Hopp til innhold

Parkour - halsbrekkende trening

Vil du prøve den halsbrekkende og allsidige «sporten» parkour? For mange har det blitt både trening og livsstil.

Video nsps_upload_2009_6_18_9_45_36_1411.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Der vanlig folk ser en trapp eller et gjerde, ser Preben Hundstad et hinder som må forseres.

Det handler om å komme seg raskest og mest mulig effektivt fra a til b, og det har fått et navn; parkour.

Preben og vennene som driver med aktiviteten kalles traceurs.

Ofte dreier det seg om stunt-lignende aktiviteter i urbane omgivelser.

Trening for hele kroppen

De siste årene har denne «sporten» fått mye oppmerksomhet og fått vist seg fram i alt fra James Bond-filmen «Casino Royale» til en av Madonnas musikkvideoer og Gullruten-reklamer her hjemme.

– Det er trening for hele kroppen, og jeg føler meg i mye bedre form enn om jeg går på et treningsstudio, sier Preben.

Preben har drevet med parkour i flere år og synes vektløfting er kjedelig. Med parkour får han trent blant annet styrke, balanse, mosjon og spenst på en gang.

Som vi ser i videoen ovenfor bruker han byen på en helt annen måte enn arkitektene hadde forestilt seg.

Vil ikke konkurrere

Han er en av foregangsmennene i miljøet og er aktiv på nettsiden parkour.no der brukerne diskuterer heftig om nye filmer på Youtube, siste opplevelser og når de skal møtes igjen.

For dette er en aktivitet som kan kreve mye av din tid skal vi tro Preben og vennene hans.

– En sommer for et par år siden drev vi på i ti-tolv timer hver dag. Da får man en voldsom utvikling, og kan lære seg nye ting hele tiden, sier Preben.

For ham og vennene har det blitt en livsstil opp mot seks ganger i uka for å trene.

Snickers og cola

Med så mye trening skulle man tro det var mye konkurranse blant utøverne, men slik er det ikke. De mener konkurranseaspektet vil ødelegge «sporten» og gjøre dem til konkurrenter i stedet for venner.

– Vi gjør det fordi det er gøy, ikke for å komme i form eller slanke oss, forteller han og tar en bit av en sjokolade som han svelger ned med litt cola.

Kalorier teller de heller ikke, men som du kan se av videoen ovenfor er det ingenting å si på formen til utøverne. Tvert i mot er de i upåklagelig form.

– Alle kan begynne

I Stavanger og Oslo er det faste treff hver helg, og flere byer kommer etter. I tillegg pleier det å arrangeres en «sommerjam», der utøverne møtes.

– Her møtes folk som er på alle nivå, nybegynnere og mer drevne. Alle er velkomne til å bli med.

Han oppfordrer nybegynnere til å begynne rolig og lære seg basis-øvelsene først før de prøver seg på store hopp eller annet.

– Tren med folk som er erfarne, de kan fortelle deg hva du bør og ikke bør gjøre til å begynne med. Sjekk ut Parkour.no og Youtube , forteller Preben.

Han advarer mot den typiske nybegynnerfeilen å tro at parkour er å hoppe fra tak til tak og fra høye plasser.

- Høyde er irrelevant for meg. Hopper jeg fra store høyder er det i forbindelse med reklamefilming eller lignende. Men utenom det bruker jeg ikke treninga mi til å hoppe fra høye steder. Da trener jeg heller koordinasjon, effektivitet og flyt, sier han.

Har du lyst til å prøve parkour? Klikk deg inn på Parkour.no og finn likesinnede.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)