NRK Meny
Normal

Vil glatta til livs

Einar Halvorsen (H) vil ha en redegjørelse på hvorfor det har vært så glatte veier i Aust-Agder i år. I vinter har det vært rekordmange beinbrudd i fylket.

Glatte veier og fortau

Rekordmange faller og brekker bein på glattisen. (Ill. foto)

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Under gårsdagens formannskapsmøte i Arendal ba Halvorsen om at det må ses på hva som kan gjøres for å unngå så glatte veier neste år, etter at Agderposten tidligere denne uken skrev om rekordmange beinbrudd på glatta i Aust-Agder.

Ber om redegjørelse

Einar Halvorsen (H)

Einar Halvorsen i Arendal Høyre tar til orde for en gjennomgang av strøforholdene i byen og fylket. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg registrerer at det har vært 877 beinbrudd i Aust-Agder i vinter, sa Halvorsen i formannskapet i Arendal.

Han mener man etter sesongen må sette seg ned og ta en vurdering på hva som må til for å få veiene mindre glatte.

– Har vi gjort dette på riktig måte, har vi det riktige utstyret, spør Halvorsen.

Det er som å gå på erter. Det er livsfarlig

Gategjenger
Torill Rolstad Larsen

Arendal-ordfører Torill Rolstad Larsen sier kommunen gjør så godt den kan. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg anbefaler at vi kan få en redegjørelse fra rådmannen når sesongen er over om hva vi kan gjøre for å sørge for at vi ikke får så enormt glatte veier i kommende år, sier Halvorsen.

Han understreker at han ikke er ute etter å kritisere noen for de mange uhellene, men ber om nytenking i forhold til hva som kan gjøres for å redusere antall uhell på glattisen.

– Kan ikke kontrollere været

Ordfører Torill Rolstad Larsen i Arendal sier hun selv har vært ute for de glatte veiene på torvet i Arendal. Det endte imidlertid uten varige men. Hun sier at ikke en gang politikere kan kontrollere været.

– De glatte veiene kommer av været. Kommunen gjør så godt den kan for å strø og sånn, men det er mye vi ikke kan gjøre noe med når det gjelder glatte veier, sier Rolstad Larsen, og minner om at det ikke er kommunens jobb å strø private veier.

– Jeg har oppfattet at kommunen har vært veldig flink til å strø på veiene vi har ansvar for. Men når det er hålkeføre, vil alltid noen ramle, påpeker ordføreren.

Samstemte gategjengere

Når NRK spør folk på gata i Arendal, er det liten tvil om at arendalittene mener det er for dårlig strødd.

– Du tør jo nesten ikke gå. Noen plasser er det strødd, men noen plasser er det ikke strødd. Det var nettopp en dame som falt der borte nå, som Falken kom og henta - selv om hun hadde brodder, sier en gategjenger i Arendal til NRK.

– Det er ille, sier en annen, som også påpeker mangelfull strøing.

– Det er jo ikke sand de holder på med, det er stein. Det er som å gå på erter. Det er livsfarlig, sier en tredje gategjenger.

– Dette hører ingen steds hjemme, er hans konklusjon.