Hopp til innhold

Vil slå ned på ulovlig bruk av barneskutere

Alle snøskutere som her i landet markedsføres som «barnesnøskutere», er ulovlige å bruke. Det slår Statens vegvesen fast. Politiet vil nå slå ned på bruk av barneskutere.

barnesnøskuter

Barnesnøskutere. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I fjellkommunene Valle og Bykle finnes det flere barneskutere i hvert boligområde, forteller lensmann Dag Hovden til NRK.

– Til tross for at de koster om lag 25 000 kroner, er de blitt svært vanlige.

Men nå har Statens vegvesen innhentet spesifikasjoner på alle såkalte barneskutere, og ingen av dem som er eller har vært i salg i Norge, kan regnes som leketøy.

politiet.no opplyser etaten at kjøretøyene må registreres, og det kreves førerkort for å bruke dem – bortsett i regi av klubber tilsluttet Norsk Motorsportforbund.

Dermed er snøskuterne ulovlige å bruke for barn, slår politiet fast.

Blir nødt til å reagere

Dag Hovden

Lensmann i Valle og Bykle, Dag Hovden.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Lensmann Dag Hovden sier til NRK at bøtelegging ikke blir en prioritert oppgave for politiet.

– Men dersom vi er ute på patrulje og kommer over slik kjøring, må vi gripe inn. Og hvis det kommer klager fra boligområder om støy fra barneskutere, må vi også følge opp, sier Hovden.

Politiet i Setesdal får rett som det er spørsmål om hvilke regler som gjelder for bruk av motorkjøretøyer som er laget for at barn skal bruk dem – slik som snøskuter, ATV (4-hjuling) og minimotorsykkel.

Selgerne bør informere

Motorkjøretøy med vekt under 50 kilo og maksimal hastighet under 6 km/t er i regnet som leketøy. Eier og bruker er ansvarlig for å forsikre seg om at kjøretøyet fyller disse vilkårene, men selger/importør har også et informasjonsansvar.

– Mange er i god tro, sier Hovden.

– Det er kjedelig for dem som har kjøpt dette leketøyet som altså ikke er leketøy allikevel.

– Ifølge reglene for motorferdsel i utmark, er disse «leketøyene» ansett som motorkjøretøy, og dermed ulovlige å bruke i utmark. I og med at det bare er nyttekjøring som kan gi dispensasjon fra regelverket, kan ikke dispensasjon gis til slike kjøretøyer, sier Hovden.

Bøter

Politiet er også kjent med at det er vanlig å overlate blant annet snøskutere til mindreårige, på samme måte som trimmet leketøy.

– Vi går ut fra at det er kjent at dette er ulovlig, og understreker ansvaret eieren av kjøretøyet tar på seg hvis en ulykke skulle skje. Derfor vil vi reagere strengt med bøter mellom kr 8 000,- og 12 000,-. I tillegg kan det være aktuelt å inndra førerkortet til den som låner ut motorvogn på denne måten, sier Dag Hovden.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren