Hopp til innhold

Vant Sørlandets litteraturpris 2014

To kvinner vant hver sin kategori av Sørlandets litteraturpris 2014. Agate Øksendal Kaupang fra Kristiansand er født i 1993, og dermed den yngste vinneren i prisens 14-årige historie.

Vinnerne av Sørlandets litteraturpris 2014

Vinnerne av Sørlandets litteraturpris, Tone Klev Furnes (t.v.) og Agate Øksendal Kaupang med prisutdeler, fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund mellom seg.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Agate Øksendal Kaupang

En glad vinner av Sørlandets litteraturpris 2014, den unge debutanten Agate Øksendal Kaupang fra Kristiansand.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Hun vant prisen for skjønnlitteratur med boka "Å holde pusten", mens Tone Klev Furnes fra Mandal vant kategorien for sakprosa med sin kunstnerbiografi "Emanuel Vigeland", om bror til den mer kjente billedhoggeren Gustav.

Prisen består av 15.000,- og et kunstverk av arendalskunstner Marius Martinussen.

Glade vinnere

– Jeg har lyst til å si tusen, tusen takk! Det er veldig, veldig stas at debutboka mi har vunnet, i hvert fall med tanke på de den var nominert sammen med, sa Agate Øksendal Kaupang til de fremmøtte publikummerne.

Jeg kan ikke si noe annet enn å takke. Det er veldig stort!

Hennes bok er en oppvekstroman med psykisk sykdom i nær familie.

– En pris også til Vigeland

– Furnes sa at det er en stor ære å vinne Sørlandets litteraturpris, men at det også er en pris til Emanuel Vigeland.

– En stor og betydelig kunstner fra vår landsdel som faktisk oppnådde internasjonal anerkjennelse.

Tone Klev Furnes

Tone Klev Furnes har forsket mye på Emanuel Vigeland, billedhogger Gustav Vigelands kunstnerbror.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Det har vært mye forskning og arbeid, men prisen er da med på å løfte fram Emanuel Vigelands liv og kunstnerskap, så tusen hjertelig takk, avsluttet Tone Klev Furnes.

1400 stemmer

Det er 14. gang prisen deles ut, og det er leserne som stemmer over vinnerne etter at en fagjury på forhånd har plukket ut 6 nominerte.

Vel 1400 stemmer danner grunnlaget for årets utdeling.

Skape oppmerksomhet

Prisens formål er å bidra til å skape oppmerksomhet om litteratur og forfatterskap med tilknytning til Sørlandet. I år var alle de 6 nominerte fra Vest-Agder, noe som i vinter ble kritisert av tidligere juryleder Torolf Kroglund.

Se video fra 2011 om forskning som kaster nytt lys over mandalskunstneren Emanuel Vigeland, med blant andre Tone Klev Furnes.

Forskning kaster nå nytt lys over mandalskunstneren Emanuel Vigeland. Han studerte livet, kjærligheten og døden, og han reiste et monument over seg selv.