Hopp til innhold

To Nav-sjefer degradert etter datasnoking på Sørlandet

To Nav-ledere i Aust-Agder er blitt degradert og fratatt lønn for å ha datasnoket i personsensitive ansatteopplysninger.

NAV Aust-Agder

To ledere i Nav Aust-Agder, som har gjort ulovlige oppslag i Navs systemer, får nedsettelse i sine stillinger. Det har ansettelsesrådet bestemt.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Agderposten avdekket i desember at fire nåværende og tidligere ledere ved ulike Nav-kontor i Aust-Agder hadde blitt tatt for datasnoking. Antallet vokste raskt til sju. De har, ifølge Nav Aust-Agder, foretatt fra ett til rundt 500 uberettigede oppslag.

Må gå ned i lønn

Ansettelsesrådet behandlet tirsdag ytterligere to av sakene der det er gjort oppslag i Navs fagsystemer uten såkalt tjenstlige behov. Rådet har avgjort at lederne får nedsettelse i stilling. Dette innebærer samtidig at disse to også må gå ned i lønn, skriver Nav Aust-Agder i en pressemelding i dag.

– Denne beslutningen vil noen oppleve som for streng, og andre for mild. Vi mener at sakene er såpass alvorlige at det er nødvendig, sier Nav-direktør i Aust-Agder, Hilde Høynes.

– Saken er vanskelig for alle involverte, også for meg som leder, men brukere og ansatte må ha tillitt til at vi forvalter informasjon på en skikkelig måte, sier Høynes.

De to får fortsette i lederstillingene inntil eventuelle klager er avgjort.

I ansettelsesrådet i Aust-Agder sitter tre representanter for arbeidsgiver og to ansatterepresentanter som er utpekt av de ansattes organisasjoner.

Flere av ofrene etter datasnokingen har tidligere sagt til NRK at de føler seg sveket og krenket.

Hilde Høynes

Nav-direktør i Aust-Agder, Hilde Høynes sier snokesakene er alvorlige.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Ba om innsyn

Datasnokingen ble avslørt etter at 19 Nav-ansatte i Aust-Agder ba om innsyn i loggene sine.

En tredje av de sju Nav-lederne ble 20. november i fjor degradert, omplassert og fratatt rundt 100.000 kroner i årslønn. En fjerde og femte leder har fått skriftlig advarsel, mens en sjette gikk av med pensjon 1. september i fjor og slapp straffereaksjoner.

For den sjuende Nav-lederen som er snoketatt, foretas utredningen av den berørte kommunen på stedet. De sju lederne jobber ved Nav-kontorene i Lillesand, Grimstad, Tvedestrand og fylkeskontoret i Arendal.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Nye løveunger i Dyreparken 00:43
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,61 kr
Dyrest kl. 10 1,06 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %