Vil ha vikingskatt tilbake på Sørlandet

I mai er det 35 år siden en av Norges aller største vikingskatter ble funnet på Støle i Grimstad. Nå jobbes det med å få Slemmedalskatten tilbake.

Slemmedalsskatten

Slemmedalsskatten består blant annet av fire armringer i gull, en fingerring, en medaljong og et halskors av gull, syv halsringer av sølv, flere armringer av sølv, knoppene av en stror ringspenne av sølv og et antall mynter. Bildet er fra Kulturhistorisk museum.

Foto: Ove Holst/KHM

Den ble funnet ved en tilfeldighet, etter å ha ligget urørt i over tusen år. I disse dager er det 35 år siden Slemmedalskatten ble funnet i Grimstad - med til sammen 2,3 kilo sølv og gull.

Skatten er i dag stilt ut i Kulturhistorisk museum i Oslo, men Aust-Agder museum og arkiv jobber med å få den stilt ut på hjemmebane.

– Det er noe med å kunne vise arkeologiske funn til publikum der de er funnet, sier arkeolog Marianne Eldorhagen.

Nest største vikingfunn

Det blir beskrevet som et av de største skattefunnene i Norge noen gang. Slemmedalskatten ble funnet ved en tilfeldighet av en mann som anla hage på Støle i Grimstad 19. mai 1981. Skatten lå gjemt unna bak en stein, under en berghylle,

Slemmedalskatten

Slemmedalskatten er en av de største og mest spennende skattene som er funnet i Norge. På bildet er det tre gullforgylte beslag av sølv. Foto fra Kulturhistorisk museum.

Foto: Ove Holst/KHM

Det var voldsom interesse for skatten da den ble vist offentlig for første gang i mars 1983.

– Helt objektivt, så er dette det nest største skattefunnet vi har fra Norge i vikingtid, så det er veldig viktig, sier Hanne Lovise Aannestad, som er arkeolog ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

Skatten er en blanding av smykker og betalingsmidler, og sier noe om hvordan man oppfattet verdier i vikingtid. 35 år etter at den blir funnet, er Slemmedalskatten fortsatt en kilde til ny kunnskap om vikingtiden.

– Det er et typisk utrykk for vikingstidens økonomi.

Kan bli aktuelt med utlån

På Sørlandet har man nå for alvor begynt å jobbe med å få skatten på besøk. I magasinet har Aust-Agder museum og arkiv flere funn fra vikingtid, men Eldorhagen sier det er noe spesielt med akkurat Slemmedalskatten.

Marianne Eldorhagen

Arkeolog Marianne Eldorhagen.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Den er i en særstilling, siden det er et av de flotteste skattefunnene i Norge. Det har vært mange funn i Aust-Agder, men det er sjelden vi får vist det.

Hanne Lovise Aannestad sier Kulturhistorisk museum hele tiden låner ut gjenstander, og at det i utgangspunktet ikke er noe i veien for det.

– Men det er klart at når det er edelmetall, så medfører det endel ekstra i forhold til sikkerhet i lokalene. Men i utgangspunktet er det ikke noe i veien for et utlån.