Vant pressepris for serie om overgrep mot menn

NRK Sørlandet vant fredag Sørlandets pressepris i kategorien «Årets sak» for serien «Mann Utsatt».

Prisvinnere Mann Utsatt

Serien «Mann Utsatt» ble laget av Leif Dalen, Kim Nystøl, Liv Eva Welhaven Løchen og Per-Kåre Sandbakk.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Prisen ble tildelt serien «Mann Utsatt», som handler om menn utsatt for seksuelle overgrep. Serien ble laget for nett, TV og radio.

Fortjener fokus

Juryen i Agder journalistlag begrunner sitt valg med at dette er sterk journalistikk som bidrar til å belyse et tabuemne i samfunnet.

– Det er en stor ære, men først og fremst har det vært lærerikt å jobbe med de sterke mennene som har delt ærlige beretninger, knust tabuer, og på den måten hjulpet utallige andre, sier journalist Liv Eva Welhaven Løchen og understreker:

– Barn misbrukes hver dag. Det fortjener fortsatt fokus og oppmerksomhet.

To priser til Fædrelandsvennen

Tarjei Leer Salvesen og Kjartan Bjelland.

Tarjei Leer-Salvesen og fotograf Kjartan Bjelland fra Fædrelandsvennen vant pris for sin sak om flyktninger som rømte fra Sørlandet til Paris.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Juryens begrunnelse for Mann Utsatt:

Årets sak er sterk journalistikk som bidrar til å belyse et tabuemne i samfunnet, et tema med høye mørketall.

«Den mest passende beskrivelsen på arbeidsmetoden vår er trolig innstendig mas og en manglende lyst til å gi opp …» står det i metoderapporten til vinneren av prisen. Mye av det beste og viktigste journalistiske arbeidet som blir gjort er ofte etter denne oppskriften.

Journalistene presenterer et imponerende utvalg av kilder som står fram med sine historier. Det grundige researcharbeidet har ført til at vi ikke bare får historiene til ofrene, vi får også historien til overgriperen.

Saken gir oss ny og viktig innsikt og vi er imponert over hvordan journalistene har funnet et så sterkt og presist språk til å formidle historiene med. De stoler helt og fullt på historiene i seg selv, uten å ty til unødvendige hjelpemidler, og nettopp det gjør det ekstra sterkt å høre og lese.

Saken betyr utvilsomt mye for dem som har opplevd overgrep, især menn. Forhåpentlig fører det til at mange flere ofre tør å stå fram, og tilbakemeldinger fra organisasjoner som jobber med seksuelt misbrukte menn tyder helt klart på det.

Se og les de sterke historiene her:

Laster innhold, vennligst vent..
Mann. Utsatt
Foto: NRK