– Jeg tror vi mister partistøtten på 200.000 kroner

Leder i partiet Demokratene Terje Svendsen fra Kristiansand tror partiet blir fratatt partistøtten på cirka 200.000 kroner på grunn av økonomisk rot. Saken avgjøres om kort tid.

Montasje brev Demokratene

Demokratene på Agder og landspartiet har hatt rot i økonomien og fått kritikk fra flere hold.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Både lokalpartiet i Agder og hovedpartiet har hatt omfattende rot i økonomien og har fått kritikk fra både Lotteri- og stiftelsestilsynet og Partilovnemnda etter regnskapskontroll.

Nyvalgt partileder Terje Svendsen har tidligere sagt til NRK at han vil trekke seg som partileder dersom han ikke får orden på partiøkonomien.

Dette handler om enkeltpersoners misbruk av tillit og ikke en partikultur.

Leder Terje Svendsen
Terje Svendsen

Partileder i Demokratene Terje Svendsen fra Kristiansand.

– Regnskapet for Demokratene Agder er nå godkjent av lotteritilsynet. Når det gjelder hovedpartiet så skulle et regnskap for 2013 vært levert inn i juni i fjor. Det skjedde ikke. Men jeg blir sittende som leder til jeg har fått orden på dette, sier Svendsen til NRK.

– Partilovnemnda fatter et vedtak om kort tid. Hva tror du skjer?

– Jeg tror vi mister partistøtten og det er jo tragisk. Men jeg tror vi vil vokse på denne saken. Vi viser alle rundt oss at vi tar ansvar og vil rydde opp.

– Hva gjør dere konkret i forhold til det økonomiske rotet som har vært i partiet?

– Vi har bedt om råd fra både lotteritilsynet og Brønnøysundregistrene. Vi har også engasjert advokat for å finne ut om det kan ha skjedd ulovligheter og mislighold. Dette handler om enkeltpersoners misbruk av tillit og ikke en partikultur, sier Svendsen.

Snart klart om partistøtten ryker

Sekretariatsleder i Partilovnemnda Tor Henriksen sier nemnda fortsatt vurderer om Demokratene skal miste hele eller deler av partistøtten for 2015.

– Det vil foreligge et formelt vedtak i løpet av denne uken eller neste uke, sier Henriksen til NRK.

Demokratene i Norge risikerer å miste partistøtten på 198.000 kroner dersom partilovnemnda mener at partiet har brutt revisjonsplikten.

Stiftelsestilsynet krever rutiner

Lotteri- og stiftelsestilsynet har påpekt feil og mangler ved det økonomiske regnskapet til partiet Demokratene Agder for 2013 og har bedt partiet rydde opp i regnskapsrotet.

Seniorrådgiver i Lotteritilsynet Anne-Lise Bekjorden sier til NRK at man nå avventer en siste tilbakemelding fra partiets ledelse.

– Vi venter på en siste tilbakemelding fra partiet på hvordan de vil endre rutinene og sikre at regnskapene i fremtiden føres på en lovlig korrekt måte, sier Bekjorden.

– Går denne saken nå mot en løsning?

– Ja, det gjør den, sier hun.