NRK Meny
Normal

11 år gammel dopingsak kan gi Bjørgen OL-gull

Denne uken skal dopingsaken rundt Kristina Smigun-Vähis opp i CAS. Blir hun dømt for de positive prøvene hun avla under OL i 2006 kan det gi flere norske OL-medaljer.

OL

PALLEN: Slik så pallen ut etter 10 kilometeren i OL i 2006. Om Kristina Smigun-Vähis (i midten) blir dømt får trolig Marit Bjørgen gullet og Hilde Gjermundshaug Pedersen sølv.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det melder TV 2 mandag morgen.

Under OL i Toriono i 2006 tok langrennsstjernen Kristina Smigun-Vähi to OL-gull, ett på 10 kilometer klassisk og ett på 15 kilometer duathlon.

Nyhetsbyrået Ap skrev i 2014 at den olympiske komiteen i Estland bekreftet at det forelå mistanke om at Smigun-Vähi var dopet under Torino-lekene.

Kan gi flere norske OL-medaljer

Det var i forbindelse med retesting av åtte år gamle prøver det kom frem at både a- og b-prøvene til den estiske langrennsløperen viste mistenkelige funn.

To år senere skal altså saken få sin dom.

– WADA er ikke en part i denne saken, men vi har fått beskjed om at høringen i CAS begynner denne uken, forteller lederen for utøverkomiteen i Verdens antidopingbyrå (WADA) Beckie Scott til TV 2.

Om Smigun blir fratatt de to OL-gullene fra 2006 blir blant annet Marit Bjørgen ett OL-gull rikere, Hilde Gjermundshaug Pedersen kan skryte på seg et individuelt OL-sølv og Kristin Størmer Steiras to fjerdeplasser fra lekene kan bli til tredjeplasser og dermed OL-medaljer.

– Det er 11 år siden jeg gikk i Torino. Det ville vært rart å få en gullmedalje nå. Jeg ville heller hatt den i Torino, sier Bjørgen om saken.

– Har aldri brukt ulovlige midler

Grunnen til at det skal ha tatt 11 år å få saken opp i Idrettens voldgiftsrett (CAS) er at Smigun har fått et betydelig antall advokater til å bestride prøveresultatene og metodene. Dette har også gjort saken komplisert for IOC.

Smigun-Vähi benekter selv all befatning med ulovlige substanser.

– Det er ubegripelig, men jeg er i en situasjon der jeg må kjempe en ny kamp. Alle disse prøvene ble undersøkt grundig for åtte år siden og viste at jeg ikke brukte ulovlige midler. Det var som forventet, fordi jeg aldri har brukt ulovlige midler, sa Smigun-Vähi i 2014.

Smigun-Väh var også under lupen foran OL i Salt Lake City i 2002. Da ble det funnet ulovlige midler i en a-prøve, men siden b-prøven var negativ fikk hun fortsette å konkurrere.

Siste nytt

 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Klepp snudde og vant

  Tre mål på de siste 22 minuttene sørget for at Klepp avanserer fra NM-kvartfinalen.

  Karina Sævik gav hjemmelaget Kolbotn ledelsen til pause, før Tameka Butt utlignet midtveis i den andre omgangen. Susanne Vistnes og Elisabeth Terland scoret hver sin kamp i løpet av de siste fire minuttene, og dermed er rogalendingene klare for semifinale.

  Stor satsing på kvinnefotball
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Beckham får UEFA-utmerkelse

  I mai blir den tidligere fotballspilleren David Beckham tildelt UEFA-presidentens utmerkelse som belønning for hans innsats for fotballen både på og utenfor banen. UEFAs president Aleksander Ceferin sier 43-åringen har vært en global ambassadør for fotballen, og at han har markedsført spillet og alle dets verdier i alle hjørner av verden.

  David Beckham
  Foto: RHONA WISE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal