Hopp til innhold

Vil ha felles regelverk for polenturer

– Det blir urettferdig når noen elever blir nektet, mens andre får lov til å dra på skoletur til Polen, sier lederen i Kristiansand ungdomsutvalg.

Auschwitz-Birkenau i Oswiecim

Elever fra hele verden kommer til Auschwitz for å lære mer om jødeforfølgelsene under den andre verdenskrig.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser er lei av kaoset i skolene rundt kunnskapsreisene for elever til de tyske konsentrasjonsleirene fra andre verdenskrig. Som NRK skrev lørdag, har hun bedt politikerne gripe inn i reiserotet.

– Urettferdig

Ida Aurebekk

MENER ALLE MÅ DRA PÅ TUR: Leder i Kristiansand ungdomsutvalg Ida Aurebekk mener ulik praksis skaper urettferdighet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Elever ved noen ungdomsskoler får reise, mens det ved andre skoler ikke er lov å arrangere slike turer.

– Jeg har selv vært på turen og sitter igjen med mange opplevelser, sier leder i Kristiansand ungdomsutvalg Ida Aurebekk.

– Det er trist om elever ikke får reist til Polen. Vi må ha felles regler. Det blir urettferdig når noen blir nektet, mens andre får lov.

– Men skal ikke skolene følge gratisprinsippet?

– Det skal være gratis og da må man jobbe. Det burde ikke være noe problem. Jeg har selv jobbet mye på dugnad for å få råd, men det var det også verdt, sier hun.

Nå håper Aurebekk at Kristiansand kommune kommer fram til et felles regelverk som sikrer at elever ved forskjellige skoler blir behandlet likt.

Reisene til Polen og konsentrasjonsleirene etter andre verdenskrig har som formål å bidra til økt kunnskap om menneskeverd, menneskerettigheter og demokrati.

Målet er å inspirere skoleelevene til å få kraft og vilje til å ta personlig ansvar.

Auschwitz

«Arbeid gir frihet» står det over inngangspartiet til konsentrasjonsleiren Auschwitz, der anslagsvis 1,5-2 millioner jøder ble drept under 2. verdenskrig.

Foto: Herbert Knosowski / Ap

Ser frem til svar fra kommunen

I Kristiansand jobbes det denne høsten med et nytt sett felles regler. Kommunen erkjenner at ulik praksis ved ulike ungdomsskoler er et problem.

Marit Faanes

SER FREM TIL DISKUSJONEN: Rektor på Møvig ungdomsskole Marit Faanes

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Marit Faanes er rektor på Møvig ungdomsskole i Kristiansand. Der får ikke elvene tilbud om å dra til Polen på klassetur.

– For oss har det vært viktig med en kultur som inkluderer alle. Turer i Norge med to overnattinger får vi til med dugnad, sier Faanes.

– Jeg ser fram til at vi får diskutert et felles regelverk, men det er skolens ledelse som sitter igjen med det pedagogiske ansvaret om det er riktig med tanke på kunnskapsløftet og andre planer, sier hun.

Både Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser og organisasjonen Hvite Busser mener at det ikke er noe problem for skolene å arrangere Polen-turer og samtidig opprettholde gratisprinsippet for elever i skolen.

Lørdag sa oppvekstdirektør i Kristiansand, Arild Rekve, til NRK at Helga Arntzen har et poeng når hun mener reglene tolkes forskjellig fra skole til skole.

Det er derfor skolene nå gjennomgår sitt regelverk i forhold til hvordan skolene skal forholde seg til gratisprinsippet.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %