NRK Meny
Normal

Frykter tom by

Utelivsbransjen og konsertarrangører krever nye regler for støy i sentrum av Kristiansand. Ellers vil kulturlivet dø ut, mener de.

Tomme stoler

TOMME STOLER: Utelivsbransjen frykter Kristiansand skal bli en død by i stedet for en kulturby, om ikke reglene for støy endres.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Beboere i sentrum av Kristiansand og utelivsbransjen krangler om støygrenser og om når konserter må være ferdige om kveldene.

Utelivsbransjen og konsertarrangørene mener at kulturen dør ut, mens beboerne sliter med søvnen.

Grense på 47 decibel

Det er ingen klare regler på hvor høy lyden kan være under en konsert i sentrum. Nåværende regler er basert på skjønn. Per i dag er det ikke tillatt å ha høyere lyd en 47 decibel etter klokka 23.00. Det er uholdbart, mener konsertarrangør Jørgen Skauge.

Åkki Lidi og Jørgen Skauge

VIL HA NYE REGLER: Åkki Lidi og Jørgen Skauge mener folk må tåle litt liv når de bor midt i byen.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

- Vi har en god del utfordringer. Det er ikke kult å gå til store artister og si, "sorry, men vi må kutte i settet ditt", fordi vi må stenge klokka 23.00. Vi kan heller ikke begynne før klokka 21.00, for folk er ikke ferdige på jobb og kommer seg ikke ut før, sier Skauge.

Han tror det på sikt vil bli lov til å arrangere konserter etter klokka 23.00 og at det vil bli tillat å spille høyere enn 100 decibel.

Vil bråke mer

Åkki Lidi fra restaurantbransjen vil ha klarere retningslinjer, slik at både arrangører og beboere vet hva de har å forholde seg til. Hun mener også at konsertstopp klokka 23.00 er uholdbart.

- Jeg opplever ikke dette som en levende kulturby, og det ønsker vi å være - det er uttalt politikk her i byen. Men det er ikke stille i en by klokka 23.00.

- I Stavanger hadde de samme problematikk for noen år siden. Da tok de fort tak i det, kalte sammen involverte parter og lagde et regelverk på hvordan det skal foregå, slik at både bransje og beboere vet hva de har å forholde seg til, sier Lidi.

Men det er ikke bare musikken som er problemet. Snakking etter klokka 23.00 er et vel så stort problem, ifølge Lidi.

- Det flere av utestedene har problemer med etter at røykeloven kom, er at folk står ute og prater og røyker. Da er det praten som er støy.

Vil ha full gjennomgang

Leder av Kulturstyret i Kristiansand, Abdullahi Mohamed Alason, tar i morgen støysaken opp i Kulturstyret. Han støtter Skauge og Lidi, og mener det bør bli lov til å arrangere konserter etter klokka 23.00.

Abdullahi Mohammed Alason

MÅ HA MER KUNNSKAP: Abdullahi Mohamed Alason mener støysaken må vurderes, slik at politikerne får mest mulig kunnskap, før de bestemmer seg for når det i framtida må være stille i sentrum.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Kristiansand er en av de flotteste byene i Norge. Vi ble Årets kulturkommune 2007, men samtidig har vi ikke gjort noen grep for å gjøre Kristiansand til en levende kulturby. Jeg ønsker at kommunen nå skal vurdere saken, både fra utelivets og beboernes ståsted - men ikke minst fra befolkningens ståsted, sier Alason.

- Hva vil skje hvis regelen ikke forandres?

- NorgesNettet, som er en stor konsertleverandør, klarer ikke å ta Kristiansand med, fordi de fleste artistene ikke ønsker å avslutte konsertene sine klokka 23.00. Det er et problem.

Alason mener at samtidig som Kristiansand satser på kultur og bygger Kilden, undergraves også byen som kulturby på grunn av støyreglene.

- Når man bosetter seg midt i Kristiansand, må man regne med at man bor i en levende by. Når folk ikke har noe å gjøre og går rundt i Markens og slåss og krangler, så er det min definisjon av bråk. Har du et levende kulturliv, hvor familier og voksne mennesker kan hygge seg til sent på kveld, er ikke det bråk, sier Alason.