Hopp til innhold

NAV-tillitsvalgt har fått flere snokesaker på bordet

I kjølvannet av sakene om snoking i personlige opplysninger til Nav-ansatte, har det dukket opp nye saker.

NAV Aust-Agder

Etter at det ble kjent at flere ledere ved Nav Lillesand har gjort ulovlige søk på andre ansatte, har det kommet varsel om flere saker.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Det bekrefter NTL-tillitsvalgt i Nav, Harald Langstad.

Han sier at fagforeningen har blitt kontaktet av medlemmer som har kommet med opplysninger som indikerer at noen kan ha gjort ulovlige søk på dem i Navs datasystem.

Fant sensitive opplysninger på printer

Ifølge Langstad skal en av disse sakene dreie seg om et femsiders dokument som ble funnet på en printer på et Nav-kontor. Dette inneholdt opplysninger om en person ansatt i Nav.

Dette var et dokument av svært sensitiv karakter som inneholdt opplysninger knyttet til arbeidsforhold og familiesituasjon, samt medisinske opplysninger, sier han.

Langstad sier at han i forrige uke leverte innsynsbegjæring i forbindelse med denne saken, for å finne ut hvem det er som har hentet ut disse opplysningene fra Nav-systemet.

Han vil foreløpig ikke si hvor i landet dette har skjedd, men påpeker at det ikke er i Aust-Agder, hvor til nå sju Nav-ledere har blitt tatt for ulovlige søk på andre ansatte.

Langstad bekrefter også at fagforeningen har blitt kontaktet i forbindelse med andre saker.

Harald Langstad

NTL-tillitsvalgt i Nav, Harald Langstad, er nå på Sørlandet for å informere medlemmer ansatt i Nav.

Foto: privat

Sterke følelser i sving

Sakene om Nav-ledere som snoker i ansattes personlige mapper, begynte å rulle da Agderposten den 5. desember i fjor, kunne melde at fire ledere i Nav Lillesand var tatt for dette. Én av disse skal ha sluttet i jobben. Tre har lederstillinger i dag. To av disse skal nå være sykmeldt.

Nav-ansatte som har fått vite at ledere har vært inne og sett på informasjon om dem, har tatt det tungt. Flere har blitt sykmeldt som følge av dette.

Langstad som akkurat nå er i Aust-Agder for å ha møte med medlemmer i fagforeningen, sier at han opplever at det er en trykket stemning.

– Det er stor skuffelse over at ledere som har blitt tatt for å gjøre ulovlige oppslag, ikke har blitt flyttet til en annen funksjon. Vi mener det bør gjøres for at ansatte som har vært utsatt for dette, skal slippe å være under ledelse av disse, sier han.

Ønsker anmeldelse

Mandag kveld arrangerer NTL et møte for sine medlemmer i Nav Aust-Agder. Tillitsvalgt Langstad sier at hensikten er å informere medlemmene, samt gå gjennom reglene for søk i datasystemene i Nav.

Under dette møtet vil Langstad også informere om at NTL har gitt Nav-ledelsen beskjed om at de ønsker at lederen som har blitt tatt for å ha gjort over 500 ulovlige søk, og som ikke lenger jobber i Nav, skal bli anmeldt.

Langstad vil tilby medlemmene å skrive under på en fullmakt til å anmelde på deres vegne, om ledelsen selv ikke anmelder saken. Ledelsen har fått frist til fredag 12. januar til å bestemme seg.

Siste nytt fra NRK Sørlandet