Enklere å dokumentere livet i sjøen

Ved hjelp av en hjemmesnekret kameraløsning kan havforskerne ta 100.000 undervannsbilder i døgnet.

Seistim

Seistim på mange tusen fisk suser over tareskogen. Dette er mulig å fange opp på 'nye' kamera.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Normalt sett teller vi fisk når vi dykker og da er det akkurat de du ser som du får med deg. Sjansen for å se fisk da, er relativ liten, sier havforsker Frithjof Moy.

Men nå gir en egen kameraoppfinnelse forskerne mulighet for å overvåke livet i sjøen over lengre tid.

Enkel oppfinnelse

Og løsninga er enkel. Små vanlige digitale sportskamera har fått en hjemmelaget beskyttende hus. Kameraet som senkes i havdypet, hvor det kan bli stående ett døgn, knipser et nytt bilde hvert 5. sekund.

Video Nye veier for å dokumentere livet i havet.

NRK ble med til havområdet utenfor Lyngør, til et sted som er et potensielt bevaringsområde for hummer – for å se hvordan kameraet brukes. (se videoen over)

Tilbake på havforskningsitiuttet lastes bildene inn i datamaskinen og forskerne kan studere dem.

– Fakta kan lett sjekkes

Dokumentasjonen er både lett å kontrollere og viktig i forhold til å sette inn de beste tiltakene for å bevare livet i havet.

– Det er viktig i vitenskapelig metode at andre kan sjekke fakta. Nå kan vi fange opp og har et materiale som andre kan gå inn og sjekke. Det er ikke bare noe jeg har sett, men det er noe jeg kan vise andre, sier havforsker Torjan Bodvin i Flødevigen.

Det er få på verdensbasis som jobber med denne typen metodikk, ifølge Bodvin. Han tror metoden som nå brukes av forskerne i Flødevigen, kan revolusjonere deler av havforskningen.