separate e-poster fra spillere i kvinnenes landslagstropp, som ikke lenger ønsker å spille på landslaget slik den nåværende situasjonen er.

I pressemeldingen fra forbundet skriver de at det er samme ordlyd i alle e-postene. Videre står det at spillerne skriver at situasjonen påvirker deres følelsesmessige tilstand betydelig og at de trekker seg fra landslaget så fremt det ikke skjer endringer.

– Disse typene manøvrer er langt fra eksemplariske og utenfor fotballens og sportens verdier og er skadelige, heter det i uttalelsen.

Ifølge den spanske avisen Marca skal årsaken være at spillerne ikke ønsker å spille så lenge Jorge Vilda er landslagssjef.

Spanias landslagstrener Jorge Vilda.

TRENEREN: Spanias landslagstrener Jorge Vilda, her under EM-kvartfinalen mot England i sommer.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Truer med utestengelse

Uten å nevne navn skriver forbundet at de ikke aksepterer spillere som prøver å bestemme hvem som er trenere og at de ikke vil la seg presse.

Det påpekes også at å nekte å delta på landslaget ses på som en alvorlig overtredelse, og kan føre til sanksjoner – i verste fall en utestengelse fra landslaget på to til fem år.

– Valget er ikke omsettelig. Det er en enestående situasjon i fotballens historie, både mannlig og kvinnelig, i Spania og over hele verden, skriver de også i pressemeldingen.

Forbundet avslutter uttalelsen med å si at de spillerne som har trukket seg ikke vil bli tatt ut på landslaget igjen, med mindre de innser feilen de har gjort og ber om tilgivelse.

Spillerne har også mottatt støtte etter handlingen.

Sjefer. Den typen fotballspillere og mennesker som representerer meg. Bli ferdig, oppfordrer den tidligere spanske landslagsspilleren, Ana Romero Moreno, på Twitter.

Spain Women Dispute Soccer

MISFORNØYD: En rekke Spania-profiler skal være misfornøyd med landslagsledelsen. Her fra gruppespillskampen mot Tyskland under EM i sommer.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Putellas ikke blant de femten

Det er ikke kjent hvilke spillere som har trukket seg, men ifølge Marca er ikke Gullballen-vinner Alexia Putellas blant de femten spillerne. Samme avis melder også at ingen Real Madrid-spillere har sendt e-post.

Ifølge Marca skal det også ha vært trøbbel rundt Vilda tidligere. Avisen hevder at spillerne i tidligere møter også har bedt om Vildas avgang. Spanjolens kontrakt løper ut 2024.

Treneren ledet Spania også i sommerens EM, der de ble slått ut av England i kvartfinalen:

Les også: Forbannet på dommeren etter England-scoring: – Det var feil

Alessia Russo
Alessia Russo

Sportsnyheter

Treneren lo av nytt Haaland-show: – Født med det instinktet

Det var spilt under sju minutter av mesterligakampen mot FC København da Erling Braut Haaland scoret sitt første av to mål. Manageren både lo og ristet på hodet på sidelinjen, men tok nordmannen av banen i pausen.

Siste nytt

 • Norsk fall på Fifa-ranking

  Det norske herrelandslaget i fotball har falle frå 36.- til 42.-plass på Fifa-rankinga etter tapa mot Slovenia og Serbia.

  Brasil toppar lista framfor Belgia og Argentina. Frankrike, England, Italia og Spania følger på plassane bak.

  Noreg gjekk på tap mot både Slovenia (1–2) og Serbia (0-2), som gjorde at dei mista gruppesigeren i nasjonsligaen.

  Landslagsgutane enda på 2.-plass i gruppe 4 på nivå B i nasjonsligaen. Serbia sikra gruppesiger og rykkjer opp til nivå A, medan Sverige enda siste i gruppa og rykkjer ned til nivå C.

  Canada, Skottland, Egypt, Australia, Algerie og Ungarn har alle gått forbi Noreg på den nye rankinga.

  Ein finn også nasjonar som Tunisia (30.-plass), Peru (23.) og Iran (20.) over Noreg på lista.

  Football, Nations League, Norway - Serbia
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Hyundai vrakar Oliver Solberg

  Hyundai Motorsport vil ikkje fornye rallykontrakten med Oliver Solberg (21) for neste år, skriv selskapet i ei pressemelding.

  Dei grunngjev avgjerda med at dei neste sesong vil satse på meir erfarne førarar.

  – Oliver har vore eit godt tilskot til laget vårt denne sesongen. Han har vist fleksibilitet og iver til å lære, seier assisterande teamsjef Julien Moncet.

  – Vi ønskjer han lykke til vidare. Vi skiljast i vennskap, og veit at han vil ta dei rette stega for sin vidare karriere, legg Moncet til.

  Solberg skal halde fram i Hyundai ut sesongen.

  – Sjølvsagt er eg skuffa, men eg må respektere avgjerda om at dei vil halde fram med berre tre bilar og meir erfarne køyrarar. Eg er glad for at dei har vore opne med meg om det, seier Solberg i den same pressemeldinga.

  Solberg har køyrt åtte rally denne sesongen, med ein fjerdeplass i Belgia som beste resultat.

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB
 • Derfor blei Haaland byttet ut ved pause

  Erling Braut Haaland fekk berre 45 minutt i meisterligaen mot FC København. Då han hadde scora to mål, og. City-trenaren bytte han ut.

  Det med tanke på laurdagens Premier League-møte heime mot Southampton.

  – Han har spelt mange minutt, og vi hadde god kontroll. Hadde kampen vore jamn, hadde Erling halde fram, men det var betre å la ham kvile før kampen mot Southampton, som vi ikkje klarte å slå førre sesong, sa Guardiola til Manchester Evening News.

  Guardiola understreka likevel at bytet ikkje berre handla om å la spelarar kvile.

  – Det handla ikkje om å kvile spelarar. Vi har ein tropp på 20 spelarar. Om du berre bruker elleve av dei, har du ikkje 20 spelarar. Dei andre må også prøve seg, elles fungerer det ikkje når vi treng dei, sa spanjolen.

  Haaland
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste