Hopp til innhold

Vil beholde nynorsk

Ikke alle elever i bokmålskommuner vil kvitte seg med Ivar Aasens mål.

Louise Sandnes og Solveig Hansen

Louise Sandnes og Solveig Hansen på Søgne videregående skole vil lære nynorsk, selv om det blir valgfritt.

Foto: Liv Eva Kirkesæther / NRK

- Jeg synes det er bra at nynorsk blir valgfritt, men jeg vil lære meg nynorsk. Jeg tror jeg skal flytte til Hægebostad og dersom jeg skal flytte dit så trenger jeg å kunne lese og skrive nynorsk for å få en jobb, sier Therese Røysland.

Hun er én av flere elever på Søgne videregående skole som vil beholde nynorsken, selv om det skulle bli valgfritt.

NETT-RADIO: KAN BLI SLUTT PÅ NYNORSK

Men det kan på sikt bli slutt på nynorsk-undervisningen i de 14 videregående skolene i Vest-Agder. Det er i hvertfall FrP sitt ønske, som fremmer et forslag om å gjøre sidemålet valgfritt.

  LES OGSÅ: FRP KAN STOPPE NYNORSK

Vil styrke norskfaget

Cristian Eikeland

Leder i FrP i Vest-Agder, Christian Eikeland vil gjøre sidemål valgfritt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- FrP vil i vår fremme forslag om å gjøre sidemålsundervisningen valgfri. Med de resultatene som er kommet i skolen i det siste, mener vi at norsk kan styrkes med å ta bort sidemål. Vi vil gjøre dette som et forsøk, så kan vi evaluere om det vil gjøre norskunnskapene bedre, sier leder i FrP i Vest-Agder, Christian Eikeland.

Vanskelig gramatikk

Nynorsklærer Marianne Finsen synes det høres lurt ut å gjøre sidemålet valgfritt.

- Jeg synes det er positivt, for de fleste elevene har egentlig mer enn nok med å lære seg hovedmål. I tillegg er de negativt innstilt til nynorsken.

Marianne Finsen

Marianne Finsen er nynorsklærer ved Søgne videregående skole. Hun synes det høres fornuftig ut å gjøre sidemål valgfritt.

Foto: Liv Eva Kirkesæther / NRK

- Det er plikt - de skal lære det på grunn av eksamen, men har ingen personlig interesse av å lære det. I alle fall ikke skriving, de synes det er OK å lese, men synes det er vanskelig med gramatikk, sier Finsen.

- Jeg tror elevene i Vest-Agder hadde klart seg med ett språk. Én av fem elever går ut av skolen hvert år med lese og skriveproblemer. Kan vi konsentrere oss om bokmål tror jeg vi kan gjøre norskundervisningen bedre for en rekke elever, sier Eikeland.

- Men ligger ikke nynorsk tett opp til mange dialekter i Vest-Agder? 

- Mange mener at dansk også høres ut som sørlandsk, så jeg vet ikke helt hvor alvorlig vi skal ta det, sier Eikeland?

En del av Norge

Eikeland tror altså forslaget vil kunne være det beste for elevenes læring. Men på Søgne videregående skole, møter han motstand fra lærer Jane Bakke.

- Jeg synes ikke det er riktig. Jeg synes nynorsk og bokmål må sidestilles. For mange vil det være lettere med bare bokmål, men som land er vi tospråklig, og jeg synes det er viktig med begge målformer. 

- Jeg synes de svakeste elevene skal få lov til å velge, men for de fleste er det ikke vanskelig, sier Bakke.

Og noen elever vil beholde nynorsken, i hvertfall Louise Sandnes og Solveig Hansen.

- Jeg tror ikke jeg ville valgt det bort uansett. Du må jo lære nynorsk når det er en del av det norske samfunnet, sier Sandnes.

- Det er ikke så veldig lett, men vi må jo prøve i alle fall. Jeg synes vi må ha det når det er en del av det norske språk, sier Hansen.

Elever

Meningene om nynorsk er delte på Søgne videregående skole. - Nynorsk er forferdelig og gørr kjedelig, sier en. - Det er vaskelig så det er greit å slippe, sier en annen. - Får du et brev på nynorsk må du svare på nynorsk, men vil ikke ha det dersom jeg får velge, sier en tredje.

Foto: Liv Eva Kirkesæther / NRK