Dømt til å betale 12,9 millioner i 2018 – nå er brannstifterne siktet igjen

Politiet vil mandag be om varetektsfengsling for de to som er siktet for å ha satt fyr på Musikkens hus i Farsund fredag. Begge slapp nylig ut av fengsel etter å ha blitt dømt for å stå bak en rekke branner.

farsund 2

Musikkens hus i Farsund er totalskadd etter brann natt til fredag 8. november. To personer er siktet for å ha startet brannen.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen / NRK

– Begge er i dag avhørt av politiet, men vi ønsker ikke på nåværende tidspunkt å si noe om hvorvidt de siktede erkjenner straffskyld eller ikke. Vi vil begjære varetektsfengsling av begge de siktede på mandag, sier politiadvokat Kaja Michaelsen til NRK.

Kvinnen (31) og mannen (35) er ifølge politiet siktet for grovt skadeverk, som har en strafferamme på inntil seks år.

Bygningen ble totalskadd i brannen.

– Nekter straffskyld

Kvinnens forsvarer, Olav Sylte, sier hans klient nekter straffskyld.

– Hun nekter for å ha forårsaket noen brann. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier advokaten.

Dømt for flere branner

De to sørlendingene ble pågrepet i nærheten av Musikkens hus kort tid etter at brannen ble varslet om.

De siktede er tidligere dømt til å betale 12,9 millioner kroner i erstatning etter å ha satt fyr på en rekke bygninger.

Paret satte blant annet fyr på selskapslokalet Løa i Vennesla. I retten måtte de svare for tolv branner. Seks av brannene førte til skader på bygninger.

Mannen ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Kvinnen ble dømt til fengsel i to år og to måneder. Men begge er ute av fengsel nå.

I løpet av 13 dager, fra lørdag 26. oktober til fredag 8. november, har seks bygninger brent på Sørlandet. Felles for dem alle er at det ikke har bodd folk der.

Politiet jobber nå for å se om brannene kan ha en sammenheng.

– Senere vil det være naturlig for politiet å se nærmere på det. Per nå fokuserer vi på brannen i Farsund, sier Jahn Ove Thorsen i Agder-politiet.

Boligbrann i Søgne

Flammene sto høyt i den eksplosive brannen i et ubebodd hus i Søgne. Det føyt gnister i byggefeltet, og det var fare for spredning til andre boliger.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen / NRK

Her har det brent

  • 26. oktober, Vennesla: Klokka 01.45 natt til lørdag fikk brannvesenet melding om brann i et lagerbygg på Røyknes. – Politiet har snakket med eier av lagerbygget, og per nå vet vi ikke hva som forårsaket brannen, sier lensmann Frode Forslund til Vennesla Tidende.
  • 27 oktober, Vennesla: Klokka 22.49 søndag kveld melder brannvesenet om brann i en bygning på Ravnås i Vennesla. Det er en eldre ubebodd villa som brukes som sommerhus. Bygningen brenner ned.
  • 1. november, Kristiansand: Klokka 03.04 natt til fredag blir nødetatene varslet om at det brenner på Vigvoll skole på Hånes. Administrasjonsbygget brenner ned. Politiet mener brannen er påsatt.
  • 1. november, Søgne: Klokka 20.22 fredag kveld får politiet melding om at en eldre, ubebodd prestegård står i full fyr på Lundeveien. Strømmen til boligen er frakoplet. Politiet mener brannen er påsatt.
  • 2. november, Søgne: Klokka 18:49 lørdag kveld meldes det om kraftig brann i et ubebodd bolighus i Kossevigheia i Søgne. Brannvesenet klarte å forhindre brannen fra å spre seg til nærliggende bebyggelse.
  • 8. november, Farsund: Klokka 04.40 ble det varslet om brann på Musikkens hus. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet mistenker at den er påsatt. To personer er pågrepet. Politiet jobber nå med å finne ut om de to har noe med brannen å gjøre.
Brann Ravnås, Vennesla

Utbrent bolighus på Ravnås i Vennesla.

Foto: privat

– Uvanlig med så mange branner på kort tid

Ole Segberg, som leder etterforskningen av brannen på Vigvoll skole i Kristiansand, sier politiet har konkludert med at brannen er påsatt.

Vitner er avhørt etter den ødeleggende skolebrannen, men ingen har sett noe. Det er funnet fyrverkeri i området, men politiet mener det ikke kan slås fast å være noen brannårsak.

– Det er jo uvanlig at det skjer så mange branner på kort tid. Vi må nå begynne å se om dette har en sammenheng, sier Ole Segberg, som leder etterforskningen av brannen på Vigvoll skole i Kristiansand.

– Foreløpig jobber vi litt uavhengig av hverandre, men vi er inne på tanken om at brannene kan sees i sammenheng, sier Segberg.

Det er altså kun i forbindelse med brannen i Farsund at politiet har pågrepet noen. I de fem andre sakene er ingen pågrepet.

Hanne Røch og Aurora Nesse ser skolen sin, Vigvoll ungdomsskole på Hånes, nedbrent.

Elever tilbake på branntomta. Vigvoll skole måtte stenge i to dager etter brannen.

Foto: Anders Mjaaland / NRK