NRK Meny
Normal

Vil lære bort parkour i Kristiansand

Går du rundt med en stuntmann-drøm i magen? Nå vil en av landets beste innen parkour etablere et nytt fritidstilbud i Kristiansand.

Drømmer du om å bli stuntmann? Nå vil en av landets beste innen parkour jobbe for å etablere et nytt fritidstilbud i Kristiansand der du kan lære grunnbevegelsene.

SE VIDEO: John Smith Kabashi er en av landets beste i parkour. Nå vil han etablere et fritidstilbud i Kristiansand der du kan lære å bli stuntmann.

John Smith Kabashi

John Smith Kabashi er leder for International Stunt Academy i Moss. Nå vil han starte opp i Kristiansand også.

Foto: Odd Rømteland / NRK

John Smith Kabashi er leder for International Stunt Academy, som ligger i Moss. Skolen ble etablert i 2013.

Etter mange henvendelser fra både voksne og ungdommer, som har etterlyst et tilbud der de kan lære parkour, planlegger nå Kabashi å etablere et fritidstilbud i Kristiansand.

Populær sport

Målet er at tilbudet skal starte til høsten.

– Vi ser hvor mye parkourakademiet betyr for barn og ungdom og hvordan tilbudet setter ungdom i aktivitet, sier Kabashi til NRK.

– Dette tiltaket er et unikt tilbud til barn og ungdom, jenter og gutter som ønsker et alternativt tilbud i et godt miljø. Tilbudet er for alle og en kan starte å trene parkour fra man er sju år gammel.

Han sier sporten har blitt mer og mer populær de siste årene.

Hvorfor tror du det er så stor interesse rundt denne idretten?

– Det er en allsidig sport som inkluderer alle. Det er et sosialt og godt miljø der man kun konkurrerer mot seg selv, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Parkour

Parkour handler om å komme seg fra A til B på en mest mulig effektiv måte.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Viktig at man lærer på en trygg måte

Kabashi har drevet med parkour siden han var liten. Han regnes som en av landets beste innen faget og har også tatt flere kurs innenfor stunt og parkour i utlandet.

For dem som heller foretrekker å holde seg på bakkenivå, kan parkour kanskje se litt farlig ut. Ifølge Kabashi er sikkerhet svært viktig når de skal lære opp andre.

– Det er faremomenter ved alle idretter. Hos oss må alle starte på nybegynnerkurs for å lære seg teknikkene grundig. Det er viktig at man lærer og tilrettelegger på en trygg måte for å unngå skader, sier han.

Freerunning eller parkour er en av de hurtigst voksende sportene i verden for tida. På Hove i Arendal åpnet nylig ett av landets beste anlegg for den temmelig nye sporten.

Se tidligere tv-sak fra et av landets beste parkouranlegg i Arendal.