Hopp til innhold

15 landslagsspillere trekker seg i protest – trues med årelang utestengelse

Femten spillere på det spanske landslaget har sendt e-post til landets fotballforbund der de skriver at de ikke lenger vil spille for landslaget. Forbundet truer med sanksjoner om de ikke beklager.

England Spain Euro 2022 Women Soccer

PROTEST: Årsaken til masseflukten skal være trener Jorge Vilda. Det er ikke bekreftet hvilke spillere som har trukket seg.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sent torsdag kveld bekreftet det spanske fotballforbundet (RFEF) at de har mottatt femten separate e-poster fra spillere i kvinnenes landslagstropp, som ikke lenger ønsker å spille på landslaget slik den nåværende situasjonen er.

I pressemeldingen fra forbundet skriver de at det er samme ordlyd i alle e-postene. Videre står det at spillerne skriver at situasjonen påvirker deres følelsesmessige tilstand betydelig og at de trekker seg fra landslaget så fremt det ikke skjer endringer.

– Disse typene manøvrer er langt fra eksemplariske og utenfor fotballens og sportens verdier og er skadelige, heter det i uttalelsen.

Ifølge den spanske avisen Marca skal årsaken være at spillerne ikke ønsker å spille så lenge Jorge Vilda er landslagssjef.

Spanias landslagstrener Jorge Vilda.

TRENEREN: Spanias landslagstrener Jorge Vilda, her under EM-kvartfinalen mot England i sommer.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Truer med utestengelse

Uten å nevne navn skriver forbundet at de ikke aksepterer spillere som prøver å bestemme hvem som er trenere og at de ikke vil la seg presse.

Det påpekes også at å nekte å delta på landslaget ses på som en alvorlig overtredelse, og kan føre til sanksjoner – i verste fall en utestengelse fra landslaget på to til fem år.

– Valget er ikke omsettelig. Det er en enestående situasjon i fotballens historie, både mannlig og kvinnelig, i Spania og over hele verden, skriver de også i pressemeldingen.

Forbundet avslutter uttalelsen med å si at de spillerne som har trukket seg ikke vil bli tatt ut på landslaget igjen, med mindre de innser feilen de har gjort og ber om tilgivelse.

Spillerne har også mottatt støtte etter handlingen.

Sjefer. Den typen fotballspillere og mennesker som representerer meg. Bli ferdig, oppfordrer den tidligere spanske landslagsspilleren, Ana Romero Moreno, på Twitter.

Spain Women Dispute Soccer

MISFORNØYD: En rekke Spania-profiler skal være misfornøyd med landslagsledelsen. Her fra gruppespillskampen mot Tyskland under EM i sommer.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Putellas ikke blant de femten

Det er ikke kjent hvilke spillere som har trukket seg, men ifølge Marca er ikke Gullballen-vinner Alexia Putellas blant de femten spillerne. Samme avis melder også at ingen Real Madrid-spillere har sendt e-post.

Ifølge Marca skal det også ha vært trøbbel rundt Vilda tidligere. Avisen hevder at spillerne i tidligere møter også har bedt om Vildas avgang. Spanjolens kontrakt løper ut 2024.

Treneren ledet Spania også i sommerens EM, der de ble slått ut av England i kvartfinalen:

Les også Forbannet på dommeren etter England-scoring: – Det var feil

Alessia Russo

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal