Vil ha maks-mål på hummeren

Det er ikke nok med minstemål for hummer. Eksperter vil også ha maks-mål for at hummeren skal rekke å bli gammel. Det blir avvist av hummerfiskere.

I dag startet årets hummerfiske langs kysten. Samtidig presenterer havforskerne tall som viser at opp til 80 prosent av den lovlige hummeren i et område fiskes opp på bare en sesong. Ekspertene mener det bør bety flere restriksjoner.

Even Moland

Havforsker Even Moland vil at hummeren skal få leve lenger–for å sikre bestanden.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

I dag startet årets hummerfiske langs kysten. Samtidig presenterer havforskerne tall som viser at opp til 80 prosent av den lovlige hummeren i et område fiskes opp på bare en sesong.

Ekspertene mener det bør bety flere restriksjoner i fisket.

– Med et maksimumsmål tenker vi at de hummerne som er blitt ganske store blir premiert med at de får lov til å bli enda større og enda eldre. Da spiller vi på lag med biologien til hummeren, sier forsker Even Moland ved Havforskningsinstituttet Flødevigen.

Skal redde hummeren fra overfiske


I et av Arendals mest populære fiskeområder for hummer har
havforsker Even Moland plassert ut et nettverk av akustiske mottakere – for å fange hummerens bevegelser på havbunnen.

– Her er det lagret signaler som er sendt fra torsk og hummer og signalene bli lagret på et minnekort. Senderen plasseres på hummerens knuseklo, forteller Svendsen.

Og signalene fra havets kardinal om hvordan den beveger seg viser at i dette området er opp mot 80 prosent av hummeren fisket opp bare på en sesong.

– Faktisk er så mange som 70–80 prosent av hannene over minstemål fisket opp. Det betyr at fisketrykket er høyt og at sjansen for å bli to–tre år eldre enn minstemålet er veldig, veldig liten for hummeren, sier Moland.

Det må derfor flere tiltak til for å redde hummeren fra overfiske, mener forskeren.
I tillegg til dagens minstemål bør det innføres et maksmål for å sikre at hummeren rekker å bli eldre.

Merket hummer

En av de få utvalgte hannhummere som har fått på seg lydsender og kan gi informasjon fra dypet–og som IKKE har havnet i hummerteina.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Vil ikke ha flere begrensninger

Fisker Atle Svendsen kjenner godt til forskningsprosjektet i sitt område. Om høsten er hummer hans viktigste inntektskilde.

Han er ikke bekymret for hummerbestanden.

Atle Svendsen

Fisker Atle Svendsen mener dagens mange restriksjoner får være nok.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– Nei egentlig ikke. Vi har allerede begrensninger og hvis folk kan holde det med rognhummer og minstemål på 25 cm–så virker det som det er en del av hummerne som klarer seg likevel, sier han.

Innføring av maks-mål mener han er unødvendig

– Nei, vi vil ikke ha ikke flere begrensninger nå. Da blir det så få igjen. Trekker du i dag opp fem hummer, så kan du kanskje bare bruke tre av dem, sier Svendsen.