Daisy May Tran

Helt siden franske Daisy May Tran ble funnet død, har politiet bedt gjerningspersonen som kjørte på henne om å melde seg.

Foto: Privat

Mann i 20-årene sikta for å ha kjørt på og drept Daisy: – Promillekjøring

En person er pågrepet og siktet for å ha kjørt på franske Daisy May Tran (28) på en grusvei i Snartemo i Vest-Agder i juni. Kvinnen ble funnet død 2. juni.

– Vi har pågrepet og sikta en person i 20-årene, som er fra Vest-Agder, sier etterforskningsleder Hellek Rue.

Mannen skal være fra nærområdet etter det NRK vet, men det vil ikke Rue bekrefte.

– Han er sikta for uaktsomt drap, brudd på hjelpeplikten og promillekjøring. Det har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

MAnn siktet for to påkjørsler. Mannen er siktet for å ha kjørt på Daisy May Tran, og en kvinne som ble funnet hardt skadet like ved.

MAnn siktet for to påkjørsler. Mannen er siktet for å ha kjørt på Daisy May Tran, og en kvinne som ble funnet hardt skadet like ved.

Mannen er siktet for å ha kjørt på Daisy May Tran, og venninna som ble funnet hardt skadet like ved. Den siktede ble pågrepet hjemme hos seg selv i dag tidlig.

Mer enn fire måneder etter at Tran ble funnet død, innkalte politiet nå for første gang til pressekonferanse om saken i Kristiansand klokka 12.00.

Politiet har tidligere beslaglagt siktedes bil, informerer Rue.

Forsvarer: – Ingen kommentar

Forsvarer Berit T. Knudsen forsvarer mannen i 20-årene som er siktet for uaktsomt drap på franske Daisy May Tran på Snartemo i Hægebostad i juni.

Hun vil ikke å si om mannen erkjenner skyld for drapet.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva han har sagt. Min klient står overfor en frisk siktelse. Da blir det feil av meg å gå inn på hvilke opplysninger som har kommet fram i avhør, sier hun til NRK.

Knudsen opplyser at avhørene av mannen fortsetter torsdag formiddag. Mannen bli inntil videre sittende fengslet i Kristiansand.

– Han har det etter forholdene bra, sier hun.

Skadet venninne: – Han lot oss ligge igjen på veien

Teorien har vært at Tran ble påkjørt og drept, hennes litauiske venninne ble forlatt hardt skadet og at sjåføren stakk av. Såkalt «hit and run».

– Jeg er takknemlig for alle som har jobbet med denne saken. Det å vite at man kanskje har funnet den som har gjort dette mot oss, hjelper for å få litt fred innvendig. Forhåpentligvis er dette rett person, og jeg håper han kan svare for hvorfor han lot oss ligge igjen på veien den natta, sier kvinnen som ble hardt skadet til NRK.

– Det er elektroniske spor sammenholdt med den taktiske etterforskningen som er grunnlaget for at politiet mener det er skjellig grunn til mistanke mot vedkommende som er siktet, sier Rue.

Den siktede har tidligere vært inne til avhør i saken, men har ikke erkjent at han kjørte, etter det NRK vet.

– Planen er å avhøre den siktede utover dagen i dag.

Jorunn Karin Ingebretsen

Bistandsadvokat Jorunn Karin Ingebretsen.

Foto: Lars Eie / NRK

Glad for pågripelse

Familien til Daisy May Tran er letta, sier bistandsadvokat Jorunn Karin Ingebretsen:

– De er takknemlig overfor politiet som har lagt ned store ressurser. Det har vært en tøff påkjenning at ikke de har visst noe.

Hun legger til at saken på ingen måte er avsluttet:

– Vi må se hva som kommer ut av etterforskningen de nærmeste dagene.

NRK fikk onsdag formiddag bekreftet fra flere kilder at en person var pågrepet og siktet i saken. Bistandsadvokat for kvinna som ble skadet, Gunnar Stokke, bekreftet dette:

– Vi er tilfreds med at politiet har hatt et gjennombrudd som har ført til en pågripelse, sa Stokke til NRK.

Politiet har avhørt 80-90 personer for å forsøke å finne ut hvem som kjørte på Tran og hennes venninne.

Blomster etter mulig bildrap i Snartemo

Vennene laget et minnested for Daisy Mai Tran like ved der hun ble funnet død.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Vennene skal feire

– Det er en stor lettelse for alle. Det kjennes som om ti kilo er borte. Jeg er kjempeglad, sier Patrick Kanerva, venn av Daisy.

I dag kom endelig nyheten de har ventet på.

– Til helga skal vi samles på gården for å markere nyheten som kom i dag, sier Kanerva.

Tran var en del av et techno-miljø i Stavanger, der hun hadde bodd i litt over ett år. Hennes romkamerat og nærmeste pårørende i Norge, Christian Øie, sier dette er gode nyheter:

– Vi er ekstremt letta over pågripelsen. Vi håper at saken avsluttes med domfellelse slik at livet kan gå videre.

Kameraten til Tran, Erik Eriksson, kjent som DJ Friendly, sier:

– Vi føler både lettelse og alle andre følelser som finnes.

Dj Friendly Erik Erikson

Kameraten til Tran, Erik Eriksson, kjent som DJ Friendly.

Foto: Glen Karlsen

– Det vi er opptatt av er at det skal komme en oppklaring i saken, og vi tolker det som at det nå er en utvikling i etterforskningen, sier ordfører i Hægebostad, Margrethe Handeland.

– Jeg har opplevd at folk snakker om at vi må få en løsning på saken.

Nytt tips

Etterforskningsleder Hellek Rue har gjentatte ganger i media bedt gjerningspersonen melde seg.

Hellek Rue

Etterforskningsleder Hellek Rue har flere ganger oppfordret den skyldige til å melde seg.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Snartemo huser bare et par hundre innbyggere i Hægebostad kommune med 1600 personer. Den aktuelle helgen var det festival i bygda, og mange fester i området.

Politiet ba alle som hadde oppholdt seg på Urestadveien mellom midnatt og klokka seks søndag 2. juni, om å melde seg. Listene over mobiler som ble registrert på basestasjoner i området ble gjennomgått systematisk.

Viking Village i Snartemo

Heiegården Viking Village, der Tran jobbet dugnad for en forestående alternativ-festival.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Viking Village

Tran var i Snartemo denne helga for å jobbe dugnad i forbindelse med en festival de skulle arrangere. I slutten av juni skulle stedet fylles med folk fra inn- og utland under en såkalt Bivrost-gathering. Festivalen har sitt utspring i amerikanske «Burning Man», et bålrituale i forbindelse med sommersolverv. De hadde leid heiegården Viking Village.

Mulig åsted for bildrap i Snartemo

Veien til heiegården møter Urestadveien, der kvinnene ble funnet.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Det var fest på lørdagskvelden og de to venninnene gikk ut for å ta seg litt luft, ifølge venner NRK har snakket med. Da de drøyde med å komme tilbake, begynte vennene å lete etter dem. De ble funnet i fem-tiden på grusveien noen hundre meter fra gården. Tran lå død, og venninna hardt skadet med mange beinbrudd.

Familien til Norge

Tran ble kremert tidligere i sommer, og familien hennes kom til Norge for å ta med seg hjem datterens urne. Like etter dødsfallet, kom moren hennes med en innstendig bønn om at gjerningspersonen måtte melde seg.

Daisy

Daisy Mai Tran var en del av et techno-miljø i Stavanger. Vennene holdt minnestund for henne ved havet.

Foto: Privat