Vil anmelde drapet på kjendisgåsa

Ingen vet hvem som tok livet av kjendisgåsa Donald Grønningen. Nå vil bygartneren i Grimstad anmelde saken til politiet.

En gås slo seg ned på Homborsund fyr i månedsskiftet juli/august. Familien Michalsen ble "adoptert" som gåsas nærmeste familie da familien var vertsfamilie i midten av august 2016. I dette klippet følger gåsa familien når de kjører mot land.

NRK omtalte kjendisgåsa i august. Se reportasjen.

– Vi vet egentlig veldig lite, Det kom en telefon til kommunen om at noen hadde skutt gåsa og tatt den inn i en bil og kjørt av gårde, men vi har ikke bevis, sier bygartner Ove Bach.

Den tamme og svært sosiale grågåsa, også kjent som Donald Grønningen, ble rikskjendis etter at den ble en del av familien til en vertsfamilie på Homborsund fyr i Grimstad i sommer.

Videoer og bilder viste at gåsa fulgte etter familien overalt.

Gåsa

Gåsa, som fikk navnet Donald Grønningen, var kjent for å være svært tam.

Foto: Tor Øystein Osa Michalsen

Ble skutt på en badestrand

Gåsa elsket mennesker og hadde forlatt sin egen art.

Dermed var det ekstra mange som reagerte med sinne i sosiale medier da gåsa ble skutt av nettopp et menneske på en badestranda Hasseltangen i Grimstad i oktober.

– Vi ropte noen stygge ord etter han. Det var nok en feiging, for han løp for livet, sa et av vitnene til hendelsen, Lars Torjussen, til NRK.

– Ikke lovlig å jakte i området

Ove Bach

Bygartner i Grimstad Ove Bach vil anmelde saken til politiet.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Fellingen av gåsa skjedde i en periode der jakt på grågås er tillatt, ifølge Statens Naturoppsyn.

Men kommunen, som er grunneier på Hasseltangen, hadde ikke gitt tillatelse til jakt av gås på badestranda som er definert som et friluftsområde.

Ifølge friluftsloven er det ulovlig å jakte i området.

– Når folk går på våre friluftsområder, skal de føle seg trygge og slippe å møte jaktfolk med våpen. Derfor synes jeg dette er veldig synd, sier Bach.

Skal vurdere anmeldelse

Nå venter han på svar fra rådmannen og ordføreren i kommunen som skal vurdere om saken skal anmeldes.

– Vi har dårlige beviser, men dette kan føre til at folk melder fra om lignende saker.

– Hva tenker du om at gåsa, som var så glad i mennesker, ble skutt?

– Det er litt trist, men jeg har et ganske avbalansert forhold til dette. Gåsa må ha vært ganske forskrudd i hjernen siden den valgte å følge mennesker og ikke sin art. Så hvordan det ville gått med den i vinter er jo et spørsmål, sier bygartner Bach til NRK.