NRK Meny
Normal

11 år gammel dopingsak kan gi Bjørgen OL-gull

Denne uken skal dopingsaken rundt Kristina Smigun-Vähis opp i CAS. Blir hun dømt for de positive prøvene hun avla under OL i 2006 kan det gi flere norske OL-medaljer.

OL

PALLEN: Slik så pallen ut etter 10 kilometeren i OL i 2006. Om Kristina Smigun-Vähis (i midten) blir dømt får trolig Marit Bjørgen gullet og Hilde Gjermundshaug Pedersen sølv.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det melder TV 2 mandag morgen.

Under OL i Toriono i 2006 tok langrennsstjernen Kristina Smigun-Vähi to OL-gull, ett på 10 kilometer klassisk og ett på 15 kilometer duathlon.

Nyhetsbyrået Ap skrev i 2014 at den olympiske komiteen i Estland bekreftet at det forelå mistanke om at Smigun-Vähi var dopet under Torino-lekene.

Kan gi flere norske OL-medaljer

Det var i forbindelse med retesting av åtte år gamle prøver det kom frem at både a- og b-prøvene til den estiske langrennsløperen viste mistenkelige funn.

To år senere skal altså saken få sin dom.

– WADA er ikke en part i denne saken, men vi har fått beskjed om at høringen i CAS begynner denne uken, forteller lederen for utøverkomiteen i Verdens antidopingbyrå (WADA) Beckie Scott til TV 2.

Om Smigun blir fratatt de to OL-gullene fra 2006 blir blant annet Marit Bjørgen ett OL-gull rikere, Hilde Gjermundshaug Pedersen kan skryte på seg et individuelt OL-sølv og Kristin Størmer Steiras to fjerdeplasser fra lekene kan bli til tredjeplasser og dermed OL-medaljer.

– Det er 11 år siden jeg gikk i Torino. Det ville vært rart å få en gullmedalje nå. Jeg ville heller hatt den i Torino, sier Bjørgen om saken.

– Har aldri brukt ulovlige midler

Grunnen til at det skal ha tatt 11 år å få saken opp i Idrettens voldgiftsrett (CAS) er at Smigun har fått et betydelig antall advokater til å bestride prøveresultatene og metodene. Dette har også gjort saken komplisert for IOC.

Smigun-Vähi benekter selv all befatning med ulovlige substanser.

– Det er ubegripelig, men jeg er i en situasjon der jeg må kjempe en ny kamp. Alle disse prøvene ble undersøkt grundig for åtte år siden og viste at jeg ikke brukte ulovlige midler. Det var som forventet, fordi jeg aldri har brukt ulovlige midler, sa Smigun-Vähi i 2014.

Smigun-Väh var også under lupen foran OL i Salt Lake City i 2002. Da ble det funnet ulovlige midler i en a-prøve, men siden b-prøven var negativ fikk hun fortsette å konkurrere.

Siste nytt

 • Assist for Zuccarello i bortetap

  New York Rangers røyk på et 2-3-tap borte mot Ottawa Senators onsdag. Mats Zuccarello kunne notere seg for en assist.

  Nordmannen står med 25 målpoeng (7 mål, 18 assist) etter 31 spilte kamper. New York Rangers' neste kamp er hjemme mot Los Angeles Kings.

  Zuucc
  Foto: Cole Burston / AP
 • 15 strake gevinster for City

  Pep Guardiolas Manchester City tok sin 15. strake seier i Premier League da de banket Swansea 4–0 i Wales onsdag kveld.

  Dermed slo de Arsenals rekord på 14 strake seirer, melder NTB.

  David Silva (2), Sergio Agüero og Kevin De Bruyne nettet for City.

  Pep Guardiola
  Foto: Geoff Caddick / AFP
 • Lukaku reddet United

  Romelu Lukaku scoret kampens eneste mål da Manchester United vant 1-0 over Bournemouth onsdag kveld.

  Scoringen kom etter 25 minutter, da Lukaku stanget ballen i garnet etter et innlegg fra Juan Mata.

  Premier League - Manchester United vs AFC Bournemouth
  Foto: Darren Staples / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming kortbane: Forsøksheat
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Tiril Eckhoff
EM svømming