13 bygg har brent på Sørlandet: – Jeg frykter at noen går rundt og setter fyr

Klokka halv to natt til søndag tok Nils Oskar Linjord ei grundig sjekkerunde i museumslåven for å se at alt var avslått. En time senere var livsverket slukt av flammene.

Nils Oskar Linjord

Nils Oskar Linjord hadde bygget opp et unikt 50- og 60-tallskonsept på Nostalgilåven i Hægebostad.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Jeg har ikke ord. Dette var lidenskapen min. Jeg ville bare skape noe positivt selv om det ikke var lønnsomt i det hele tatt, sier Linjord mens tårene renner.

Nostalgilåven i Eiken i Hægebostad var et landemerke, og mange har lagt et besøk til det spesielle stedet i indre Agder. Natt til søndag brant alt ned til grunnen.

Nostalgilåven brann

Her går låven full av uerstattelige klenodier fra 50- og 60-tallet tapt.

Foto: Steinar Nøkland

Det er den trettende bygningsbrannen på fem uker på Sørlandet. Nok en gang er brannen eksplosiv og bygget brenner helt ned.

Nostalgilåven før brann

Slik så det ut inne i Nostalgilåven før brannen.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen / NRK

Nostalgilåven inneholdt livsverket hans. Originale klenodier fra 50- og 60-tallet. Han hadde innredet en landhandel, bakeri, bensinstasjon og diner.

Levebrød

– Vi hadde etter mange år begynt å prøve å leve av dette. Tingene vi hadde er uerstattelige, sier Linjord.

I helga var det ekstra mye folk da det var rigget til julemarked på tunet. Kjente artister fra USA sang julesanger rundt bålpanna før de skulle holde konsert et annet sted i den lille bygda senere på lørdagskvelden.

Det amerikanske bandet The Isaacs hadde konsert i bygda lørdag, og besøkte Nostalgilåven i Hægebostad bare timer før den brant ned til grunnen.

Klokka halv to natt til søndag hadde Linjord tatt ei runde og sjekka at alt var avslått. En time senere ble han vekket av naboen, og låven var overtent.

– Jeg frykter det kan være noen som går rundt og setter fyr.

Julemarkedet skulle fortsette søndag. Men låven brant til grunnen i løpet av natta.

Nostalgilåven

Forkullede rester av samlingen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Unormalt mange branner

Mange av brannene på Sørlandet har skjedd Lister-området, og lokalavisa Lister24 skriver på lederplass mandag at man frykter en brannstifter går løs.

Ingen av brannene har kjent årsak etter det NRK har fått opplyst, og politiet mener mange må være påsatt. Flere av de ubebodde husene som har brent ned, er ikke engang tilkoblet strøm.

Husbrann i Lyngdal.

Et ubebodd hus i Lyngdal brant ned til grunnen natt til onsdag. Politiet frykter en eller flere brannstiftere går løs etter svært mange lignende branner.

Foto: Arild Westmoen

– Det er klart at det skaper en viss skepsis og tanke om at det er en villet handling, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Knut Berg Bentsen.

Han mener det ikke kan utelukkes at det er en sammenheng mellom de mange brannene. Mange av sakene har flere likhetstrekk:

– Dette skjer i bygg som ikke er bebodd, og i en del tilfeller ikke koplet til strøm. Vi følger disse brannene med spesiell oppmerksomhet, og samarbeider med politiet i den videre etterforskningen.

Ber vitner filme branner

Leder av felles enhet for etterforskning i Agder politidistrikt Leif Vagle sier at politiet så langt ikke kan se noen sammenheng mellom alle de 13 brannene.

– Men at noen branner er påsatt er helt klart en hypotese vi jobber etter.

Han sier at det er vanskelig å finne utgangspunktet for brannen i flere av bygningene, siden de har brent helt ned. Derfor trenger politiet hjelp fra vitner.

– Dersom noen kommer til et brannåsted før redningsetatene, må de gjerne filme. Det kan gi oss verdifulle opplysninger i etterforskningen. Og hvis man har vitneobservasjoner av folk ved stedet oppfordrer vi folk om å ta kontakt med politiet, sier Leif Vagle.

Gjør politiet noen spesielle tiltak etter 13 branner på fem uker?

– Etterforskerne som har brannsaker i Agder går nå sammen for å se på om det er noen spesielle likhetstrekk mellom de forskjellige åstedene. Selv om vi ennå ikke har sentralisert etterforskningen er det veldig godt samarbeid på tvers av driftsenhetene på Agder.

Politistasjonsjef Leif Vagle i Mandal

Leif Vagle sier at politiet ikke tror noen står bak alle brannene, men utelukker ikke at noen av brannene er påsatt.

Foto: Lars Eie / NRK

Branndømt par sjekka ut av saker

11. november ble en mann og ei kvinne varetektsfengslet i fire uker, sikta for å ha tent på Musikkens Hus i Farsund. I dagene før de ble pågrepet, hadde det vært flere branner i lager og ubebodde hus. (Se oversikt øverst i saken).

Paret hadde sluppet ut fra fengsel tidligere i år, etter at de i 2018 ble dømt for å ha stått bak en rekke branner. Etter flere branner på kort tid, ble de pågrepet i Farsund.

Men det ble likevel ikke slutt på brannene etter at paret ble fengslet.

Skal undersøke låven

Politiet vet ikke årsaken til brannen i Nostalgilåven på Eiken i Hægebostad. Teknikere skal undersøke branntomta, og det tas avhør av eierne, opplyser etterforskningsleder ved lensmannskontoret i Farsund og Lyngdal, Kjell Arne Sandal.

Nostalgilåven Eiken

Nils Oskar Linjord orker ikke møte synet av ruinene.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Linjord tror ikke brannen har en naturlig årsak, og nå håper han bare politiet gjør seg fort ferdig, slik at ruinene kan fjernes:

– Jeg orker ikke møte dette synet hver morgen. Jeg orker det ikke i lengda.

Natt til søndag brant Nostalgilåven i Hægebostad kommune ned. Dette er den 13. bygningsbrannen i Agder på en drøy måned. Museumslåven i Eiken var full av minner fra 50- og 60-tallet. Alt gikk tapt i brannen.

Natt til søndag brant Nostalgilåven i Hægebostad kommune ned. Dette er den 13. bygningsbrannen i Agder på en drøy måned. Museumslåven i Eiken var full av minner fra 50- og 60-tallet. Alt gikk tapt i brannen.