NRK Meny
Normal

Utsatt for mye sjikane

Misjonen Jesus Leger i Vennesla er overrasket over at så mange kristne reagerer med fordømmelse og avsky på tilbudet om forbønn for friske mennesker. Predikant Svein-Magne Pedersen har startet en teletjeneste til 14 kroner minuttet.

Solveig Pedersen

Svein-Magne Pedersen og kona hans Solveig Pedersen har blitt utsatt for mye sjikane på nettet og har også mottatt hatmailer etter medieoppslag om deres betaltelefontjeneste der det bes for friske mennesker.

Foto: NRK

– Vi mener det er fullstendig bibelsk å be om beskyttelse. Det står masse i Bibelen om det. Vi ber selv om beskyttelse hver dag, imot sykdommer, onde mennesker og forskjellig, sier Solveig Pedersen.

Mannen hennes, helbreder og predikant Svein-Magne Pedersen, har i mange år hatt en teletorgtjeneste hvor syke folk kan ringe for å bli friske.

Svein-Magne Pedersen

Svein-Magne Pedersen har i mange år drevet Telekirken der han blant annet ber for syke som vil bli helbredet.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

Nå har han også startet en teletjeneste til 14 kroner minuttet, hvor han tilbyr friske folk forbønn for forebygging av sykdommer.

Vårt Land skriver at Pedersen og kona har fått mange reaksjoner etter at avisen, og sener også mange andre medier, skrev om deres nyeste betaltjeneste. De har også mottatt hatmail.

Undrer seg over kristne

Solveig Pedersen har brukt mye tid på å be avisredaktører fjerne sjikane på nettet de siste dagene.

– Vi har blitt tipset om injurierende innlegg på nettdebatter, og jeg har vært nødt til å ringe nettredaktører i forskjellige medier for å få dem til å følge med i debatten, og fjerne stygge og injurierende innlegg, sier hun til NRK.no.

– Er dere overrasket over reaksjonene?

– At kristendomshatere gjør det er forståelig, for uansett hva man gjør finner de noe. Men at kristne er så fordømmende i sine uttalelser, det må jeg si at vi undrer oss over.

«Måtte dere brenne i helvete hele gjengen, sammen med meg», lyder ett av innleggene på vl.no. «Jævla svinpels, for å si det mildt!!! Og han er ikke den eneste parasitteten på Jesus skulder (...)» lyder et innlegg på NRK.no.

Solveig Pedersen sier karakteristikkene er mange, og nevner uttrykkene svindler, sjarlatan, bedrager og humbug.

– De sier ting de ikke har noe belegg for å si. Det er bare synsing.

Kritisk til tjenesten

En debattant på NRK.no skriver at han ble kvalm da han ryddet i sin avdøde fars papirer, der det flommet av «diplomer» fra Jesus Leger, tiggerbrev om støtte og tilbud om kjøp av DVD-er og bøker.

«Dette er ikke hjelp, det er kynisk utnyttelse av folk som er syk, har angst osv.» skriver debattanten.

Professor i samfunnsmedisin, Steinar Westin, tar også sterk avstand fra det han mener er å sko seg på andres angst.

Steinar Westin

Professor i samfunnsmedisin, Steinar Westin.

Foto: Puls / NRK

– Jeg liker ikke denne måten å spre angst på, det synes jeg er en dårlig idé, sier professor i samfunnsmedisin, Steinar Westin.

– Som doktor er jeg ikke spesielt begeistret for noen som skremmer folk med mer angst og mer ideer om nifse ting, for siden å skaffe dem som pasienter, sier Westin til NRK.no.

Mener det er behov for tjenesten

Men Solveig Pedersen mener det er feil at Misjonen Jesus Leger profitterer på folks frykt for uhell og sykdommer i framtida.

– Frykt er en reell ting, den fins. Vi tenker ikke: Nå er folk redde, da kan vi tjene penger på dette.

– Vi har sett at dette er et behov. Spesielt under svineinfluensa så vi at mange var redde for hva som kunne skje, så det er et behov som blir dekket her.

– Og at folk kan ringe dag og natt er veldig positivt. Om natta er det mange som trenger en sånn tjeneste å ringe til, sier Pedersen.

Mener nettopp kristne må reagere

Teolog og professor i etikk ved Universitetet i Agder, Paul Leer-Salvesen, synes ikke noe om sjikaner, men sier han forstår at mange reagerer. Han synes ikke det er spesielt at også kristne reagerer.

Paul Leer-Salvesen

Professor i etikk, Paul Leer-Salvesen.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

– Jeg forstår at nettopp mange av oss kristne reagerer på dette, fordi bønnen for oss er hellig og en viktig del av den kristne menighetsvirksomhet.

Han er ikke kritisk til at man ber for mennesker som ønsker forbønn, men synes sammenblandingen mellom bønn og kommersialisering er vanskelig. Og han er kritisk til at man markedsfører en tjeneste med argumenter som nettopp appellerer til mennesker som har stor angst.

– Da synes jeg man er kommet langt bort fra den kristne tradisjon for bønn. Selvfølgelig forstår jeg at det er sårt å bli kritisert av medkristne, men samtidig må man som kristne ta denne debatten, sier Leer-Salvesen.