Tidenes mai ga tidenes is-salg

Mens produsenter av godteri og brus fortviler over mindre salg på grunn av sukkeravgiften, er det gode tider for iskremprodusenter. I mai ble alle rekorder slått.

Kuleis Hennig-Olsen

En iskremprodusent har solgt én liter is per person i Norge i løpet av mai. En annen har til solgt 16 millioner is.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Én iskremprodusent alene, har i mai solgt is som tilsvarer omtrent én liter per person i Norge.

– Vi har solgt litt over fem millioner liter is, og det er en soleklar rekord, sier administrerende direktør i Hennig-Olsen Is AS, Paal Hennig-Olsen.

Kristiansands-bedriften har solgt is i over 90 år, men har aldri før sett isen gå så fort unna. I mai ble den forrige rekorden fra juli 2014 slått, og det med god margin.

I mai ble det solgt 25 prosent mer is.

Paal Hennig-Olsen

Administrerende direktør i Hennig-Olsen Is AS, Paal Hennig-Olsen, har all grunn til å smile. Mai har vært særdeles bra.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Rekorder over hele linja

Diplom Is har også satt ny rekord.

– Salget ligger langt over alle tidligere rekorder. Til sammen har vi solgt 16 millioner is, sier administrerende direktør i Diplom Is, Rita Kristin Broch.

Hun påpeker at én is i denne beregningen, består av både småis og liters-is.

Is-kjører Kjell Ivar Lundvall har jobbet i bedriften siden 2001, og har aldri opplevd maken. Han kommer til helt tomme isdisker som tar det tar tid å fylle opp igjen. Nå går det i 8 til 12-timers skift, noe han synes han er helt topp.

Også de mindre isprodusentene melder om et historisk godt salg.

– I mai har vi solgt ca. 100 000 liter iskrem. Det er ca. 30 prosent mer enn vi har solgt noen måned før, sier daglig leder i Kulinaris AS, Roar Langli.

– Isbilen har hatt en økning på 20 prosent, og salget lokalt økte med 30 prosent, sier administrerende direktør i Isbjørn Is, Morten Kolseth.

Kjell Ivar Lundvall

Is-kjører Kjell Ivar Lundevall måtte fylle opp mange vogner og traller for å få fylt opp isdisken på butikken på Tinnheia i Kristiansand.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Må jobbe døgnet rundt

For Hennig-Olsen Is så det ikke bra ut i mars. Måneden var bitende kald og is-salget labert. Sånn sett trodde direktøren at de hadde nok is på lager en god stund framover.

Da salget tok seg opp i april og tok helt av i mai, gikk den lagrede isen imidlertid fort unna.

Nå går produksjonen for fullt. Det kjøres kveldsskift, nattskift og ekstra i helgene for å sørge for at is-glade nordmenn skal få det de vil ha.

Tross mye jobbing, skal det være god stemning på fabrikken.

– Ansatte går rundt og smiler, selv de i produksjonen som må jobbe om natta, sier Hennig-Olsen.

Hennig Olsen Is

Det er fullt kjør døgnet rundt på fabrikken til Hennig-Olsen Is i Kristiansand.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Godt vær og ingen sukkeravgift

Tidenes mai, har gitt tidenes is-salg. Det er ingen tvil om at sol og varme, gjør at nordmenn får litt ekstra lyst på is. Den omstridte sukkeravgiften har heller ikke vært til hinder.

Is er ikke blant produktene som kommer inn under den.

– Det passer meg perfekt, sier Erling Skalleberg, der han står med en nykjøpt is i hånda.

Han anslår at han har spist ti is i mai, og det er mye mer enn han vanligvis spiser.

Erling Skalleberg

Erling Skalleberg har spist rundt ti is i mai. Det er fordi det har vært så varmt, sier han.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK