Vest-Agder Ap: – Stopp sykehushøringen

Årsmøtet i Vest-Agder Ap ber helseministeren Bent Høie (H) stoppe høringen av utviklingsplanen for Sørlandet sykehus, hvor det foreslås ett sykehus i landsdelen.

Sørlandet sykehus Flekkefjord

Vest-Agder Arbeiderparti skriver i resolusjonen at de vil ha gode, nære sykehusfunksjoner og sikre eksistensen til Flekkefjord Sykehus. (Arkivfoto)

Foto: Eie, Lars / Lars Eie/NRK

Partiet vil først ha nasjonale avklaringer om blant annet lokalsykehusenes framtid.

Befolkningen i Listerregionen har mobilisert kraftig for å redde sykehus i Flekkefjord. På årsmøtet til Vest-Agder Arbeiderparti i helga ble sykehuset også en av hovedsakene. En rekke delegater holdt engasjerte innlegg og ba om klar tale fra partiet.

Resolusjon med støtte til lokalsykehus

Det ble vedtatt en resolusjon til støtte for sykehuset i Flekkefjord, med nødvendig akutt- og fødetilbud.

– Vest-Agder Arbeiderparti vil ha gode, nære sykehusfunksjoner og sikre eksistensen til Flekkefjord Sykehus, står det i resolusjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kari Henriksen, Odd Omland

Stortingsrepresentantene Kari Henriksen og Odd Omland under årsmøtet i Vest-Agder Arbeiderparti.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Krever nasjonale avklaringer

Det ble også vedtatt at utviklingsplanene som nå lages ved flere sykehus, inkludert Sørlandet sykehus må stoppes.

– Vi forventer at helseministeren ber Helse Sør-Øst avvente behandlingen av utviklingsplanene til den nasjonale helseplan som er bebudet i 2015 er fremlagt. Vi trenger nasjonale avklaringer før vi går videre, sier stortingsrepresentant Odd Omland fra Kvinesdal.

– Betyr dette at dere vil avslutte den store høringen som Sørlandet sykehuset nå har startet?

– Ja, vi mener det er riktig. Spesielt må regjeringa avklare hva som legges i uttalelsen i regjeringsplattformen om "den viktige rollen lokalsykehus har for å sikre beredskap for liv og helse i hele landet".

Onsdag tar Odd Omland saken opp i Stortingets spørretime. Han vil spørre helseminister Bent Høie (H) om han vil be Helse Sør-Øst avvente videre behandling av Utviklingsplan 2030 til nasjonal helseplan er kommet.