Elevrådet tok mobilene fra elevene

Hvordan går det dersom man tar fra elevene mobiltelefonene en hel skoledag? På Grim skole ville de teste dette, og innførte mobilfri dag.

Hvordan går det dersom man tar fra elevene mobiltelefonene en hel skoledag? På Grim skole i Kristiansand ville de teste dette, og innførte mobilfri dag.

SE VIDEO: Mange elever hadde det uventet moro da det ble arrangert mobilfri dag på Grim skole.

I dag måtte over 600 ungdomsskoleelever ved Grim skole i Kristiansand klare seg uten mobiltelefoner. Da skolen startet leverte nemlig elevene inn telefonene sine på oppfordring fra elevrådet.

Azra Hadzic

Elevrådsmedlem Azra Hadzic innrømmer at hun sender sms til folk som sitter en meter unna.

Foto: Kai Stokkeland / NRK
Hamid Kulmiye

Elevrådsleder Hamdi Kulmiye er storfornøyd med mobilfri dag.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Målet var å få mer aktivitet i friminuttene, for utviklingen på skolen har blitt slik at de fleste bruker mer tid på å snakke i telefonen og sende tekstmelding enn å snakke med hverandre.

– Jeg vet hvordan det er, jeg sitter jo selv å tekster venninna mi som sitter bare en meter unna, bare fordi det ikke er noe annet å gjøre, sier elevrådsmedlem Azra Hadzic.

– Mister sosiale evner

Den enorme bruken av mobil i friminuttene har ført til mindre sosial kontakt mellom elevene. Elevrådet ville gjøre noe med det, og bestemte seg for å prøve en mobilfri dag.

– Det er for at elevene ikke skal miste sine sosiale evner, som mange allerede har gjort, sier elevrådsleder Hamdi Kulmiye.

Mobilfri dag

I gangene på Grim skole var det mange mobilfrie aktiviteter.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det er veldig kjedelig å se at det sitter en lang rad bortover i ganga, og alle sitter med nesa i telefonen, sier elevrådsmendlem Simen Hammerstrøm.

Noen av elevene på Grim gruet seg veldig til å være uten mobil en hel dag. En av dem var Siw Anita Bjårstøl.

– Det blir helt forferdelig, jeg er helt avhengig av mobilen.

– Det føles som om man mangler noe hele tida. Vi bruker jo mobilen hele tida, vi sjekker klokka og vi ringer for å få tak i folk som er på andre siden av skolen. Man blir avhengig av mobilen, for vi bruker den hele tida, sier Vilde Salvesen.

Hoppetau og fotball

Morten Thorsdalen

Morten Thorsdalen synes det er hyggelig at folk snakker sammen i friminuttene.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Men mange fikk seg en positiv overraskelse. I langfriminuttet kvart over 11 på en mobilfri ungdomsskole kunne man observere folk som hoppet tau og spilte fotball, noen hadde tatt fram en gitar og mange snakket sammen.

– Alle er ute i friminuttene i det fine været og alle snakker sammen. Det er veldig moro, sier Morten Thorsdalen.

– Folk snakker mer, som du kan høre. Folk går rundt og snakker med hverandre ansikt til ansikt, i stedet for å sende sms til hverandre, sier en fornøyd elevrådsleder Hamdi Kulmiye.