NRK Meny
Normal

11 år gammel dopingsak kan gi Bjørgen OL-gull

Denne uken skal dopingsaken rundt Kristina Smigun-Vähis opp i CAS. Blir hun dømt for de positive prøvene hun avla under OL i 2006 kan det gi flere norske OL-medaljer.

OL

PALLEN: Slik så pallen ut etter 10 kilometeren i OL i 2006. Om Kristina Smigun-Vähis (i midten) blir dømt får trolig Marit Bjørgen gullet og Hilde Gjermundshaug Pedersen sølv.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det melder TV 2 mandag morgen.

Under OL i Toriono i 2006 tok langrennsstjernen Kristina Smigun-Vähi to OL-gull, ett på 10 kilometer klassisk og ett på 15 kilometer duathlon.

Nyhetsbyrået Ap skrev i 2014 at den olympiske komiteen i Estland bekreftet at det forelå mistanke om at Smigun-Vähi var dopet under Torino-lekene.

Kan gi flere norske OL-medaljer

Det var i forbindelse med retesting av åtte år gamle prøver det kom frem at både a- og b-prøvene til den estiske langrennsløperen viste mistenkelige funn.

To år senere skal altså saken få sin dom.

– WADA er ikke en part i denne saken, men vi har fått beskjed om at høringen i CAS begynner denne uken, forteller lederen for utøverkomiteen i Verdens antidopingbyrå (WADA) Beckie Scott til TV 2.

Om Smigun blir fratatt de to OL-gullene fra 2006 blir blant annet Marit Bjørgen ett OL-gull rikere, Hilde Gjermundshaug Pedersen kan skryte på seg et individuelt OL-sølv og Kristin Størmer Steiras to fjerdeplasser fra lekene kan bli til tredjeplasser og dermed OL-medaljer.

– Det er 11 år siden jeg gikk i Torino. Det ville vært rart å få en gullmedalje nå. Jeg ville heller hatt den i Torino, sier Bjørgen om saken.

– Har aldri brukt ulovlige midler

Grunnen til at det skal ha tatt 11 år å få saken opp i Idrettens voldgiftsrett (CAS) er at Smigun har fått et betydelig antall advokater til å bestride prøveresultatene og metodene. Dette har også gjort saken komplisert for IOC.

Smigun-Vähi benekter selv all befatning med ulovlige substanser.

– Det er ubegripelig, men jeg er i en situasjon der jeg må kjempe en ny kamp. Alle disse prøvene ble undersøkt grundig for åtte år siden og viste at jeg ikke brukte ulovlige midler. Det var som forventet, fordi jeg aldri har brukt ulovlige midler, sa Smigun-Vähi i 2014.

Smigun-Väh var også under lupen foran OL i Salt Lake City i 2002. Da ble det funnet ulovlige midler i en a-prøve, men siden b-prøven var negativ fikk hun fortsette å konkurrere.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal