NRK Meny
Normal

Forsvarer tiggertilbud som kun er brukt en natt

Tiggerne i Kristiansand har nesten ikke brukt nødovernattingen. Bare én gang siden julaften har tiggerne brukt overnattingsmuligheten i Kongens gate.

Kongensgate skole kjeller for tiggere

Kristiansand kommune gir til bud om nødovernatting for tiggerne i lokalene til gamle skolen i Kongens gate. Rådgiver i Kristiansand kommune, Einar Hanssen, viste frem lokalene i fjor høst, før de ble klargjort for overnatting.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Til tross for at nødovernattingen er brukt sjeldent siden jul, forsvarer bystyrepolitiker Dag Vige (V) overnattingen. Han har vært en forkjemper for at tiggerne skal få sove inne om vinteren.

I november i fjor bestemte formannskapet i Kristiansand at de ville tilby nødovernatting på kalde dager. Ba

Kristiansand kommune og frivillige organisasjoner står bak overnattingstilbudet.

Dag Vige

Dag Vige fra Venstre mener overnattingstilbudet til tiggerne er nødvendig.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi må tenke menneskeverd og ikke bare penger i debatten om overnattingstilbudet til tiggerne i Kristiansand, sier Dag Vige fra Venstre.

Han har tidligere tatt til ordet for å gi et overnattingstilbud til også andre mennesker som har behov på kalde dager.

– Det kommer mennesker fra Spania og Portugal og som søker jobb her i landet, og når pengene tar slutt må de også ha sted å være natta over, sa Vige til NRK tidligere.

Ikke kaldt i vinter

Marit Skjærli, leder for de frivillige i Kirkens Bymisjon, tror det er flere grunner til at overnattingen har blitt lite brukt.

– Det har ikke vært kaldt i vinter og det er bare fire tiggere som har vært i Kristiansand mellom jul og nyttår, sier Skjærli.

Usikker framtid

Det er mellom tretti og førti tiggere i Kristiansand, men mange har reist hjem før jul. Tilbudet som koster kommunen over 400 000 kroner skal evalueres. Det er Kirkens Bymisjon som drifter nødovernattingstilbudet som er åpent fram til 1. april i år.

– Når denne perioden er omme skal vi, Frelsesarmeen og kommunen evaluere tilbudet, sier Skjærli til NRK.

Venstrepolitikeren Vige forsvarer fortsatt tilbudet.

– Når de er mennesker i nød må vi ta i bruk de midlene som er nødvendig, mener han.